Από το “Ν”
Γεννητούρια στα Βατερά!
Χελωνάκια καρέτα- καρέτα προσπαθούν να προστατεύσουν οι ντόπιοι
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/8/2023
Χελωνάκια καρέτα καρέτα γεννήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην παραλία των Βατερών, με ντόπιους περαστικούς και επιχειρηματίες να τα εντοπίζουν και ευαισθητοποιημένοι όντες να προσπαθούν να τα προφυλάξουν.
Το πρωί της Παρασκευής διαπίστωσαν περαστικοί ότι τα χελωνάκια έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και ειδοποίησαν το Λιμενικό για να γίνει σωστά η σήμανση.
Εθελόντρια του οργανισμού «Αρχέλων» προστατεύει τη φωλιά τους, που βρίσκεται στο ύψος του ξενοδοχείου «Ιριδα» και μάλιστα έκανε κάποια σήμανση, ώστε οι περαστικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Όπως ανέφερε στο «Ν» ο Γιάννης Ζευγώλης, ερευνητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ειδοποιήθηκε από μέλη της «Κιβωτού» πρόκειται για τη δεύτερη καταγραφή στη Λέσβο (η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019): «Πλέον στη Λέσβο έχουμε δύο καταγεγραμμένες παραλίες ωοτοκίας!». Αλλοι ντόπιοι ανέφεραν στο «Ν» ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής των Βατερών και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι ιδιαίτερα ευσυνείδητοι με τα ζώα και πιέζουν το λιμενικό να γίνει άμεσα η επίσημη σήμανση.
Υπενθυμίζει επίσης ο κ. Ζευγωλής ότι η Caretta caretta αποτελεί είδος προτεραιότητας που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, στη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN ως είδος «Μειωμένου ενδιαφέροντος» σε μεσογειακό επίπεδο και στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως «Κινδυνεύον». Το είδος περιλαμβάνεται στη Σύμβαση της Βέρνης για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Άγριας Πανίδας και των Φυσικών Ενδιαιτημάτων, στη Σύμβαση της Βόννης για τη διατήρηση των Μεταναστευτικών Ειδών της Άγριας Πανίδας, στη Σύμβαση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας ζώνης της Μεσογείου (Σύμβαση της Βαρκελώνης), και στον Κανονισμό CITES για το διεθνές εμπόριο της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Στην Ελλάδα, η Κατάσταση Διατήρησης του είδους σύμφωνα με την 4η Εθνική Αναφορά στο πλαίσιο του Άρθρου 17 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την περίοδο 2013-2018 αξιολογήθηκε ως «Μη Ικανοποιητική – Κακή» (U2)