Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας για το ζήτημα της ανακατασκευής του σχολείου μας
Μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, στις 14/7/2017 οι Κτηριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ) κατέγραψαν όλες τις ζημιές που είχαν υποστεί τα σχολικά κτήρια του νησιού μας και στη καταγραφή αυτή ανέφεραν ότι το Σχολείο της Βρίσας έχει καταρρεύσει.
Εκείνη την περίοδο έγινε σύσκεψη στη Μυτιλήνη, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμος Μυτιλήνης , η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Κτηριακές Υποδομές με θέμα την ανάληψη της εκπόνησης μελέτης για τα σεισμόπληκτα σχολεία της Λέσβου. Οι Κτηριακές Υποδομές, με έγγραφο του Δήμου Λέσβου (αρ.πρ 631/22-9-2017 ), ανέλαβαν να κάνουν τις μελέτες αυτές για όλα τα σεισμόπληκτα σχολικά κτήρια (8 συνολικά) πλην του σχολείου της Βρίσας, γιατί το Κολλέγιο Αθηνών είχε εκφράσει με έγγραφό του το ενδιαφέρον του για την ανακατασκευή του σχολείου μας και την εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής του.
Μετά από ερώτημα του Κολλεγίου Αθηνών προς τις Κτηριακές Υποδομές τόσο για την έκταση του σχολείου όσο και για το κόστος κατασκευής, οι Κτηριακές Υποδομές απάντησαν στις 24/10/2017 με επιστολή τους (αρ.πρωτ 16347) ότι η έκταση του σχολείου βάσει τοπογραφικού που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι 1300 τ.μ. (το οποίο είναι ΛΑΘΟΣ, γιατί θεώρησαν ότι το σχολείο μας είχε υπόγειο τόσης έκτασης όση και η επιφάνεια του ισογείου) και το κόστος, πλέον ΦΠΑ, ανέρχεται στο ποσόν των 3.000.000,00 ευρώ.
Το Κολλέγιο Αθηνών λοιπόν ενημερώνει με επιστολή του στις 20 Ιουνίου 2018 (αριθ. πρωτ.1233) τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Λέσβου, τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και τη Διευθύντρια του Σχολείου Βρίσας ότι, με τα δεδομένα της έκτασης του σχολείου, αδυνατεί να ανταποκριθεί στο κόστος ανακατασκευής, αλλά είναι διατεθειμένο να προσφέρει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για το σχολείο που θα κατασκευαστεί. Μετά από αυτό, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων υπέβαλε αίτημα στον Δήμο Λέσβου και τώρα στον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου για την ανακατασκευή του σχολείου της Βρίσας.
Σήμερα, το αρχικό έγγραφο των Κτηριακών Υποδομών, στο οποίο αναφερόταν ότι το σχολείο της Βρίσας κατέρρευσε και το οποίο έχει τον χαρακτήρα ΠΑΕΚ του σχολείου, είναι στα χέρια του Νέου Δημάρχου και έχει αναλάβει μηχανικός του Δήμου την εκπόνηση τοπογραφικού του οικοπέδου του σχολείου. Επίσης, έχει σχηματιστεί πλήρης φάκελος και στο αμέσως προσεχές διάστημα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος θα συναντηθεί με στελέχη των Κτηριακών Υποδομών για την οριστική επίλυση του θέματος.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Σύλλογο της Αθήνας για το ενδιαφέρον του σχετικά με το θέμα του σχολείου μας και την ενημέρωση που προσφέρει στους χωριανούς μας. Το καινούριο και πολύ σημαντικό που μας προσφέρει η ενημέρωση αυτή είναι ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και υπάρχει κάποια κινητικότητα.
Να διευκρινίσουμε όμως ότι υπήρξε εγκληματική για την όλη υπόθεση η επιπολαιότητα (ίσως και σκοπιμότητα) της Κτ.Υ. να δώσει στο Κολλέγιο την πληροφορία ότι η έκταση του σχολείου είναι 1300τ.μ. ενώ η πραγματική έκταση μαζί με το μικρό τμήμα του υπογείου δεν ξεπερνά τα 450 τ.μ. Η δικαιολογία ότι θεώρησαν πως το υπόγειο εκτείνεται σε όλη την έκταση του ισογείου δεν αρκεί γιατί για να βγει το νούμερο 1300 θα έπρεπε το κτίριο να ήταν τριώροφο! Τότε κανένας δεν αντέδρασε. Είναι γνωστό μόνο ότι η διευθύντρια του σχολείου έστειλε στο κολέγιο της Αθήνας σκαρίφημα του κτιρίου με τις πραγματικές του διαστάσεις απ’ το οποίο προέκυπτε το νούμερο 450 που προαναφέρθηκε.
Ο Σύλλογος της Αθήνας δραστηριοποιήθηκε από την αρχή αρκετά για το θέμα του σχολείου.
Κατά τη γνώμη μου, το χαρτί της ΚΤΥΠ που έχει, κατά τα λεγόμενα του Συλλόγου της Αθήνας, στα χέρια του ο δήμος Δυτικής Λέσβου, δεν είναι αντίστοιχο του ΠΑΕΕΚ που εκδίδει η ΔΑΕΦΚ, αλλά αντίστοιχο της Α΄βάθμιας Έκθεσης Αυτοψίας της ΔΑΕΦΚ.
Αυτό σημαίνει ότι, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε μελέτη ανακατασκευής του δημ. σχολείου Βρίσας, θα πρέπει με ευθύνη της ΚΤΥΠ να εκδοθεί του αντίστοιχο ΠΑΕΕΚ, μετά από απεύθυνση στο υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο για να δώσουν το Οκ για την κατεδάφιση.
Αυτή η διαδικασία αποκλείω να έχει γίνει γιατί μετά από ερώτησή μου στο Νεωτέρων της Λέσβου μου απάντησαν ότι δεν τους έχει υποβληθεί από την ΚΤΥΠ ή από οπουδήποτε αλλού σχετικό ερώτημα ούτε πολύ περισσότερο υπάρχει εκφρασμένη γνώμη τους για την τύχη του σχολείου Βρίσας.
Και επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση το ΥΠΠΟ να κηρύξει το σχολείο μνημείο, η οποιαδήποτε μελέτη ανακατασκευής θα πρέπει να λάβει υπ΄όψη την απάντηση του ΥΠΠΟ και τους τυχόν περιορισμούς που αυτό μπορεί να θέσει.
(Η σχετική εμπειρία των 12 μνημείων της Βρίσας αυτό διδάσκει…)
Ευχαριστούμε Βασίλη για την ενημέρωση και ελπίζω οι αρμόδιοι να ενεργήσουν άμεσα. Αλήθεια ο συντονιστής που είπαν ότι τοποθετήθηκε(;) θα εμφανιστεί και σε μας; Θα μας δώσει το στίγμα του, θα μας εξηγήσει τί μπορούμε να περιμένουμε απ’ αυτόν και πως θα μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του; Στην πλάτη του χωριού μας οι κομματάρχες “δείχνουν τη δύναμή τους”!
Ενδεχομένως-επειδή τα της ΚΤΥΠ δεν τα γνωρίζω καλά- τη σχετική διαδικασία απεύθυνση σε ΥΠΠΟ και Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο να είναι δουλειά του δήμου. Ας το δουν.
Αλλά και έτσι να είναι η ουσία δεν αλλάζει.