Το ένα από τα βιβλία (που αναφέρουμε στο προηγούμενο αρθράκι μας) που πρόσφερε στη Βιβλιοθήκη του χωριού μας ο κ. Παπάλας έχει τίτλο τα “Τα γλυπτά της Λέσβου”. Στο βιβλίο αυτό (590 σελίδων) περιγράφονται αναλυτικά όλα τα αγάλματα, οι προτομές και τα μνημεία πεσόντων που υπάρχουν σ’ όλα τα χωριά του νησιού μας.
Απ’ το βιβλίο αυτό πληροφορούμαστε ότι το μνημείο πεσόντων (το καθ’ ημάς “Ηρώον”) του χωριού μας είναι το πιο παλιό της περιοχής μας. Συγκεκριμένα:
* Της Βρίσας στήθηκε το 1930 (ο Κ. Τσέλεκας αναφέρει 29-30) επί προεδρίας Μαργαρίτη Νικέλλη και είναι γραμμένα τα ονόματα 52 πεσόντων από το 1912 και μετά.
* Του Πολιχνίτου στήθηκε στην αρχική του θέση (στον Καρδώνα) το 1953 επί δημαρχίας Γεωργίου Καρακλά και έχει γραμμένα 116 ονόματα πεσόντων από το 1940 και μετά.
* Του Λισβορίου στήθηκε το 1980 επί προεδρίας Αριστείδη Γιαννόγλου και έχει γραμμένα 22 ονόματα πεσόντων
* Του Σταυρού στήθηκε το 1984 επί προεδρίας Τζανέλλη Παναγιώτη και έχει γραμμένα 12 ονόματα πεσόντων
* Τέλος στα Βασιλικά το μνημείο στήθηκε με δαπάνες του Στρατή και της Βιβής Παττακού το 1994 επί προεδρίας Κώστα Βλουτέλλη.
Σημείωση: Από τη μελέτη του βιβλίου αυτού προκύπτει ότι το μνημείο πεσόντων του χωριού μας είναι από τα αρχαιότερα του νησιού μας. Συγκεκριμένα εκτός απ’ το άγαλμα της Ελευθερίας στη Μυτιλήνη που στήθηκε το 1921, 9 ακόμα χωριά απέκτησαν μνημεία πεσόντων τη δεκαετία του 1920 (τα 5 χωριά της Γέρας, το Πλωμάρι, το Ίππειος, ο Ασώματος και η Ερεσός) και 6 τη χρονιά 1930 (Βρίσα, Άντισσα, Βατούσα, Άγρα, Αγία Παρασκευή και Μεγαλοχώρι) Τα υπόλοιπα 53 χωριά απέκτησαν ανάλογο μνημείο αρκετά αργότερα. Είναι κι αυτό μια ένδειξη ότι το χωριό μας κάποτε ξεχώριζε και ήταν από τα πρώτα του νησιού!