Ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο;

Το παρακάτω απόκομμα στάλθηκε στον Γιώργο Μαργαρίτη. Είναι από το 2ο τεύχος του περιοδικού “Λεσβιακά Γράμματα” τον Φεβρουάριο του 1944. Το ποίημα υπογράφεται από τον “Δημήτρη Βρησαγώτη” Το όνομα αυτό δημιουργεί υπόνοιες (αν όχι βεβαιότητα) ότι πρόκειται για ψευδώνυμο. Στα υπόλοιπα πέντε τεύχη δεν υπάρχει άλλη δημοσίευση με την ίδια υπογραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αντίθετα στο 4ο τεύχος υπάρχει ένα άρθρο του Πάνου Αναγνώστου με τίτλο “Οι νέοι στο χωριό” στο οποίο αναφέρεται στη δραστηριοποίηση των νέων ανθρώπων βασικά στο χωριό μας και γενικότερα στη λεσβιακή ύπαιθρο την περίοδο εκείνη.

Λεσβιακά Γράμματα τευχ. 2-6 (15 Φεβρουαρίου - Οκτώβριος 1944)

Το περιοδικό “Λεσβιακά Γράμματα” κυκλοφόρησε σε 6 τεύχη από τον Ιανουάριο του 1944 μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Ο υπότιτλος του περιοδικού είναι “Φιλολογικό και Καλλιτεχνικό περιοδικό των ΝΕΩΝ” Και στις μέσα σελίδες του περιοδικού αναφέρεται καθαρά ότι συνεργασίες για δημοσίευση γίνονται δεκτές μόνο από νέους ανθρώπους. Επομένως ο Δημήτρης Βρησαγώτης ανήκε στην κατηγορία των νέων της εποχής.

Ακόμα μια αναφορά σχετική με το χωριό μας υπάρχει στο 5ο τεύχος. Συγκεκριμένα δημοσιεύονται αποσπάσματα από την ανακοίνωση του διάσημου γλωσσολόγου Paul Kretechmer ύστερα απ’ το γλωσσολογικό ταξίδι που πραγματοποίησε στη Λέσβο το 1901. Αναφέρει ότι το αρσενικό άρθρο “ο” έχει τρεις διαφορετικές μορφές στο νησί. Η πιο συνηθισμένη είναι ο “ι” ή “jι”, στην Αγιάσο είναι “ju” και στη Βρυσά “u” (ου)

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο για τον ποιητή ας μας ενημερώσει.

Σημείωση: Στα πρώτα πέντε τεύχη του περιοδικού ως υπεύθυνος εκδότης αναφέρεται ο Μίλτης Παρασκευαΐδης και η ύλη των είναι πολιτικά άχρωμη. Στο 6ο τεύχος αναφέρεται ότι “Διευθύνεται από Επιτροπή” και είναι πεντακάθαρη η προώθηση των θέσεων της ΕΠΟΝ-ΕΑΜ. Το τεύχος αυτό εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1944, λίγο πριν τα “Δεκεμβριανά” Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος της διακοπής έκδοσης του περιοδικού.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.