Πριν από μήνες παρουσιάσαμε το σπίτι-μουσείο της Μαρίας Κατσιγίνη Καραΐσκου, της οποίας η συλλεκτική μανία και το μεράκι δημιούργησαν.
Η παροιμία του τίτλου -όπως και όλες άλλωστε- βγαλμένη απ’ την εμπειρία εκατοντάδων ετών επιβεβαιώνεται στην οικογένεια της Μαρίας, της οποίας ο γιος, ο Κώστας, κληρονόμησε την ίδια μανία και το ίδιο μεράκι.
Απ’ το καλοκαίρι μου έδειξε -και μου επέτρεψε να φωτοτυπήσω- ένα τούρκικο έγγραφο και ένα χειρόγραφο βιβλιαράκι.
Το τούρκικο έγγραφο, με την παλιά τούρκικη γραφή, δεν μπορέσαμε μέχρι τώρα να βρούμε τρόπο να μεταφράσουμε και για τούτο κάθε υπόδειξη αναγνώστη μας προς τούτο είναι δεκτή.
Το χειρόγραφο ανήκε στον Μιλτιάδη Σάκκη από τον Πολιχνίτο. Μπορεί να αναφέρει ότι περιέχει μόνο εκκλησιαστικά άσματα αλλά το περιεχόμενο του είναι πολύ πλουσιώτερο και ενδιαφέρον.
Ενδιαφέρουσα βέβαια είναι και η χρονολογία. 1890.
Το χειρόγραφο περιέχει διάφορα άσματα, κάποια απ’ τα οποία σε βυζαντινή μουσική κλίμακα, αλλά και πάρα πολλές συνταγές τόσο για ιατρικά θέματα όσο και για θέματα της καθημερινής ζωής (π.χ. καθάρισμα των σανιδένιων πατωμάτων)
Μερικές απ’ τις συνταγές αυτές θα παρουσιάζουμε κατά διαστήματα μέσα απ’ τη σελίδα μας
Στη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Υπάρχει όλοι η δουλειά και αρκετό φωτογραφικό Υλικό και Βιβλία που έχουν σχέση με το Σάκκη.υπάρχουν και παλαιότερα του 1890
Αν θέλετε το υλικό αυτό να αναδειχτεί και να δημοσιευτεί μπορείτε:
1. Αφού το μελετήσετε να γράψετε κάποιο ή κάποια κείμενα τα οποία μαζί με φωτογραφίες μπορούμε να τα δημοσιεύσουμε.
2. Αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να μας το δώσετε (πάντα με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής) για περιορισμένο χρονικό διάστημα για να το αξιοποιήσουμε και να ψηφοποιήσουμε τα σημαντικότερα τμήματά του στη βιβλιοθήκη του χωριού.