Με αφορμή την “κουλμπατσά”

Από την Κρήτη ο Γιάννης Καλατζής (τον οποίο και ευχαριστούμε) μας κοινοποίησε μια δημοσίευση στο fb σχετική με την “κουλμπατσά” ή επιστημονικά ασφόδελο.

Σε παλιότερη σχετική αναφορά της σελίδας μας κατατέθηκαν διάφορες πληροφορίες για τη χρησιμότητα του φυτού αυτού. Σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκεις πολλές πληροφορίες για τις ιδιότητες και τη χρηστικότητα του φυτού.

Αυτό όμως που αναφέρεται στην δημοσίευση που μας κοινοποίησε ο Γιάννης δεν το έχουμε ξανασυναντήσει.

Christos Filaktakis

Ασφόδελος ανθισμένος! Τον συναντάμε σε λιβάδια, βοσκότοπους και στις άκρες των δρόμων. Στο παρελθόν, σε περιόδους μεγάλης πείνας στη χώρα μας, πολλές οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας για τροφή τα ριζώματα του ασφόδελου, φτιάχνοντας ένα είδος ψωμιού, το ασφοδελόψωμο.

Σημείωση: Ο Filaktakis είναι επιστήμονας σχετικός με τα βότανα και εργάζεται σε ανάλογη επιχείρηση.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Με αφορμή την “κουλμπατσά”

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Κουρμπατσιά: αρχ ελλην: ασφόδελος. Από ο τουρκ. kirbac,=κουρμπάτσι, καμουτσί, καμτσίκι( τουρκ.kamc,i)=μαστίγιο

  2. Ο/Η Β.Ψ. λέει:

    ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΩ. Μια γειτόνισσά μας στην Κατοχή τα έβρασε και τα έκανε ζύμάρι για ψωμί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.