Η επιμελητεία της ύδρευσης

Από τις αντλίες “Καρουέλ” στην ΔΕΥΑΛ

Η ύδρευση είναι μιας απ’ τις σημαντικότερες κοινωνικές παροχές.

Στο χωριό μας, τον 19ο και ένα τμήμα του 20ου αιώνα, το πόσιμο νερό προέρχονταν από πηγάδια που υπήρχαν σε δημόσιες και ιδιωτικές θέσεις, με κεντρικότερη αυτή του πηγαδιού στον Πλάτανο. Το νερό το έπαιρναν με δοχεία (γκαζοντενεκέδες συνήθως) δεμένα στην άκρη ενός σχοινιού. Επειδή τόσο τα δοχεία όσο και τα σχοινιά πολλές φορές ήταν βρώμικα, για την προστασία της δημόσιας υγείας η Κοινότητα παράγγειλε και τοποθέτησε σε τρία πηγάδια αντλίες τύπου “καρουέλ”. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη φροντίδα, στον τομέα της ύδρευσης, για τη δημόσια υγεία.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε, για πρώτη φορά, πηγαίο νερό σε επιλεγμένα σημεία του χωριού με τη βοήθεια μιας μικρής δεξαμενής στο “Παγώνι”. Ακολούθησε το δίκτυο από τη “Λαγκάδα” και η νέα δεξαμενή στο ύψωμα του Αη Γιάννη. Καινούριο δίκτυο απ’ τις πηγές Αμπελικού και νέα δεξαμενή κοντά στην προηγούμενη και κατά διαστήματα οι δεξαμενές τροφοδοτούνταν από μεγάλα πηγάδια που ανοίγονταν γι αυτό το σκοπό.

Σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις οι εργασίες και η συντήρηση γίνονταν από σχετικά ειδικευμένο προσωπικό και ανειδίκευτους εργάτες είτε με πληρωμή μεροκάματου είτε δωρεάν με “προσωπική εργασία” .

Η πρώτη ουσιαστική αλλαγή, όπως προκύπτει από το παρακάτω έγγραφο έγινε το 1973, οπότε, αντί να υπάρχει ένας υδραυλικός που εκτελούσε τις εργασίες με πληρωμή για κάθε μια, προκρίθηκε η ανάθεση ετήσιας εργολαβίας ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό.

Το σύστημα αυτό διατηρήθηκε (τουλάχιστον στο χωριό μας) μέχρι την πρώτη συνένωση των Κοινοτήτων. Οι νέοι καποδιστριακοί δήμοι είχαν υδραυλικούς δημοτικούς υπαλλήλους.

Πριν δυο χρόνια επεκτάθηκε σε ολόκληρο το νησί η ΔΕΥΑΛ (Δημοτική ΕπιχείρησηΎδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου).

Τη ΔΕΥΑΛ περιμένουμε να μην μας αφήσει να διψάσουμε κανένα καλοκαίρι και η ΔΕΥΑΛ με τις αυξήσεις που ετοιμάζει θα μας τσουρουφλίσει αρκετά!

Το παρακάτω έγγραφο περιέχει την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου για την ανάθεση εργολαβίας. Το “χαρτί” αυτό κατά πάσα πιθανότητα το πήρε ο αέρας από τα μπάζα του Κοινοτικού Γραφείου και το συνέλεξε ο “ρακοσυλλέκτης της ιστορίας μας”, Ανδροκλής, σε παρακείμενο δρόμο.

Loading...

Loading...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.