Θα ακούσει κανείς;

Τιμή σε έναν Βρισαγώτη «επαναστάτη της προόδου»

Από το emprosnet.gr

Βασίλης ΨαριανόςΒασίλης Ψαριανός

Μπορεί στην Ελλάδα να είσαι «ό,τι δηλώσεις», στο εξωτερικό είσαι ό,τι αξίζεις.

Την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε, με την εκλογή, ως αντεπιστέλλον μέλος της, τον Βρισαγώτη Ευάγγελο Γραγουδά, καθηγητή Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των Η.Π.Α., ο οποίος είναι γνωστός, διεθνώς, για την «θεραπεία Ε. Γραγουδά», με την οποίαν θεραπεύει τον καρκίνο του ματιού και έχει σώσει την ζωή χιλιάδων ασθενών, παγκοσμίως.

Η μέθοδος θεραπείας με πρωτόνια του καθηγητή Ε.Γραγουδά εφαρμόζεται από εκατοντάδες οφθαλμιάτρους, παγκοσμίως, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην «Έδρα Γραγουδά», στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Στην εποχή που ζούμε, με τους κατεστραμμένους οδοδείκτες και τους σβησμένους φάρους, όπου η ανθρωπότητα τυφλοσέρνεται στα σκοτεινά υπόγεια του ανορθολογισμού, της τυφλής βίας και του φανατισμού, όπου η Νεολαία μας παραπαίει, χωρίς μπούσουλα, στα ανήλιαγα σοκάκια των παραισθήσεων, των μεσσιανικών και επαναστατικών φαντασιώσεων, ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι του πνεύματος, της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών επιμένουν να λειτουργούν ως φωτεινοί σηματοδότες ενός πολιτισμού της ανθρωπιάς, της δημιουργίας και της προσφοράς∙ ως σεμνοί κι αθόρυβοι υπηρέτες της επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, αγωνίζονται να φωτίσουν τα σκοτάδια της απαιδευσίας, να εξαλείψουν την σκουριά της αναισθησίας και της αδιαφορίας, να γιατρέψουν τις αρρώστιες των ανθρώπων και τις παθογένειες της κοινωνίας και του κράτους, να αντισταθούν στην εισβολή της χυδαιότητας και της βαρβαρότητας στην κοινωνία μας, να διώξουν την απαισιοδοξία και την κατήφεια που πλακώνει την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου και να αναζωπυρώσουν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι γι΄ αυτό σημαντικό το έργο που καλείται να επιτελέσει και επιτελεί, σήμερα, η Ακαδημία Αθηνών, παρά τις κάποιες … «εκπτώσεις» σε αμφισβητούμενα μεγέθη πολιτικών προσωπικοτήτων (π.χ. Π.Παυλόπουλο).

Η Ακαδημία Αθηνών, σε αντίθεση με το…χλωμό παρελθόν της, όπου ίσχυε η ρήση του Κ. Βάρναλη « τιμή είναι να μένεις εκτός της Ακαδημίας»- τότε που οι μεγάλοι του ελληνικού πνεύματος, όπως ο Καζαντζάκης και ακόμα, οι δύο Νομπελίστες Σεφέρης και Ελύτης και πολλοί άλλοι δεν αξιώθηκαν της τιμής να συμπεριληφθούν στους «αθανάτους» της Ακαδημίας των Αθηνών- τα τελευταία χρόνια, έχει τιμήσει μεγάλους επιστήμονες που έχουν καταξιωθεί στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού, στον τομέα της έρευνας, της διδασκαλίας και της δημιουργίας καινοτόμων έργων που διευρύνουν τους ορίζοντες της επιστήμης και ευεργετούν την ανθρωπότητα∙ και έχει, επίσης, τιμήσει αρκετούς επιστήμονες και προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών -που έζησαν και δημιούργησαν στην ημεδαπή- και οι οποίοι καταξιώθηκαν, πρώτα, στην συνείδηση του ελληνικού λαού και κάποιοι- τυχεροί- ανακαλύφθηκαν και προβλήθηκαν από ευαίσθητους εκδότες και κριτικούς.

Τον διεθνούς φήμης Βρισαγώτη επιστήμονα τίμησαν με την παρουσία τους, στην τελετή, που έλαβε χώραν στην αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, πολλοί φίλοι και συνάδελφοί του, το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, καθώς και πολλοί Βρισαγώτες και Λέσβιοι της Αθήνας∙ οι μόνοι που…έλαμψαν με την απουσία τους ήταν οι Άρχοντες της Λέσβου, πιθανώς λόγω… «ανειλημμένων υποχρεώσεων» ή -το πιθανότερον- λόγω απουσίας ψηφοθηρικού ενδιαφέροντος!

Ευελπιστούμε, πάντως, ότι, κάποτε, και οι Άρχοντες της Λέσβου θα συνειδητοποιήσουν την τιμή που προσδίδουν στην γενέτειρά τους οι διαπρεπείς Λέσβιοι επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί (Ευάγγελος Γραγουδάς, Εμμανουήλ Γδούτος, Αργύρης Ευστρατιάδης και άλλοι…),οι οποίοι έχουν τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο τους , με το οποίο προάγουν την επιστήμη και ευεργετούν την ανθρωπότητα ανοίγοντας καινούργιους δρόμους για την βελτίωση της ζωής και την συνέχεια του πολιτισμού.

Και ευελπιστούμε ότι, κάποτε, οι Άρχοντες της γενέτειράς μας Λέσβου και της μεγάλης πατρίδας θα αντιληφθούν την σημασία του προτύπου που προβάλλουν στις νέες γενιές -ως πρωταθλητές του πνεύματος- οι διακεκριμένοι επιστήμονες, της αξίας και του μεγέθους του Βαγγέλη Γραγουδά, ο οποίος γεννημένος, σε ένα μικρό χωριό και σε ένα σπίτι, όπου- όπως διηγείται ο ίδιος– δεν είχε νερό ούτε ηλεκτρικό ούτε τουαλέτα ούτε θέρμανση και, σε μια εποχή, που το Γυμνάσιο, όπου φοιτούσε, απείχε 10 χιλιόμετρα ποδαρόδρομο «πήγαινε- έλα», παρά τις αντίξοες συνθήκες, αναδείχτηκε ως ένας πραγματικός «Επαναστάτης της προόδου» καταρρίπτοντας τα «ταξικά» τείχη, τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που του έκλειναν τον δρόμο προς την κατάκτηση της γνώσης, την «ΑΡΙΣΤΕΙΑ» και την ΠΡΟΟΔΟ!

Η προτομή του καθηγητή Ευάγγελου Γραγουδά, ήδη, έχει στηθεί στον προαύλιο χώρο της Οφθαλμολογικής Κλινικής, στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, για να παραδειγματίζει τους φοιτητές και αυριανούς επιστήμονες και να τους εμπνέει την πίστη και το αγωνιστικό πάθος για την ειρηνική επανάσταση της Επιστήμης, που μπορεί να απαλλάξει τον κόσμο από την αμάθεια και τον παραλογισμό, την απανθρωπιά της εκμετάλλευσης «ανθρώπου από άνθρωπο», την βαρβαρότητα των πολεμικών συγκρούσεων, τον πόνο και την δυστυχία που προκαλεί η φτώχια, η πείνα και η ασθένεια.

Κάποτε, λοιπόν, και η Λέσβος πρέπει να «απονείμει τον προσήκοντα έπαινον» και να ανταποδώσει την τιμή στους παραπάνω Ακαδημαϊκούς, που τιμούν τον γενέθλιο τόπο τους, καθώς και στους άλλους που αναδεικνύονται «άξιοι της πατρίδας».

Και θα ήταν χρήσιμο και οι προτομές των παραπάνω διαπρεπών Λέσβιων να κοσμήσουν του δημόσιους χώρους και τα δημόσια κτήρια της ιδιαίτερης πατρίδα τους, δίπλα στις προτομές που ήδη κοσμούν τους δημόσιους χώρους της Λέσβου, της Σαπφούς, του Θεόφραστου, του Βερναρδάκη, του Μυριβήλη, του Αργύρη Εφταλιώτη, του Ελύτη…

Κι αν, έστω, κι ένας νέος τύχει να σταθεί με σεβασμό μπροστά στην προτομή τους και να εμπνευστεί από το έργο και την προσφορά αυτών των Λέσβιων επιστημόνων, μπορεί να κερδηθεί ακόμα μια μάχη για την τιμή της πατρίδας μας και για το καλό της ανθρωπότητας!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.