Στην προηγούμενη ανάρτησή μας δημοσιεύεται η επιστολή του Συλλόγου της Αθήνας προς το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου. Πολλά μπορεί να λεχθούν -θετικά και αρνητικά- σχετικά με το περιεχόμενό της. Εμείς με αφορμή μια πρόταση του κειμένου θα επιχειρήσουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια. Αλλά όχι μόνο να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια αλλά και να καταδείξουμε και μια βασική αιτία για την υποβάθμιση του χωριού μας.
Αναφέρεται στην επιστολή: Κύριε Δήμαρχε, στην περιοχή μας δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα έργο βασικής υποδομής ή αναπτυξιακό τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Δηλαδή υποστηρίζεται ότι από το 1970 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα έργο βασικής υποδομής ή αναπτυξιακό στην περιοχή του χωριού μας.
Εμείς απλά παραθέτουμε:
- Διανοίχτηκε ο περιφερειακός δρόμος του χωριού και δόθηκε πρόσβαση των μεγάλων αυτοκινήτων προς τα Βατερά.
- Ηλεκτροδοτήθηκαν τα Βατερά.
- Δημιουργήθηκε το εξωτερικό (και ένα μέρος μέρος του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των Βατερών και η πρώτη δεξαμενή ύδρευσης τους.
- Διανοίχτηκαν αγροτικοί δρόμοι προς Βρύσες-Αλωνίτσι-Κοκκινόγα, Μυρίχια, Λαγκάδα, Πέτρες-Νιγίδα-Δαξάρι και πολλοί άλλοι μικρότερου μήκους.
- Έγινε η πρώτη ουσιαστική δενδροφύτευση στα Βατερά.
- Έγιναν ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του αγίου Φωκά, ανάδειξη των ευρημάτων και περίφραξη.
- Ανακατασκευάστηκε το οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου, ηλεκτροφωτίστηκε και τσιμεντοστρώθηκε ο δρόμος που οδηγούσε εκεί.
- Πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση και επέκταση του αποχετευτικού και του δικτύου ύδρευσης στο χωριό και τσιμεντοστρώθηκαν όλοι οι δρόμοι του (και τα ακραία σοκάκια).
- Κατασκευάστηκε πλήρες δίκτυο ύδρευσης στα Βατερά και στον άγιο Φωκά, αγοράστηκε και δεύτερη πηγή στο Αμπελικό, διανοίχτηκαν δυο γεωτρήσεις για την ύδρευση και κατασκευάστηκαν δυο ακόμα δεξαμενές για την ύδρευση των Βατερών και του Αγίου Φωκά.
- Ασφαλτοστρώθηκαν ο παραλιακός δρόμος των Βατερών και ο εσωτερικός προς Στραβή Βαλανίδα.
- Έγιναν τα πρώτα πλακόστρωτα σε χωριό και Βατερά.
- Επεκτάθηκαν τα ηλεκτρικά δίκτυα ώστε να καλύψουν πλήρως τους τρεις οικισμούς του χωριού αλλά και αγροτικές περιοχές.
- Στήθηκαν αναμεταδότες για κρατικά και ιδιωτικά κανάλια.
- Έγιναν εργασίες εκβάθυνσης και προστασίας του λιμανιού του αγίου Φωκά ώστε να γίνει ένα αρκετά λειτουργικό αλιευτικό καταφύγιο.
- Βελτιώθηκε η αποκομιδή των σκουπιδιών με αγορά φορτηγού αυτοκινήτου (σε αντικατάσταση του κάρου- από την Κοινότητα και χώρου για την αποκομιδή τους.
- Στήθηκε η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας του χωριού.
- Δημιουργήθηκαν παιδικές χαρές στο χωριό και στα Βατερά.
Όλα αυτά έγιναν στη διάρκεια 28 ετών (από το 1970 μέχρι το 1998 που ήταν η τελευταία χρονιά ανεξάρτητης κοινότητας Βρίσας).
Σκεφθείτε τί έγινε στο χωριό και στην περιοχή μας τα επόμενα 22 χρόνια (από το 1999 μέχρι σήμερα) για να γίνει αντιληπτό ποια ήταν η βασική αιτία υποβάθμισης της περιοχής μας.
Για να λύσουμε ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τις αιτίες του.
Η αυτόνομη κοινότητα Βρίσας αγόρασε δυο πηγές στο Αμπελικό, έφτιαξε το μεγάλο εξωτερικό δίκτυο, κατασκεύασε 4 δεξαμενές, πλήρες αποχετευτικό δίκτυο στο χωριό, πλήρες δίκτυο ύδρευσης σε χωριό, Βατερά και άγιο Φωκά και οι “μπαμπέσηδες” του Καποδίστρια, του Καλλικράτη και του Κλεισθένη δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του εξωτερικού δικτύου και να φέρουν το νερό του Αμπελικού στα Βατερά και το αφήνουν να χύνεται στα χωράφια. Και αυτό τώρα που τα μηχανικά μέσα δίνουν τεράστιες δυνατότητες σε σχέση με τον κασμά και το φτυάρι των εργατών του 1970 που έφεραν το νερό στο χωριό.
Όλα αυτά στο παρελθόν . Στη μετά σεισμού εποχή ΕΜΕΙΣ τι κάνουμε ? τους παρακαλούμε , τους χαϊδεύουμε τα αυτιά μην και τους στεναχωρήσουμε , τους ξαναπαρακαλούμε και τους ξαναψηφίζουμε. Αναρτήσαμε και ένα πανό και ησυχάσαμε
Εάν υποθέσουμε ότι η διοίκηση έχει συνέχεια και συνέπεια προς τι τα επαναλαμβανόμενα ευχολόγια , τα λιβανιστήρια και οι εγκάρδιες επιστολές ?
Για λόγους ισονομίας (μεταξύ των δημοτών) , ισοπολιτείας και χρηστής διοίκησης μήπως πρέπει να στραφούμε επιτέλους σε άλλες μορφές διεκδίκησης ?
ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΙΣΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΠΟΛΥΤΑ.