“Ο Σύντροφος του Έλληνος εν Αμερική”

Ο τίτλος αναφέρεται σε βιβλίο του 1906 και είναι κυριολεκτικός αφού περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον μετανάστη που φτάνει ή και ζει για λίγα χρόνια στην Αμερική.

Αναφερόμαστε στις αρχές του 20 αιώνα τότε που το μεταναστευτικό ρεύμα απ’ την Ελλάδα προς την Αμερική (αλλά και την Αφρική) ήταν εκρηκτικό. Και είναι προτιμότερο να αναφερόμαστε στη μετανάστευση των Ελλήνων και όχι από την Ελλάδα διότι οι Έλληνες εγκατέλειπαν ακόμα πιο έντονα τις εστίες τους που  βρίσκοταν υπό την Οθωμανική κυριαρχία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει (αναλυτικά κατά έτος και με βάση τα αμερικανικά στατιστικά στοιχεία)  το βιβλίο αυτό από το  1869 μέχρι το 1903 είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική (νόμιμα) 80.000 Έλληνες. Για τα επόμενα τρία χρόνια αναφέρει (χωρίς να διαθέτει επίσημα στοιχεία) ότι ο ρυθμός αφίξεων έχει αυξηθεί και συμπεραίνει ότι αν ληφθούν υπόψη οι θάνατοι και οι παλινοστήσεις οι Έλληνες στην Αμερική ήταν περίπου 100.000. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος αυτό αρκεί να αναφέρουμε ότι στην τότε πρόσφατη απογραφή του 1896 ο πληθυσμός της Αθήνας ήταν 111.000!!!

Η αξία του βιβλίου αυτού γίνεται φανερή αν αναφέρουμε κάποιες κατηγορίες πληροφοριών που περιέχει:

1. Τους Αμερικανικούς νόμους για τη μετανάστευση και τις απαιτούμενες ενέργειες για έναν υποψήφιο μετανάστη.

2. Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μια απ’ τις Πολιτείες (έκταση, πληθυσμό, πόλεις, κλίμα, πλουτοπαραγωγικές πηγές κ.λ.π.)

3. Τη δομή και τις αρμοδιότητες της κρατικής αρχής

4. Τη λειτουργία των υπηρεσιών: ταχυδρομεία,  τράπεζες,  ταμιευτήρια, ταχυδρομικά ατμόπλοια, τηλεγραφική και τηλεφωνική επικοινωνία, σιδηρόδρομοι (αποστάσεις, τιμές κ.λ.π.).

5. Τα σχετικά με την πολιτογράφηση, τα διαβατήρια, το δικαίωμα ψήφου (για κάθε Πολιτεία) , τη μετατροπή νομισμάτων και άλλων μονάδων (βάρους, όγκου), τη διαφορά του χρόνου, τα δυο ημερολόγια (παλιό και νέο), το δασμολογικό σύστημα και τις τιμές ανά προϊόν.

6. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας κατάλογος 800 περίπου λέξεων οι οποίες αντιστοιχούν στις πιο συνηθισμένες φράσεις που γράφονται σε ένα τηλεγράφημα ώστε να υπάρχει οικονομία και ευκολία.

7. Νομικές πληροφορίες για ποικίλες υποθέσεις (από μια ένορκη διαβεβαίωση, και την ενοικίαση ενός καταστήματος μέχρι τη σύσταση εταιρείας. Τους νόμους που ισχύουν σε κάθε Πολιτεία. Πληροφορίες για το γάμο από νομική άποψη, για τα εμπορικά σήματα, τις ασφάλειες, τις εισπράξεις χρεών, τις προσφωνήσεις κ.λ.π.

Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα χρηστικό βιβλίο. Και αυτό το πρόσφερε στη Βιβλιοθήκη μας ο Διονύσης Λαμπρόπουλος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.