Από το ertnews.gr
Ένα φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών της Λέσβου ξεκινά να δημιουργείται και για το σκοπό αυτό στη Λέσβο βρέθηκε η Δρ. Ελένη Μαλούπα Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προσκεκλημένη του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου .
Σκοπός είναι να καλλιεργηθούν τοπικά αρωματικά φυτά και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή προϊόντων διατροφής υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και προϊόντα ευεξίας και ίασης.
Ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου, διαθέτει τις υποδομές αλλά και τα προϊόντα για να ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα.
Όπως είπε στην κάμερα της ΕΡΤ Αιγαίου η Δρ. Ελένη Μαλούπα « Θα καλλιεργήσουμε αρχικά ρίγανη κατά τον Οκτώβρη Νοεμβρη που θα κάνουμε τα πρώτα δυο στρέμματα και την επομένη άνοιξη με τη βοήθεια της αναπτυξιακής ή της περιφέρειας, να κάνουμε σεμινάρια σε παραγωγούς για να μπορέσουμε αυτό το προϊόν, να το κάνουμε υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η πρόταση λοιπόν η δική μου είναι να καλλιεργήσουμε αρωματικά φυτά και να τα προσθέσουμε στα προϊόντα του συνεταιρισμού Μεσοτόπου.».
«Με έναν μικρό αρχικό προϋπολογισμό 30-40.000 ευρώ, μπορούμε να κάνουμε την αρχή, με τα σεμινάρια και ένα μικρό τυποποιητηριο για να κάνουμε τα πρώτα αιθέρια έλαια δείγματα και μετά να αξιοποιήσουμε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα των 400.000 και να γίνει στον συνεταιρισμό ένα κανονικό τυποποιητήριο και να παράγουμε πλέον καινοτόμα προϊόντα. Τον Ιούλιο θα ξαναέρθω στη Λέσβο και στο foοd festival θα έχουμε διατροφικές προτάσεις με τα αρωματικά φυτά» σημείωσε στην κάμερα της ΕΡΤ Αιγαίου η Δρ. Ελένη Μαλούπα.
Η προσπάθεια όμως δε σταματά εκεί, η κ. Μαλούπα συνοδευόμενη από τον Γιάννη Τσακίρη, συνεργάτη του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου και για πολλά χρόνια στο τιμόνι του ΓΕΩΤΕΕ, επισκέφτηκαν και την Αγιάσο και συναντήθηκαν με τα μέλη της ΑΜΚΕ Visit Agiasos όπου συζητήθηκαν προτάσεις και ιδέες με έμφαση στον πρωτογενή τομέα που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του αγροτουρισμού και της τοπικής οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προοπτική αναγέννησης του Κήπου της Παναγιάς.
«Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών έχει αναπτυχθεί, αφού οι αγρότες και όχι μόνο αναζητούν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, μέσω της εύρεσης εναλλακτικών καλλιεργειών για την εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος. Η καλλιέργεια και μεταποίηση των αρωματικών φυτών απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε τομείς, που ξεκινούν από τις καλλιεργητικές τεχνικές και φτάνουν στη εξειδικευμένες πρακτικές συγκομιδής, ξήρανσης, επεξεργασίας και μεταποίησης. Σχετικά σεμινάρια κατάρτισης θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν αστοχίες. Το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών Ειδών του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διαθέτουν συλλογή από τα πιο σημαντικά Ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με διαπιστευμένο φυτικό υλικό, πρωτόκολλα αναπαραγωγής και συμβουλευτική για την καλλιέργεια και αξιοποίηση τους» σημειώνει η Δρ. Ελένη Μαλούπα.