ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 144 11251 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. Εργ. : 6974308135
Email : info@vrissa.gr , kstavrinos@aspofos.gr
ΑΘΗΝΑ : 20.12.2019
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. : 48/ 20.12.2019
Προς
τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Κοινοποίηση
Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Πιτσιλή
Θέμα: Αναγκαιότητα επιστροφής του ΕΝΦΙΑ και παράτασης της απαλλαγής για τη σεισμόπληκτη Βρίσα, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου
Αξιότιμοι κύριοι,
Δύο και μισό έτη μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο, η γενέτειρά μας Βρίσα, η οποία δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα, παραμένει σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Το έργο διαχείρισης των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης της 12ης Ιουνίου 2017 δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα έγγραφα 2018/20-08-2019 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, 37264/01-08-2019 του Δήμου Λέσβου και την υπ. αριθ. 6046/23-08-2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με την οποία , η μη άρση της επικινδυνότητας της Βρίσας ισχύει μέχρι της 12-3-2020 και ως εκ τούτου απαγορεύεται να κατοικηθεί
Η Βρίσα, παρόλο που αποτελούσε παραδοσιακό οικισμό, παραμένει εγκαταλελειμμένη στην τύχη της, με ερειπωμένες και ετοιμόρροπες οικίες και καταστήματα, με τους κατοίκους της να έχουν διασκορπιστεί σε άλλες περιοχές και με αίσθημα ανασφάλειας για το μέλλον τους, καθώς διάφοροι λόγοι καθυστερούν την ανοικοδόμηση του χωριού μας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις είκοσι (20) άδειες δόμησης και λιγοστές επισκευής. Η υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, οι καθυστερήσεις από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (που συνεδριάζει μία φορά τον μήνα ), δυσκολίες στην εκταμίευση των εγκεκριμένων ποσών για τις κατεδαφίσεις, τις επισκευές και τις ανακατασκευές και προβλήματα με τις συμβάσεις αποκομιδής των μπάζων είναι οι κυριότεροι λόγοι των υφιστάμενων προβλημάτων.
Με τις διατάξεις του ‘Αρθρου 13 τροποποιήθηκαν τα άρθρα 3 και 7 του Ν. 4223/2013, και
συγκεκριμένα με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 ορίστηκε ότι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για τα έτη 2017 και 2018 τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στη νήσο Κω και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 και το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 αντίστοιχα.
Πέρα από την απαλλαγή των προαναφερθέντων σεισμόπληκτων κτισμάτων για τα έτη 2017 και 2018, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 23 του Ν. 3427/2005 και ΠΟΛ 1237/11-11-2014), σε κάθε περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου, γεγονός που συντρέχει και στην περίπτωση ολοσχερούς καταστροφής του ακινήτου από το σεισμό ή από άλλη αιτία ή στις περιπτώσεις που το κτίσμα έχει υποστεί ζημίες που το καθιστούν μη λειτουργικό, ο ιδιοκτήτης οφείλει να δηλώσει την μεταβολή της περιουσιακής του κατάστασης με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε-9) για το έτος 2018 και τα επόμενα έτη μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από τη μεταβολή.
Όμως πώς να δηλωθεί η μεταβολή, όταν δεν έχουν παραλάβει οι ιδιοκτήτες το πρωτόκολλο κατεδάφισης ,ούτε έχει γίνει κατεδάφισή του ακινήτου ενώ μετά την κατεδάφιση δεν υφίσταται επισήμως κτίριο και διαγράφεται από τη δήλωση Ε-9 του φορολογούμενου;
Σημειώνεται ότι, με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν. 4174/2013, σε περίπτωση ανωτέρας βίας παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής από τόκους, πρόστιμα, με την ειδικότερη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, το παράδοξο και το παράλογο είναι ότι ενώ δεν έχει αρθεί η επικινδυνότητα της Βρίσας, οι πολίτες κλήθηκαν να καταβάλλουν ΕΝ.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2019 για σπίτια στα οποία απαγορεύεται να κατοικήσουν (χαρακτηρίστηκαν κίτρινα) ή τελούν υπό καθεστώς κατεδαφίσεως (χαρακτηρίστηκαν κόκκινα) και δεν έχει γίνει ακόμη η κατεδάφισή τους.
Να μνημονεύσουμε επίσης και τα στρεβλά της ΠΟΛ 1237/2014: έχουμε έναν παραδοσιακό οικισμό χαρακτηρισμένο με Φ.Ε.Κ. από το έτος 2001, με κτίσματα περισσότερο ή λιγότερα των εκατό (100) ετών ζωής και όμως, επειδή η νομοθεσία απαιτεί βεβαίωση μηχανικού για την ταυτότητα του κτιρίου, στην οποία αναφέρονται πλήθος στοιχείων που αφορούν το ακίνητο, οποιαδήποτε μεταγενέστερη επέμβαση, ακόμα και πολύ μικρής κλίμακας, συμπαρασύρει συνολικά την παλαιότητα του κτιρίου και αλλάζει το ύψος του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που πρέπει να καταβληθεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αιτούμαστε :
Α) Την επιστροφή του καταβληθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2019 και απαλλαγή των ιδιοκτητών για όσο χρόνο ακόμη δεν αίρεται επίσημα η επικινδυνότητα της Βρίσας…
Β) Την απαλλαγή όλων των κίτρινων κτισμάτων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., μέχρι αποκατάστασης της ζημίας που υπέστησαν και προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. ή άλλου επίσημου φορέα, π.χ. Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου ή Περιφέρειας, στα πρότυπα χορήγησης της απαλλαγής ΕΝ.Φ.Ι.Α. με βάση την ΠΟΛ 1200/2017 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περί αποκατάστασης της ζημίας.
Γ) Την απαλλαγή από το Δημοτικά τέλη και τέλη ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.). Υπενθυμίζεται ότι βαρύνονται και τα οικόπεδα με τον συγκεκριμένο φόρο από το έτος 2003.
Δ) Για όλες τις νέες άδειες δόμησης που πρόκειται να εκδοθούν και αφορούν ακίνητα της Βρίσας απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. για όσο διάστημα διαρκέσει η κατασκευή τους και χορήγηση στους δικαιούχους πέραν της στεγαστικής συνδρομής και κρατικής αρωγής, ονομαστικά ειδικά δελτία απαλλαγής Φ.Π.Α., με τον περιορισμό να προμηθεύονται τα υλικά δόμησης από επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστικά την έδρα τους στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου. Έτσι θα είναι εφικτός πάσης φύσεως φορολογικός έλεγχος και, σε περίπτωση καταστρατήγησης της απόφασης , να επιβάλλονται κυρώσεις για τους παραβάτες.
Ε) Επαναφορά του καθεστώτος της εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε επισκευές κτισμάτων που αποδεδειγμένα είναι άνω των 20 ετών και αφορούν αποκλειστικά κατοικίες, καθεστώς που καταργήθηκε με μνημονιακό νόμο.
Τέλος, σας επισυνάπτουμε το υπ. αριθ. 2018/20-08-2019 έγγραφο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το υπ. αριθ. 37264/01-08-2019 έγγραφο του Δήμου Λέσβου και την υπ. αριθ. 6046/23-08-2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, με κατάθεση προτάσεων και απόψεων για την ταχύτερη αποκατάσταση της πληγείσας Βρίσας και την επιστροφή των κατοίκων στις εστίες τους, καθώς η επανακατοίκηση και όχι η εγκατάλειψη των χωριών της Λέσβου επιβάλλεται σήμερα, για λόγους που είναι σε όλους γνωστοί.
Με τιμή
Για Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σταυρινός Αικατερίνη Σκιά