Οι παρακάτω δύο χάρτες αποτελούν τμήματα της περιοχής μας που “κόβεται” στα δύο. Να σημειώσουμε ότι ολόκληρος ο χάρτης αυτός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας του 1992 είναι κομμένος σε 16 τμήματα.
Σημαντικός είναι και ο εθνογραφικός χάρτης των Βαλκανίων τον οποίο μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ απ’ τον οποίο (πατώντας μεγέθυνση) προκύπτει ότι δεν σημειώνεται εθνότητα Μακεδονική. Όλες οι άλλες υπάρχουν, ακόμα και των Βλάχων, αλλά όχι αυτή η …νεότευκτη.
Νεαρά Αθηναϊς (περί το 1904) απέστειλε επιστολή στον τότε Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη (εκ Στύψης καταγόμενος και μετέπειτα επίσκοπος Πόντου. Εξέχουσα μορφή της Χριστιανοσύνης και του Εθνικού Αγώνα) με την οποία του ζητούσε τη χάρη να την τοποθετήσει δασκάλα στο Μοναστήρι ,προκειμένου να διδάξει την Ελληνικήν σε μαθητές (ερωτευμένη γαρ με τον Πρόξενο της Ελλάδος στο Μοναστήρι Ίων Δραγούμη) . Ο Μητροπολίτης με επιστολή του αφού την ευχαρίστησε κτλ. , κτλ. την πρότεινε αντί του Μοναστηρίου να την τοποθετήσει στην κωμόπολη … διότι στο Μοναστίριον δεν ομιλείτε η Ελληνικήν παρά μόνον η Μακεδονική γλώσσα στη δε προτεινόμενη κωμόπολη υπάρχουν 4 οικογένειες που ομιλούν την Ελληνικήν και θα σας βοηθήσουν στο έργο σας ΄Σημειωτέο ότι την εποχή εκείνη η Δυτ. Μακεδονία , η Β. Μακεδονία , τα Σκόπια και όλη η περιοχή ελεγχόταν από τη Βουλγαρική Εξαρχία .
Η αλήθεια στους Ιστορικούς