Επίσκεψη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας στην έκθεση «Οι απαρχές της Γλυπτικής»
Την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2024, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας θα επισκευτεί το Μουσείο Μπενάκη και θα ξεναγηθεί στην σημαντική και για το νησί μας έκθεση «Οι απαρχές της γλυπτικής».
Πληροφορίες για την έκθεση
πηγή:ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη, https://www.benaki.org/index.php?option=com_events&view=event&id=116293&lang=el)
Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και «μορφές σε λίθο» που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το αρχαιότερο έχει ηλικία γύρω στα 2,5 εκατ. χρόνια και το πιο πρόσφατο είναι μόλις 50.000 ετών.
Αυτά τα έργα προγόνων του Homo sapiens καταδεικνύουν ότι η αισθητική αφύπνιση και η ικανότητα αναγνώρισης ομορφιάς και νοήματος σε αντικείμενα ανάγονται εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας, όταν και μπορούν να εντοπιστούν οι απαρχές της γλυπτικής τέχνης.
Η έκθεση περιλαμβάνει και εκμαγεία που έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν.
Βασισμένη στην έκθεση «Οι απαρχές της γλυπτικής: Από τον χειροπέλεκυ στις μορφές σε λίθο» (Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ, Ντάλας 2018), η αθηναϊκή εκδοχή διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης και παρουσιάζει για πρώτη φορά εργαλεία από τη σημαντική παλαιολιθική θέση στα Ροδαφνίδια της Λέσβου, τα οποία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τα εκθέματα είναι σπάνια παλαιολιθικά εργαλεία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, τη συλλογή του Τόνι Μπερλάντ (Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ, Ντάλας), το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιοντολογίας στο Παρίσι, το Μουσείο Προϊστορίας Άνω Γαλιλαίας και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας στο Τοταβέλ και το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στη Νότια Αφρική.
Την έκθεση επιμελούνται επιστημονικά η Νένα Γαλανίδου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Τhomas Wynn, Καθηγητής Γνωσιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και καλλιτεχνικά ο Tony Berlant, εικαστικός καλλιτέχνης.
Βασίζεται στην έκθεση “First Sculpture: Handaxe to Figure Stone” που διοργανώθηκε από το Nasher Sculpture Center, στο Ντάλας, το 2018.
Όποιοι και όποιες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην οργανωμένη ξενάγηση, θα πρέπει να βρίσκονται στην είσοδο του Μουσείου στις 11.30.
Το Μουσείο Μπενάκη βρίσκεται στη οδό Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου.
Το κόστος του εισιτηρίου είναι 9 ευρώ και 7 ευρώ για όσους δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο.