Με αφορμή την ανακήρυξη του Βαγγέλη Γραγουδά ως αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ας μάθουμε λίγο περισσότερα σχετικά με την Ακαδημία.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ερμηνευτικό Λεξικό: αντεπιστέλλον μέλος ακαδημίας ή άλλου πνευματικού ιδρύματος, -λέγεται αυτό- που κατοικεί σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο όπου εδρεύει η ακαδημία ή το ίδρυμα.
Η ολομέλεια των μελών της διακρίνεται σε τρεις τάξεις. Η πρώτη αναφέρεται στις θετικές επιστήμες. Η δεύτερη είναι η τάξη των Γραμμάτων και των τεχνών και η τρίτη είναι η τάξη των Ηθικών και πολιτικών επιστημών.
Σήμερα η Ακαδημία στην πρώτη τάξη έχει 17 τακτικά μέλη και 82 αντεπιστέλλοντα, στη δεύτερη 15 τακτικά και 29 αντεπιστέλλοντα και στην τρίτη 11 τακτικά και 30 αντεπιστέλλοντα.
Το μοναδικό τακτικό μέλος με λεσβιακή καταγωγή σήμερα στην Ακαδημία ειναι ο καθηγητής Θεωρητικής και Πειραματικής Μηχανικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Εμμανουήλ Γδούτος. Έχει και αυτός βρισαγώτικες ρίζες διότι ο συνονόματός παππούς του γεννήθηκε στο χωριό μας, υπηρέτησε αρκετά χρόνια στο σχολείο μας αλλά παντρεύτηκε στο Λισβόρι και μεταξύ των άλλων παιδιών απόκτησε και τον πατέρα του ακαδημαΐκού Εμμανουήλ, Ελευθέριο.
Τακτικά Μέλη της Ακαδημίας με λεσβιακή καταγωγή,που έχουν φύγει από τη ζωή, υπήρξαν μεγάλες μορφές των Γραμμάτων και των Επιστημών όπως ο Μυριβήλης, ο Ιακωβίδης, ο Στεφανίδης, ο Πανταζής, ο Αντωνιάδης κ.ά.
Δυστυχώς δεν είναι εύκολα προσβάσιμα τα βιογραφικά στοιχεία των αντεπιστελλόντων μελών της Ακαδημίας για να γνωρίζουμε ποια είναι σήμερα με λεσβιακή καταγωγή. Πάντως αν υπάρχουν και άλλοι εκτός από τον Βαγγέλη θα είναι ελάχιστοι.
Η επίσημη αναγόρευση λοιπόν του Βαγγέλη Γραγουδά (που έχει τιμηθεί πολλαπλά παγκόσμια) σε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ήταν μια εξαιρετικά τιμητική εκδήλωση και για το νησί μας. Για το λόγο αυτό η Ακαδημία προσκάλεσε στην εκδήλωση αυτή τόσο τον Περιφερειάρχη όσο και τους δυο δημάρχους του νησιού μας.
Δεν παρέστει κανένας!