Επιστολή προς το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρο
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
3ης Σεπτεμβριου 144, 3ος όροφος, 112 51, Αθήνα
email: KSTAVRINOS@asprofos.gr info@vrissa.gr
Αθήνα, 3/10/2019
Αρ. Πρωτ. 46/3-10-2019
Προς
Τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου
κο Ταξιάρχη Βέρρο
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Καταρχάς σάς ευχόμαστε υγεία και δύναμη κατά την άσκηση των δημαρχιακών καθηκόντων σας και ευόδωση του έργου σας προς όφελος όλων των δημοτών σας.
Γνωρίζουμε τον φόρτο εργασιών σας και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που έχετε να αντιμετωπίσετε λόγω της ίδρυσης και λειτουργίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου και εκτιμούμε ιδιαίτερα την επίσκεψη και το ενδιαφέρον σας για τη σεισμόπληκτη Βρίσα. Με την επιστολή μας αυτή αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να θέσουμε υπόψη σας σοβαρά ζητήματα της περιοχής μας, ορισμένα από τα οποία επανειλημμένως, είχαμε θέσει υπόψη των αρμοδίων Αρχών, χωρίς- δυστυχώς- να τύχουμε ανταπόκρισης.
Κύριε Δήμαρχε, στην περιοχή μας δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα έργο βασικής υποδομής ή αναπτυξιακό τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, παρά τα φυσικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματά της βρίσκεται σε φθίνουσα οικονομική πορεία και σε πληθυσμιακή συρρίκνωση. Ο σεισμός του 2017 επιδείνωσε, φυσικά, την κατάσταση. Ευελπιστούμε ότι με τη δική σας δημαρχία θα γίνει μια νέα αρχή, που θα λειτουργήσει παραδειγματικά για ένα καλύτερο μέλλον. Στη συνέχεια καταγράφουμε τα σημαντικότερα προβλήματα, ώστε να έχετε μία συνολική εικόνα της κατάστασης.
Στη Βρίσα:
Αποκομιδή από το χωριό των οικοδομικών υλικών (μπάζων) από τις κατεδαφίσεις και επισκευές των κτιρίων.
Επίσπευση των ενεργειών για την οικοδόμηση των δημόσιων κτιρίων, ώστε να αποκατασταθεί η επαφή των προσφυγοποιημένων κατοίκων με το χωριό τους και να αποφευχθεί η εγκατάλειψη και η πλήρης αποξένωσή τους από αυτόν. Η ανέγερση του Κοινοτικού Καταστήματος και του Πολιτιστικού Κέντρου (παλιάς Λέσχης ΟΜΟΝΟΙΑ) που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, όπως και του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες, θα δημιουργήσει τον βασικό πυρήνα για την επαναφορά του δημόσιου τομέα στη Βρίσα.
Απόδοση στη Σχολική Επιτροπή στο σύνολό τους τα έσοδα της δωρεάς Αθανασίου, τα οποία κατακρατούνται παράνομα από τον Δήμο, παρά την επιθυμία του δωρητή να αξιοποιούνται για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του σχολείου.
Επισκευή των εκκλησιών της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Κωνταντίνου, πριν οι ζημιές που έχουν υποστεί από τον σεισμό επιδεινωθούν.
Πρόνοια για την έκθεση και προβολή της Συλλογής της Φυσικής Ιστορίας Βρίσας της οποίας τα ευρήματα φυλάσσονται προς το παρόν σε κοντέινερ και δεν ξέρουμε τι ζημιές θα προκληθούν σε αυτά με τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας που υφίστανται.
Πολεοδομική μελέτη, με χάραξη διευρυμένης Κεντρικής Πλατείας στον χώρο του Πλατάνου, καθώς υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα προβλήματα που δημιουργούσε η μεγάλη στενότητα χώρου, ιδιαίτερα κατά τη διέλευση αυτοκινήτων.
Πλακόστρωση τουλάχιστον των κεντρικών δρόμων της Βρίσας, ώστε να εναρμονίζονται με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού μας.
Μελέτη και δημιουργία χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων έξω από τη Βρίσα.
Αξιοποίηση της δωρεάς αγροτεμαχίου για τη δημιουργία γηπέδου και χώρων άθλησης.
Επισκευή ή, αν αυτό απαιτείται, ανακατασκευή του γεφυριού στη βόρεια είσοδο της Βρίσας
Στα Βατερά:
Πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής και καθορισμός χρήσεων γης.
Μέτρα προστασίας της παραλίας από αυθαίρετες εγκαταστάσεις.
Δημιουργία χώρων άθλησης σε ελεύθερους χώρους της παραλιακής ζώνης.
Μελέτη και οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας της περιοχής (διάνοιξη δρόμων, εγκατάσταση κρουνών, καθαρισμός οικοπέδων).
Δημιουργία χώρου στάθμευσης, καθώς η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα προβληματική κατά τους θερινούς μήνες. Ρυθμίσεις της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Μελέτη και διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου και υποστήριξη του γεφυριού στο Λαγκάδι (στου Γιαννακέλλη το πηγάδι).
Στην ευρύτερη περιοχή:
Κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού για την περιοχή Πολιχνίτου – Βρίσας – Βατερών και η σύνδεση των οικισμών με αυτόν. Το έργο, παρά την αναγκαιότητά του, βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί είκοσι και πλέον χρόνια.
Επανασύνδεση του δικτύου ύδρευσης με την πηγή του Αμπελικού, η οποία αγοράστηκε από την Κοινότητα Βρίσας κατά τη δεκαετία του 1950, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης Βρίσας. Αποκατάση – επέκταση του αγωγού στα Μυρίχια, για την υδροδότηση και των Βατερών.
Εγκατάσταση γραμμής απευθείας επικοινωνίας Καλλονής – Πολιχνίτου – Βρίσας – Βατερών.
Στις περιοχές ιστορικού ενδιαφέροντος:
Αποκατάσταση και ανάδειξη του Γατελούζικου Πύργου (Παλαιόπυργος), ενός από τα σημαντικότερα κτίσματα της εποχής της Φραγκοκρατίας στο νησί μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασής του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Φωκά, κατασκευή τοιχίου στο λιμάνι και καθαρισμός του λιμανιού. Ανάδειξη και προβολή του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου.
Θέλουμε επίσης να σας γνωστοποιήσουμε ότι ο Σύλλογός μας, συνεχίζοντας τις προσπάθειες του για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στη Βρίσα μετά τον καταστροφικό σεισμό, επιδίωξε να έλθει σε επικοινωνία τόσο με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία όσο και με τις αρμόδιες για τα θέματα της Βρίσας Δημόσιες Υπηρεσίες. Έτσι, αφού επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας κο Ευστράτιο Παράκοιλα και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας κο Νίκο Γκουγκούλιο, συγκέντρωσε τα ζητήματα που θα έπρεπε, κατά προτεραιότητα, να συζητηθούν. Για τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών επισυνάπτουμε σχετικό κείμενο.
Θα είμαστε στη διάθεσή σας με όποιον τρόπο θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο σας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Σας ευχόμαστε και πάλι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο σας.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σταυρινός Αικατερίνη Σκιά