Ως γνωστόν μια ομάδα συνταξιούχων που είχαν εισπράξει αναδρομικά το 2013 και το 2014 και δεν τα είχαν δηλώσει έλαβαν από τη ΔΟΥ (οι πρώτοι) ένα μπουγιουρντί με μπόλικες προσαυξήσεις. Στη Βουλή είπαν ότι θα μείωναν τις προσαυξήσεις και έτσι όλοι έκαναν συμπληρωματικές δηλώσεις για κάθε χρόνο ξεχωριστά και περίμεναν τη νέα εκκαθάριση. Τώρα ξαφνικά (χωρίς να γνωστοποιήσουν τις νέες εκκαθαρίσεις) άρχισαν στο αρχικό ποσό που είχαν καταλογίσει να βάζουν επιπλέον προσαυξήσεις!!!
Στο μεταξύ το θέμα παίρνει μια άλλη διάσταση και προοπτική με βάση την ενημέρωση που μας έστειλε ο πάντα καλά ενημερωμένος φοροτεχνικός Δημήτρης Στυλ. Νικέλλης τον οποίο και ευχαριστούμε. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παραθέτουμε στη συνέχεια διοικητικά εφετεία έχουν βγάλει αντισυνταγματική την ενέργεια των ΔΟΥ και το θέμα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΩΝ 2013 ΚΑΙ 2014 Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ……ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
Εκδόθηκαν τρεις δικαστικές αποφάσεις πραγματικά βόμβα για τα φορολογικά έσοδα, που αφορούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων …….. που ξέχασαν να δηλώσουν τα έτη 2013 και 2014 και τους καταλογίστηκαν πρόσθετοι φόροι « οίκοθεν ». στο τέλος του έτους 2019.
Δύο Διοικητικά Εφετεία της Θεσσαλονίκης (2) και Αθήνας (1), τα οποία έκριναν αντισυνταγματικές τις πράξεις καταλογισμού των αναδρομικών ποσών που βεβαιώθηκαν από τις φορολογικές αρχές στους εν λόγω “ξεχασιάρηδες» συνταξιούχους στα τέλη του 2019.
Με τις υπ’ αριθμόν αποφάσεις 759/2019 και 716/2020 των Διοικητικών Εφετείων Θεσσαλονίκης και της 734/2020 του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 72 του κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (Κ.Φ.Δ.) του Ν. 4174/2013, η οποία προβλέπει ότι η παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου για την επιβολή φόρου ή προστίμου διακόπτεται με την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου, ακόμη και αν οι πράξεις αυτές κοινοποιηθούν στον φορολογούμενο μετά τη λήξη της περιόδου παραγραφής.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης η διάταξη αυτή οδηγεί σε επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής και αντίκειται στις διατάξεις των παραγράφων 1 & 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος περί της αρχής διατάξεων ασφάλειας δικαίου.
Η συνήθης πρακτική των φορολογικών αρχών, ήταν η έκδοση πράξεων καταλογισμού φόρου λίγο πριν εκπνεύσει το φορολογικό έτος παραγραφής και η κοινοποίηση αυτών των πράξεων μετά τη λήξη του.
Το θέμα παραπέμφθηκε στο Σ.Τ.Ε. προς επίλυση, διότι οι παραπάνω αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων έχουν στηριχθεί σε αρκετά σίγουρα και ισχυρά νομικά θεμέλια, πράγμα που ενδεχομένως και το Σ.Τ.Ε. να τις υιοθετήσει.
Σε περίπτωση που το Σ.Τ.Ε. κρίνει θετικά υπέρ των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων, τότε το δημόσιο θ’ αναγκαστεί να επιστρέψει τα χρήματα που εισπράχθηκαν από την παραπάνω βεβαίωση φόρων προκαλώντας νέα διαρροή φορολογικών εσόδων από τα κρατικά ταμεία.
Μετά την παραπάνω αρνητική εξέλιξη η Α.Α.Δ.Ε. και ο διοικητής της Κος Γ. Πιτσιλής με κατεπείγον εγκύκλιο δίνει οδηγίες σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας, σχετικές με το ζήτημα έκδοσης και κοινοποίησης καταλογιστικών πράξεων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών παραγραφής.
Η εγκύκλιος με Αρ.Πρωτ. : Ο ΔΕΛΗ 1130255 ΕΞ 2020, εφιστά την προσοχή των προισταμένων των Υπηρεσιών στους οποίους και απευθύνεται, να παρακολουθούν τον χρόνο έκδοσης των καταλογιστικών πράξεων ανεξαρτήτως της χρήσης που αφορούν, να κοινοποιούν αυτές εντός του έτους κατά το οποίο λήγει το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου και μέχρι την 31/12 του εν λόγω έτους.
Αναμένουμε την απόφαση.