Του αγίου Κωνσταντίνου

Αύριο γιορτάζει ο ναός κόσμημα του χωριού μας, ο άγιος Κωνσταντίνος.

Ο πληγωμένος ναός, για τον οποίο, όπως μας ενημέρωσαν πριν λίγες από το σύλλογο σεισμοπαθών, ζητήθηκε να αναλάβει η περιφέρεια το κόστος της μελέτης για την επισκευή(;) του.

Θα γίνει σήμερα ο Εσπερινός, αύριο η Θεία Λειτουργία, άλλοι μέσα και άλλοι έξω.

Το πανηγύρι του αγίου Κωνσταντίνου ήταν -κάποτε- το μεγάλο πανηγύρι στο χωριό μας. Τόσο από εκκλησιαστική άποψη όσο και από κοινωνική.

Πριν σαράντα ακριβώς χρόνια! 1981. Στην περιφορά της εικόνας των αγίων (και φυσικά στη Θεία Λειτουργία) τίμησε τη γιορτή, την ενορία μας αλλά και το χωριό μας ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους Νικόδημος Αναγνώστου πλαισιωμένος από τον τότε πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης μας (και τώρα Μητροπολίτη) Ιάκωβο, με τη συνοδεία του αείμνηστου παπά Δημήτρη Κικιρή, δυο ακόμα ιερέων, ενός διακόνου και φυσικά του ιερέα του χωριού μας.(αρχείο Παν. Γεωργέλλης)

Στην παραπάνω φωτογραφία η ξιφολόγχη δείχνει ότι την εικόνα συνόδευε τιμητικό άγημα του στρατού.

Στη λιτανεία συμμετείχαν τα παιδιά με το “εν τούτω νίκα” στο στήθος αλλά και τα λάβαρα της Εκκλησίας. Το μάτι καμαρώνει όλα τα παιδιά της φωτογραφίας αλλά καρφώνεται στην σοβαρή όψη του Πολυχρόνη, που λίγο ξεστράτισε, εκπαιδεύτηκε στο “σχολείο” της φυλακής και έφυγε πρόωρα και άδικα. Άδικα για τον ίδιο και για τους δικούς του.
Το πανηγύρι του αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό μας έχει μια ανθρώπινη σφραγίδα και αυτή είναι ο Γιώργος Μανώλας. Οργάνωνε τα πάντα. Από το στολισμό των δρόμων μέχρι την πομπή της περιφοράς. Μπορεί να έχει πεθάνει εδώ και χρόνια αλλά κάθε χρόνο τέτοιες μέρες “ανασταίνεται”. Πιο πίσω ακολουθεί μια μελωδική φωνή, η φωνή του Κώστα Γεωργάκα, που συνοδεύεται από πέντε έξι καλλίφωνους βοηθούς. Ναι τότε χαιρόσουν να ακούς τη ψαλμωδία στην Εκκλησία μας.
Και τα βράδια στον Πλάτανο το αδιαχώρητο. Είτε είχε καλοκαιρία είτε έβρεχε! Το πανηγύρι ήταν “ιερή” υπόθεση για κάθε Βρισαγώτη! Και το πανηγύρι της φωτογραφίας ήταν το τελευταίο πριν το σεισμό ήταν το πανηγύρι του 2017.

Ας έχουμε υγεία και υπομονή να ξαναγιορτάσουμε στον- όποτε- ανακαινισμένο ναό και να γλεντήσουμε στον ξαναχτισμένο Πλάτανο.

Σημείωση: Πόσο πολλά θα σήμαινε για πιστούς και αδιάφορους αν τώρα με τον ετοιμόρροπο ναό έρχονταν στη χάρη του ο Μητροπολίτης ή ο Πρωτοσύγκελος και λειτουργούσαν έξω στην Πλατεία (είτε στον Εσπερινό είτε στη Θεία Λειτουργία) δείχνοντας ότι είναι δίπλα μας, ότι συμμερίζονται τα προβλήματά μας, ότι προσπαθούν μαζί μας να λαμπρύνει ξανά ο ναός-στολίδι του χωριού μας. Αλλά …

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.