Στις 15 Οκτωβρίου του 2012 πέρασαν το κατώφλι της Βιβλιοθήκης, του κτιρίου που πρόσφερε στην τοπική κοινωνία ο αείμνηστος Αθανάσιος Νικέλλης, τα πρώτα βιβλία του επίσης αείμνηστου Κώστα Τσέλεκα για να αρχίσει, από την Επιτροπή που είχαν ορίσει οι δυο Σύλλογοι (Πολιτιστικού του χωριού και Βρισαγωτών της Αθήνας), η καταγραφή και ταξινόμησή τους. Και σε τρεις μόλις μέρες ήρθε η πρώτη νέα προσφορά βιβλίων από την (γουρλίδικη όπως αποδείχτηκε)Κατερίνα Γραγουδά.
Το αγκάλιασμα και η ενίσχυση της προσπάθειας αυτής από την τοπική κοινωνία του χωριού, τους χωριανούς μας απ’ όλο τον κόσμο αλλά και πρόσωπα άσχετα με το χωριό μας, έδωσαν τη δυνατότητα στην Επιτροπή να στήσει τη Βιβλιοθήκη και τις δραστηριότητές της.
Η Βιβλιοθήκη του χωριού μας είναι δημιούργημα της τοπικής κοινωνίας με την ευρύτερη έννοια πέρα από πρόσωπα και Συλλόγους.
Η πορεία της Βιβλιοθήκης όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς την απόκτηση νομικής προσωπικότητας. Υπάρχει κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα και θα είναι κρίμα. Η απόκτηση νομικής προσωπικότητας είναι καθήκον και υποχρέωση των δυο Συλλόγων. Η πορεία της Βιβλιοθήκης δεν μπορεί να εξαρτάται (θετικά ή αρνητικά) από πρόσωπα. Έχει αποκτήσει τη δυναμικότητα να συνεχίσει το δρόμο της αρκεί να αποσαφηνιστούν οι όροι του όμορφου και παραγωγικού ταξιδιού της.
Η Επιτροπή που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια τη Βιβλιοθήκη δεν είναι διαθεμένη να συνεχίσει σε ένα γκρίζο τοπίο με κίνδυνο να βρεθεί ξαφνικά και υπόδικη. Οι Σύλλογοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους κατά το μερίδιο που τους αναλογούν χωρίς να παρεμποδίζονται από ταμπού ή πρόσωπα. Το ρητό ισχύει απόλυτα: “ουδείς αναντικατάστατος”
Το μεθοδικό στήσιμο, η οργάνωση και η εναρμονισμένη με τις ανάγκες των ανθρώπων λειτουργία της αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για να επιτελέσει το έργο της μια βιβλιοθήκη.
Και ποιο είναι το έργο μιας Βιβλιοθήκης; Να καλλιεργήσει την αγάπη προς το βιβλίο και ξεκινώντας απ΄ αυτή την αγάπη να ξυπνήσει ευρύτερα πνευματικά ενδιαφέροντα και να αποτελέσει το κέντρο μιας μαζικότερης πολιτιστικής δραστηριότητας με μορφωτικό ή ψυχαγωγικό περιεχόμενο και στόχευση.
Και, βέβαια, σημαντικό ρόλο για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μιας βιβλιοθήκης παίζει το κατάλληλο κτίριο και ο πλούτος των βιβλίων που διαθέτει. Καθοριστικός, όμως, είναι ο ρόλος που παίζουν, σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να αξιοποιήσουν τα κτίρια και τα “αποθηκευμένα” βιβλία.
Και σ΄ αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, σε μια ομάδα από εξαίρετους συγχωριανούς μας με επικεφαλής τον Στρατή Νικέλλη, που ανέλαβαν, με έμπνευσή, υπευθυνότητα, μεράκι και εργατικότητα την προσπάθεια να στήσουν, να οργανώσουν και να λειτουργήσουν τη βιβλιοθήκη της Βρίσας, βρίσκεται το μυστικό ότι, εξαρχής, όλοι οι χωριανοί και πολλοί ξένοι αγκάλιασαν την προσπάθεια και με κάθε τρόπο ενίσχυσαν το έργο της βιβλιοθήκης, οικονομικά και ηθικά, με βιβλία, με έπιπλα, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με διάφορα άλλα, αναγκαία υλικά.
Οι άνθρωποι, λοιπόν, δίνοντας την ψυχή τους, δίνουν ψυχή στα άψυχα κτίρια, ακόμα και στα αποθηκευμένα βιβλία. Και έτσι αναδείχτηκε και καταξιώθηκε και η κληρονομιά των αείμνηστων Κώστα Τσέλεκα και Θανάση Νικέλλη. Έτσι η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ΒΡΙΣΑΣ έγινε γνωστή, όχι απλώς ως μια δανειστική βιβλιοθήκη αλλά ως μια ζωντανή εστία πνευματικής ζωής, ως ένα κέντρο πολιτιστικής δράσης που συγκεντρώνει, μορφώνει και ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους.
Και είμαι προσωπικά υπερήφανος, διότι μαζί με τον τ. Πρόεδρο του Συλλόγου της Βρίσας, Νίκο Μαυρουδή, δεν είχαμε μόνο την έμπνευση και την ιδέα να προτείνουμε στον αείμνηστο Θανάση Νικέλλη την ίδρυση και τη στέγαση βιβλιοθήκης στον παλιό καφενέ που είχε στην κυριότητά του, αλλά επιλέξαμε και- με τη σύμφωνη γνώμη των δυο Συλλόγων, Βρίσας και Αθήνας- αναθέσαμε στο Στρατή Νικέλλη και στην ομάδα των εξαίρετων συγχωριανών μας την ευθύνη να αναλάβουν το έργο της Βιβλιοθήκης.
Σήμερα, είμαι βέβαιος ότι η βιβλιοθήκη βρίσκεται στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων και ότι οι δυο Σύλλογοί μας, πρέπει να κάνουν ακόμα ένα βήμα: να βοηθήσουν, ώστε η βιβλιοθήκη να αποκτήσει νομική υπόσταση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας και της προσφοράς της στο χωριό μας.
Αφού δεν κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί ΙΔΡΥΜΑ ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΕΛΛΗ-ΚΩΣΤΑ ΤΣΕΛΕΚΑ, όπως αρχικά είχαμε σκεφθεί, πρέπει- και συμφωνώ με τον Στρατή Νικέλλη-να δημιουργηθεί ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, ο οποίος θα αναλάβει στο εξής την ευθύνη να συνεχίσει- και να διευρύνει, αν είναι δυνατόν- το σημαντικό έργο της βιβλιοθήκης. Αυτό θα απαλλάξει και του δυο Συλλόγους, Βρίσας και Αθήνας από τυχόν προβλήματα ασυνεννοησίας για θέματα διορισμού των μελών του Δ.Σ της βιβλιοθήκης ή για θέματα οικονομικών επιχορηγήσεων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι Σύλλογοί μας θα παύσουν να ενδιαφέρονται και να στηρίζουν με κάθε τρόπο και με τις δυνάμεις που διαθέτουν τη λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Κλείνοντας το- αναγκαστικά- εκτενές σχόλιό μου, εύχομαι να ευοδωθεί και αυτή η προσπάθεια και να αποδοθεί η βιβλιοθήκη ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΕΛΛΗ και ΚΩΣΤΑ ΤΣΕΛΕΚΑ εκεί που ανήκει: στο χωριό μας και σε όλους τους χωριανούς και τους φίλους του χωριού μας. Και να αναλάβει το χωριό μας, με διάθεση προσφοράς, συλλογικής ευθύνης και συνεργασίας να ιδρύσει το ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και να εκλέξει ένα Δ.Σ, το οποίο θα αξιοποιήσει το αξιόλογο έργο που συντελέστηκε μέχρι τώρα και το οποίο πρέπει να συνεχίσει με την ίδια υπευθυνότητα και το ίδιο θερμό και ανυστερόβουλο ενδιαφέρον, που επέδειξαν αυτοί που εμπνεύστηκαν κι αυτοί που έκαναν πράξη την ιδέα της βιβλιοθήκης.
Συμφωνούμε με τα σχόλια του Βασίλη Ψαριανού, που υπήρξε άλλωστε και πρωτεργάτης, όπως και ο Νίκος Μαυρουδής, για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης. Είναι αλήθεια πως το έργο που έχει επιτελεστεί ως τώρα υπερβαίνει κάθε προσδοκία και αυτό χάρη στην έμπνευση, το μεράκι και τις άοκνες προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού της Βιβλιοθήκης. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας θεωρεί ότι πρέπει η Βιβλιοθήκη να αποκτήσει πλέον ανεξάρτητη νομική υπόσταση και να ανήκει στην τοπική κοινωνία, όπως ήταν και η αρχική θέληση των δωρητών. Μάλιστα, έχουν ήδη γίνει οι αναγκαίες ενέργειες εκ μέρους του Συλλόγου της Αθήνας προς την κατεύθυνση αυτή. Αναμένεται η απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνος», για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Οι όποιες καθυστερήσεις μόνο προβλήματα δημιουργούν. Οι δύο Σύλλογοι μπορούν και πρέπει να στηρίξουν στο εξής τον «Σύλλογο της Βιβλιοθήκης Α. Νικέλλη – Κ. Τσέλεκα», που θα έχει ανεξάρτητο νομικό χαρακτήρα, και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προσφορά τους, όσο πιο ανιδιοτελής και ουσιαστική αποδειχθεί.