Για τις θερμοπηγές Πολιχνίτου

Από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο (από το “Ν”)

Ιδιαίτερη γεωλογική σημασία έχει το σημείο ανάβλησης των θερμών πηγών του Πολιχνίτου υπογραμμίζει σε δήλωση του στην κάμερα του «Ν» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η θέση αυτή είναι μεταξύ των σημειών που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Λέσβου ως γεωλογικό πάρκο της Ουνέσκο.

Αναλυτικά ο κ. Ζούρος σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σε έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Λέσβου, δηλαδή στην περιοχή ανάβλησης, φυσικής ανάβλησης των πηγών του Πολιχνίτου. Είναι ένα μοναδικό σημείο, γιατί σπάνια μπορούμε να δούμε πια φυσική ανάβληση θερμών πηγών. Οι περισσότερες θερμές πηγές που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν υδρομαστευτεί, άρα το θερμό νερό διοχετεύεται μέσα από αντιλητικά συγκροτήματα σε λουτρικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής η θέση ανάβλησης των θερμών πηγών.

Εδώ, στην περιοχή του Πολιχνίτου, έχουμε αυτόν τον μοναδικό γεώτοπο, στον οποίο μπορούμε να δούμε το μηχανισμό ανάβλησης, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σημείο, το οποίο το αξιοποιούμε και στα πλαίσια των μαθημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να εξηγήσουμε τον τρόπο ανάβλησης των θερμών πηγών. Συγκεκριμένα εδώ έχουμε την διαδικασία διασταύρωσης δύο διαφορετικών ρηγμάτων, τα οποία εμφανίζονται κοντά στην κοίτη του Ασπροπόταμου και βλέπουμε πως όταν έχουμε την διασταύρωση των ρηγμάτων στο φλοιό της γης έχουμε την φυσική ανάβληση των πηγών. Είναι ένα σημείο ιδιαίτερης αξίας το οποίο ελπίζω στο πλαίσιο της ανάδειξης των θερμών πηγών που γίνεται στην περιοχή θα τύχει της κατάλληλης προσοχής. Διότι πραγματικά αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο της Λέσβου, ενταγμένο στο φάκελο του Γεωπάρκου της Λέσβου, είναι δηλαδή μια από τις θέσεις που είναι προστατευόμενες από την Ουνέσκο.

Οι πηγές του Πολιχνίτου είναι ίσως το σημαντικότερο γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου, η ανάβληση τόσο θερμών νερών που υπερβαίνουν κατά πολύ τους 80 βαθμούς κελσίου είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον Ελληνικό χώρο. Ελπίζω πως στην περιοχή, μέσα από προσπάθεια ανάδειξης που γίνεται, θα έχουμε ένα πρότυπο θερμαλιστικό κέντρο και ταυτόχρονα θα αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα του γεωθερμικού πεδίου του Πολιχνίτου.

Το σημείο ανάβλησης των θερμών πηγών του Πολιχνίτου φέρνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα φοιτητές από όλη την χώρα, από τα γεωλογικά τμήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, άλλους ειδικούς αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την Λέσβο και το γεωπάρκο, στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων και έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά μια φυσική ανάβληση θερμών πηγών».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.