Και άλλοι “δικοί μας” επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη

Με την ευκαιρία της εκλογής ως επίκουρου καθηγητή του Σπύρου Αναγνώστου παρουσιάζουμε και άλλους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη που έχουν σχέση με την περιοχή μας και που τους θεωρούμε δικούς μας ανθρώπους.

1.Δημήτρης Καβρουδάκης. Είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας με γνωστικό αντικείμενο τη Γεωγραφική ανάλυση. Κατάγεται από το χωριό μας και είναι γιος της Μάρης Τσέλεκα και του Γιώργου Καβρουδάκη.

Ο Δημήτρης είναι πτυχιούχος του τμήματος Γεωγραφίας στο οποίο τώρα διδάσκει, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Leeds στην Αγγλία και διδακτορικό στο Sheffield της Αγγλίας. Έχει συμμετάσχει σε 11 ερευνητικά προγράμματα, έχει 34 δημοσιεύσεις και διατριβές και έχει 2 πανεπιστημιακά συγγράμματα.

2. Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δημητρίου Καλαμποκίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έκανε τις βασικές του σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης(Δασολογία και Φυσικό Περιβάλλον).

Μετά από 10 χρόνια μεταπτυχιακών (University of Montana, Επιστήμη Δασικών Πυρκαγιών) και διδακτορικών (Colorado State University, Επιστήμη Πυρκαγιών / Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών) σπουδών και ακαδημαϊκής εργασίας (Colorado State University, Fort Collins) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, “την ζωήν του όλην ενησιώτισε” στη Μυτιλήνη με δική του επιλογή.

Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου γεωγραφία των φυσικών καταστροφών με έμφαση στη χρήση των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) και διευθύνει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Γεωγραφία και Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική». Η έρευνα του (25 προγράμματα, 150 συνέδρια, 200 διατριβές, 300 συνεργαζόμενοι ερευνητές και φορείς, και ιστοσελίδες με 300.000 επισκέψεις στο Web: http://meteo.aegean.gr http://aegis.aegean.grhttps://www.microsoft.com/en-us/research/blog/ fighting-wildfires-with-data) κατέληξε σε περισσότερες από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 10 βιβλία (αναφορές Google Scholar: 1.148 / h-index: 18 / i10-index: 33, και επισήμανση της δουλειάς του σε άρθρο στους Financial Times για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, Ελβετία, 20-23/1/2016) που αφορούν οικολογία και διαχείριση των πυρκαγιών, διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων, αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, αλληλοεπιδράσεις ανθρώπου και περιβάλλοντος, χωρική ανάλυση και γεωπληροφορική.

Ο Κώστας, φανατικός “εραστής” των Βατερών (γι αυτό και “βατεριανός”!) όχι μόνο ζει αρκετά μεγάλα διαστήματα στο σπίτι του στα Βατερά αλλά νοιάζεται γι αυτά παρεμβαίνοντας για σημαντικά θέματα με μοναδικό κίνητρο την αγάπη του για τον τόπο μας.

3. Μυριτζής Γιάννης με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Είναι πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστήμιου της Αθήνας με μάστερ στα Μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Natal και διδακτορική διατριβή στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αντικείμενο της έρευνας του: Κοσμολογικά δυναμικά συστήματα, μαθηματική κοσμολογία, θεωρίες βαρύτητας ανώτερης τάξης, δυναμική των πληθυσμών.

Υπεύθυνος διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών εργασιών με δεκάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια.

Ο Γιάννης είναι ένας ακόμα “εραστής” των Βατερών, όπου έχει δικό του σπίτι. Καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τις φιλοπεριβαλλοντικές συνιστώσες του, έχοντας το σπίτι του μέσα στον ελιώνα, με την αγάπη του για το κυνήγι, αιτία της πρώτης επαφής του με την περιοχή μας. Ο Γιάννης υπήρξε για ένα διάστημα αγαπητός συνάδελφος στο Λύκειο Πολιχνίτου.

4. Σουλακέλλης Νικόλαος του Αντωνίου με καταγωγή από το Σταυρό. Είναι καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης του οποίου είναι και διδάκτορας. Είναι Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας (2010–σήμερα) και Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Λήμνος)

Διετέλεσε υπεύθυνος πολλών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών όχι μόνο στο τμήμα που υπηρετεί αλλά και σε προγράμματα άλλων ΑΕΙ. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 διεθνή και εθνικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες (με εισηγήσεις σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές), επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, και επιστημονικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε ζητήματα εφαρμοσμένης γεωπληροφορικής. Επίσης είναι αντιπρόεδρος της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδος, από το 2013. Επίσης είναι Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το 2011 μέχρι σήμερα και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Βορείου Αιγαίου. Έχει δεκάδες επιστημονικών δημοσιεύσεων και πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε επιστημονικά συνέδρια. Τέλος έχει εκδώσει δεκάδες σχολικών (και μη) χαρτών.

Ο Νίκος Σουλακέλλης είναι ο υπεύθυνος των drones που αποτύπωσαν από ψηλά την εικόνα του χωριού μετά τον καταστρεπτικό σεισμό. Με πολύ αγάπη και μεράκι ασχολήθηκε με το χωριό μας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.