Οι προσφορές προσώπων και φορέων δεν τελειώνουν εύκολα και δεν περιορίζονται μόνο σε “τόπους”. Πριν λίγες μέρες η στήλη είχε αναφερθεί στις φωτιστικές αψίδες που είχαν στηθεί.
Σήμερα θα αναφερθούμε στη πεζοπορική διαδρομή που εγκαινίασε ο Σύλλογος της Αθήνας. Τη διαδρομή Λημνιά -Παλιόπυργος-Καμάρες- Βρίσα. Ο Σύλλογος με την κίνησή του αυτή θέλησε να ανοίξει -συντεταγμένα- το δρόμο του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή μας. Φυσικά οι φυσιολάτρες επισκέπτες της περιοχής μας προϋπήρχαν και τους βλέπαμε τακτικά με τα ειδικά μπαστουνάκια τους να περιδιαβαίνουν σελαγκάδια και υψώματα καθοδηγούμενοι κυρίως από κάποιους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων της περιοχής. Με την προσπάθειά του αυτή ο Σύλλογος χιλιομέτρησε τη διαδρομή και τη σηματοδότησε με δείκτες και παράλληλα με μεγάλες αφίσες έδωσε πληροφορίες για την πανίδα και τη χλωρία της περιοχής. Η διαδρομή αυτή συνδέει τον σημαντικό υγροβιότοπο του Αλμυροπόταμου με το ιστορικό μνημείο του Παλιόπυργου.
Τέτοιες διαδρομές, με ενδιαφέρον για τον πεζοπόρο, μπορεί να σημανθούν και άλλες με ποικιλία μήκους και δυσκολίας, ώστε να καλύπτουν και διαφορετικές ηλικίες ή μάλλον πιο σωστά διαφορετικές αντοχές. Πρέπει όμως να είναι σωστά σημασμένες για να μην πάθουν οι ξένοι ότι έπαθα εγώ ακολουθώντας μια τέτοια διαδρομή σε γειτονικό μας χωριό, που ακολουθώντας τις αρχικές πινακίδες βρέθηκα στο τέλος να υπερπηδώ φράχτες με σύρματα, πεζούλες και αχλάδες για να φτάσω σε δημόσιο δρόμο.
Τον Απριλιο του 2004 πληρωσαμε για την εκδοση Βιβλιου με περιπατητικες διαδρομες γυρω απο τα Βατερα στα Αγγλικα το οποιο προσφερουμε δωρεαν στους πελατες μας. Ειναι μια αξιολογη εκδοση ( ακομα επικαιρη ) που δινει την ευκαιρια στον φυσιολατρη επισκεπτη να γνωρισει την περιοχη .
Τέτοιες δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του τόπου μας και αξίζουν συγχαρητήρια σ’ αυτούς που την υλοποίησαν. Θα πρέπει βέβαια να είναι προσεγμένες και να αποτελούν προϊόντα συλλογικής δράσης που εξασφαλίζει και την καλύτερη ποιότητα.
Φιλε Στρατη, το δικο μας εντυπο δεν ηταν προιον συλλογικης δρασης αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ηταν λιγοτερο ποιοτηκο η προσεγμενο. Οι συγγραφεις του ηταν Εγγλεζοι δημοσιογραφοι , ειδικοι του Περιπατητικου Τουρισμου οντας οι ιδιοι ξεναγοι του ειδους . Ταυτοχρονως της συγγραφης του δικου μας περιπατητικου οδηγου για την ευρυτερη περιοχη Βατερων, συγγραψανε και ενα μεγαλυτερο οδηγο για την Λεσβο με 18 περιπατους. Για να πουμε την αληθεια μπηκαμε στο σοβαρο εξοδο της χρηματοδοτησης του οδηγου Βατερων τοτε ( 2004 ) για να επωφεληθουμε απο την κυκλοφορια του Λεσβιακου Οδηγου που οριοθετησε την Λεσβο σαν προορισμο Περιπατητικου Τουρισμου – ο οποιος και εκδοθηκε στα Αγγλικα, Ολλανδικα & Γερμανικα. ( 2 εκδοσεις απο τοτε ) Και οι δυο οδηγοι λανσαριστηκαν στη Τουριστικη Εκθεση του Λονδινου τον Νοεμβριο 2003 , μαζι με το Διαφημιστικο Εντυπο του ( παλαι ποτε ) Συλλογου των Ενοικιαζομμενων Δωματιων Βατερων & Ευρυτερας Περιοχης, απο την υποφαινομμενη & τον συζυγο . Θα χαρω πολυ να σας διαθεσω τον Οδηγο προς πασα χρηση.
Χαίρομαι ειλικρινά με όσα γράφετε. Ο οδηγός, για τον οποίο γράφετε, βέβαια και είναι προιόν συλλογικής δουλειάς (όχι βέβαια με την έννοια ότι το κάνει κάποιος σύλλογος αλλά ότι για να γίνει συνεργάστηκαν περισσότερα του ενός πρόσωπα) Αυτό εννοώ και εγώ. Συνεργαστήκατε με τους Εγγλέζους και προέκυψε κάτι το εξαιρετικό όπως λέτε και το οποίο πολύ θα χαρώ να αποκτήσω. Για μένα βέβαια το ιδεατό είναι να βρεθούν πέντε -έξι ντόπιοι να προτείνουν διαδρομές, να τις περπατήσουν, να τις μετρήσουν και χρονομετρήσουν, να καταγράψουν τα φυτά, τα αξιοθέατα και τα ιστορικά στοιχεία της κάθε μιας . Στη συνέχεια να τις προτείνουν σε κάποιους ξένους για να έχουν και τη δική τους άποψη. Τέλος αφού τοποθετήσουν ενδεικτικές πινακίδες να εκδώσουν και έναν οδηγό και στα ελληνικά και σε ξένες γλώσσες. Τον οδηγό που εκδώσατε εσείς μπορώ να τον παρουσιάσω μέσα απ’ τη σελίδα μας ώστε να τον γνωρίσουν και οι αναγνώστες του Πλάτανου.
Φιλε Στρατη…τωρα ειμαστε στο ιδιο μηκος σκεψης το οποιο ελπιζω οτι καποια στιγμη θα οδηγησει σε μελλοντικες επιτυχιες για την περιοχη μας.
Το δικο σας ιδεατο ειναι η φυσικη συνεχεια του Οδηγου μας ο οποιος περιγραφει δεκα περιπατους εκ των οποιων οι οκτω ειναι περιοχης Βρισας – Βατερων . Οπως σας ειπα εχει εκδοθει το 2004 και καποια στιγμη το εργο που εχει ξεκινησει για την περιοχη πρεπει να συνεχιστει γιατι ειμαι σιγουρη οτι υπαρχουν πολυ περισσοτερες απο 8 περιπατητικες διαδρομες στην περιοχη μας που πρεπει να δημοσιοποιηθουν στο περιπατητικο κοινο.
Ο Οδηγος ονομαζεται
Vatera Around & About
By Brian & Eileen Anderson
καπου στο φωτογραφικο μου αρχειο εχω και φωτογραφεια του που θα μπορουσε να δημοσιοποιηθει – πως μπορω να σας την διαθεσω ?
Θα χαρω πολυ να σας δωσω τον Οδηγο ( σε οσα κομματια θελετε ) προς ενημερωση σας και αλλων ατομων ( πως ? ) που μπορουν να βοηθησουν στη πραγματοποιηση του επομενου Οδηγου για να μην γινει επαναληψη των ιδιων διαδρομων. Η για ενα προσθετο θετικο λογο / για να σηματοδοτηθουν οι διαδρομες που ηδη υπαρχουν στον Οδηγο. Σημειωτεον οτι ο Οδηγος αυτος εχει μεταφραστει στα Ολλανδικα , παλι με εξοδα μας αλλα ποτε δεν εκδοθηκε λογω του κοστους.