Ταυτοποίηση πεσόντων

Από το χωριό μας 6 παλληκάρια έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του πολέμου το 1940-41. Τονίζουμε στη διάρκεια του πολέμου μόνο και όχι της κατοχής. Απ’ αυτούς ο λοχαγός Ιωάννης Μαρινέλλης σκοτώθηκε στην Κρήτη ενώ ο ναύτης Ευστράτιος Σκιάς πνίγηκε στον Ατλαντικό. Οι υπόλοιποι 4, επιλοχίας Κων. Ζαχαριάδης και οι στρατιώτες Κων. Χατζηγιάννης, Κων. Ψωμάς και Ιωαν. Παπαγιάννης έπεσαν στα Αλβανικά βουνά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκράτης, που ανέβασε στη σελίδα “Βρισαγώτες όλης της γης” στο fb ο Ανδροκλής υπάρχει η δυνατότητα να ταυτοποιηθούν τα οστά των ηρώων αυτών.

Παραθέτουμε και εμείς το δημοσίευμα με τις σχετικές πληροφορίες και ίσως κάποιοι συγγενείς ενδιαφερθούν.

Μια αξιόλογη και ιδιαίτερα συγκινητική προσπάθεια που ξεκίνησε ο Μιχ. Πολυμιάδης, Απόστρατος Αξιωματικός της αεροπορίας, από το ’11, για την ανεύρεση των οστών του παππού του στην Αλβανία, συλλέγοντας επί σειρά ετών πληροφορίες, με κατεύθυνση προς την Κρυσταλοπηγή, εκεί απ’ όπου το 22ο Σύνταγμα Λέσβου ανέπτυξε την πολεμική του δραστηριότητα το 1940 με πορεία προς το βορειοηπειρωτικό μέτωπο, άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση εξέτασης DNA και ταυτοποίησης των νεκρών Ελλήνων και δη Λεσβίων που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο.

Εγκρίθηκε από το ΓΕΕΘΑ κονδύλι που απαιτείτο για τη δημιουργία βάσης δεδομένων και τη διαδικασία λήψης DNA.

Με την βοήθεια του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, οι πολίτες που ήθελαν ν’ αναγνωρίσουν μέσω ανάλυσης DNA τα λείψανα των πεσόντων συγγενών τους κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, έδωσαν δείγμα αίματος (από τους ίδιους ή και κάποιον άλλο συγγενή). 

Από το Β. Αιγαίο, οι συγγενείς των πεσόντων που έδωσαν δείγμα DNA ήταν: 2 από τη Λήμνο, 41 από τη Σάμο, 18 από τη Χίο και μόλις 7 από τη Λέσβο (αν και θυσιάστηκαν 275 Λέσβιοι) τη στιγμή που από την Κρήτη οι ενδιαφερόμενοι ήταν 400 περίπου.

Μετά το Πόγραδετς και την Κορυτσά, ο Μιχ. Πολυμιάδης έφτασε στο στρατιωτικό οστεοφυλάκιο της Φλώρινας και φωτογράφισε όσο του επετράπη, τους ήρωες.

Εκείνοι που βρέθηκαν ήταν οι: Ιωάννης Μόσχος (Καλλονή), Κυριάκος Παζης (Σκουτάρος), Σταύρος Μαντζουράνης, Γιώργος Λαγος του Νικήτα (Σκαλοχώρι), Μιχ. Βουρνέτας του Θεοχάρη, Δημ. Πινέλης (Βατούσα), Αντώνης Βερβέρης (Αμπελικό), Κάργας (Πύργοι Θερμής), Τσομπάνος (Βατούσα).

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με γιατρό τον Παν. Μενούνο και μετά τις εκσκαφές στο Πόγραδετς, βρέθηκαν γενικότερα 1.830 ήρωες και γίνεται η επεξεργασία των 1.453 δειγμάτων που εστάλησαν απ’ όλη την Ελλάδα, αναμένοντας την ταυτοποίηση.

Οι Έλληνες ήρωες που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο ήταν περίπου 8 χιλιάδες.

Να σημειωθεί ότι στην Αλβανία ετοιμάζεται να γίνει ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο των 400 θέσεων.

Αν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία στα τηλ. 6983505856 2682022132, Μιχ. Πολυμιάδης ή στον υπεύθυνο του έργου, γιατρό του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Παν. Μενούνο 210-7494749.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Ταυτοποίηση πεσόντων

  1. Ο/Η ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ λέει:

    Έδώ και μερικά χρόνια, ύστερα από συνεννόηση με τον γιατρό κ. Μενούνο, πήγα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθήνας και έδωσα αίμα,ως πλησιέστερος συγγενής( αδελφός της μητέρας μου) του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που σκοτώθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο, προκειμένου με βάση το δικό μου DNA να γίνει η αναγνώριση των οστών του πεσόντος θείου μου.
    Σχετική ενημέρωση ( και έκκληση), τότε, για τους ενδιαφερόμενους για την εκταφή και αναγνώριση πεσόντων συγγενών τους, είχα κάνει μέσω του VATERA.GR.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.