Από τον κ. Τεντόμα
Σε συνέχεια του από 26.3.2018 ενημερωτικού σημειώματός μας σχετικά με το θέμα της κατά παρέκκλιση δόμησης των σεισμόπληκτων κτιρίων («κόκκινα» κτίρια) θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η δυνατότητα αξιοποίησης του ΠΔ 19.10/13.11.1978 (ΦΕΚ 594Δ΄), άρθρο 5, είναι δυνατή μόνο με την προσκόμιση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) «φωτογραφιών, δεόντως θεωρημένων υπό του Προέδρου της Κοινότητος ή της Αστυνομικής Αρχής».
Αυτό είχαμε επισημάνει και με το από τις 29/11/2017 ενημερωτικό μας σημείωμα.
Για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες «κόκκινων» κτισμάτων θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουν μέσω του μηχανικού τους να κάνουν μια πλήρη φωτογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου πριν κατεδαφιστεί. (Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και πριν λάβουν το σχετικό ΠΑΕΕΚ).
Θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο να εξασφαλιστούν ή να αναζητηθούν φωτογραφίες του κτίσματος πριν από τον σεισμό (υπάρχουν αρκετά σχετικά άλμπουμ) ή ειδικά για τη Βρίσα, φωτογραφίες αμέσως μετά τον σεισμό, μέσω της τρισδιάστατης αποτύπωσης του οικισμού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η εφαρμογή της παραπάνω ευεργετικής διάταξης δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής με φωτογραφίες που δείχνουν ένα σκέτο οικόπεδο μετά τη κατεδάφιση, χωρίς τη προσκόμιση φωτογραφιών που τεκμηριώνουν ότι τα προτεινόμενα προς έγκριση αρχιτεκτονικά σχέδια της οικοδομής αφενός μεν αναπαριστούν το κατεδαφισθέν κτίριο, αφετέρου ότι το κατεδαφισθέν είναι αντιπροσωπευτικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του οικισμού.
Θα ήθελα να πιστεύω ότι η ΔΑΕΦΚ αφενός και αφετέρου το ΣΑ μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού πριν εκδώσουν το ΠΑΕΕΚ, είχαν στα χέρια τους όλες τις φωτογραφίες πριν την κατεδάφιση οπότε ήδη υπάρχουν στα χέρια τους όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και μάλλον δεν θα έπρεπε να μπούμε σε μια ακόμα διαδικασία προσκομίσεως δικαιολογητικών για να αποδείξουμε τα προφανή …
Τώρα όσον αφορά τα ήδη κατεδαφισθέντα η μόνη απόδειξη είναι οι προ σεισμού φωτογραφίες αλλά δεν μπορεί να προσκομισθεί μελέτη αρχιτεκτονικής αποτύπωσης…