Και άλλοι χάρτες του Heinrich KIEPERT

Ο χάρτης αυτός του 1880 περιέχει μόνο τα κεφαλοχώρια του νησιού μας την περίοδο εκείνη.

Οι παρακάτω δύο χάρτες αποτελούν τμήματα της περιοχής μας που “κόβεται” στα δύο. Να σημειώσουμε ότι ολόκληρος ο χάρτης αυτός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας του 1992 είναι κομμένος σε 16 τμήματα.

Vrysia το όνομα του χωριού μας με σημειωμένα επίσης τους ναούς των αγίων Φωκά και Αικατερίνης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή που ακολούθησε ο χαρτογράφος. Δεν πήγε στο Πλωμάρι (Ποταμό) και απ’ τα χωριά της περιοχής έφτασε στο Βούρκο και συνέχισε (όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη) μέσω Ρογκάδας με προορισμό τον Βασιλικιώτη, (που όπως ξέρουμε από άλλες πηγές) αποτελούσε διοικητικό κέντρο της περιοχής.
Από τον Βασιλικιώτη έφτασε Πολιχνίτο και μέσω Σκάλας πέρασε απέναντι. Η διαδρομή αυτή αποτελούσε το συνηθισμένο δρόμο απ’ τα νοτιοανατολικά του νησιού προς τα νοτιοδυτικά. Σημειωμένη στο χάρτη και η Νυφίδα σε μεσόγεια τοποθεσία.

Σημαντικός είναι και ο εθνογραφικός χάρτης των Βαλκανίων τον οποίο μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ απ’ τον οποίο (πατώντας μεγέθυνση) προκύπτει ότι δεν σημειώνεται εθνότητα Μακεδονική. Όλες οι άλλες υπάρχουν, ακόμα και των Βλάχων, αλλά όχι αυτή η …νεότευκτη.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Και άλλοι χάρτες του Heinrich KIEPERT

  1. Ο/Η Τσάτσος Παναγιώτης λέει:

    Νεαρά Αθηναϊς (περί το 1904) απέστειλε επιστολή στον τότε Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη (εκ Στύψης καταγόμενος και μετέπειτα επίσκοπος Πόντου. Εξέχουσα μορφή της Χριστιανοσύνης και του Εθνικού Αγώνα) με την οποία του ζητούσε τη χάρη να την τοποθετήσει δασκάλα στο Μοναστήρι ,προκειμένου να διδάξει την Ελληνικήν σε μαθητές (ερωτευμένη γαρ με τον Πρόξενο της Ελλάδος στο Μοναστήρι Ίων Δραγούμη) . Ο Μητροπολίτης με επιστολή του αφού την ευχαρίστησε κτλ. , κτλ. την πρότεινε αντί του Μοναστηρίου να την τοποθετήσει στην κωμόπολη … διότι στο Μοναστίριον δεν ομιλείτε η Ελληνικήν παρά μόνον η Μακεδονική γλώσσα στη δε προτεινόμενη κωμόπολη υπάρχουν 4 οικογένειες που ομιλούν την Ελληνικήν και θα σας βοηθήσουν στο έργο σας ΄Σημειωτέο ότι την εποχή εκείνη η Δυτ. Μακεδονία , η Β. Μακεδονία , τα Σκόπια και όλη η περιοχή ελεγχόταν από τη Βουλγαρική Εξαρχία .
    Η αλήθεια στους Ιστορικούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.