Στην παρακάτω φωτογραφία του χωριού μας έχουν χαρακτηριστεί τα σπίτια ανάλογα με το χρώμα που έβαζαν σ’ αυτά οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ.
Μια πρόχειρη ματιά από οποιονδήποτε επιβεβαιώνει την εικόνα που έχουμε αποκομίσει οι παθόντες (και μη) στο χωριό ότι το υπέδαφος δεν συμπεριφέρθηκε με τον ίδιο τρόπο σε όλη την έκτασή του.
Εντάξει, μπορεί για τις πολύ μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν τα κτίρια να φταίει ο τρόπος χτισίματος, μπορεί να φταίει η έλλειψη σινάζ, μπορεί να φταίνε τα χαμηλής ποιότητας συνδετικά υλικά, μπορεί να φταίνε τα πρόσθετα μπαλκόνια, αλλά όλα αυτά υπήρχαν σε όλη την έκταση του χωριού. Για να είναι τόσο πολύ διαφορετικά τα αποτελέσματα του σεισμού σε τόσο μικρή απόσταση σημαίνει ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και το υπέδαφος.
Πρν λίγες βδομάδες επισκέφθηκε το χωριό μας ο καθηγητής κ. Παπαζάχος με την ομάδα του και παρέλαβαν τους επιταχυνσιογράφους που είχαν τοποθετήσει για να μελετήσουν τις καταγραφές τους.
Έστω και με ρυθμούς χελώνας άρχισαν οι κατεδαφίσεις των κόκκινων σπιτιών και για τους ιδιοκτήτες τους το επόμενο βήμα είναι η απόφασή τους αν θα ξαναχτίσουν και τί.
Μήπως για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις θα πρέπει να υπάρξει μια υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια που παρέχει το έδαφος στις νέες οικοδομές; Οι οικοδομές δεν χτίζονται μόνο για τους σήμερα ξεσπιτωμένους σεισμοπαθείς αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια τους (και βάλε). Στο διάστημα αυτό ποιος μπορεί να αποκλείσει έναν ακόμα ισχυρότερο σεισμό;
Μήπως οι φορείςτου χωριού μας θα πρέπει να οργανώσουν μια σχετική ενημέρωση από ειδικούς;
Παρα πολλα λαθη στο χρωμα των κουκιδων εδω απο οτι βλεπουμε τα περισσοτερα ειναι πρασινα λιγα κιτρινα και ενα μερος κοκκινα εμεις ολοι που ειμαστε απο την πρωτη στιγμη του σεισμου εως και σημερα ξερουμε οτι ακριβως το αντιθετο ειναι πολυ λιγα πρασινα αρκετα κιτρινα και κοκκινα….
ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ
Υπάρχει ένα αδιάσειστοδ δεδομένο:
ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΑΠΌ ΟΠΛΙΣΜΈΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΑΛΙΆ Ή ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ, ΔΕΝ ΈΠΑΘΕ ΚΑΜΜΊΑ ΖΗΜΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΣΕΙΣΜΌ.
Η παραπάνω ανάρτηση είναι δική μου.
Αν κάνατε τον κόπο να ρωτήσετε κάποιο έμπειρο μηχανικό δεν θα κάνετε παρότρυνση για ενημέρωση σε ότι αφορά την δυνατότητα να ξαναχτίσουμε στο ίδιο μέρος
Και μόνο το γεγονός ότι μου συστήνετε να ρωτήσω για το θέμα επιβεβαιώνεται ότι χρειάζεται ενημέρωση. Τώρα αν την ενημέρωση θα την κάνουν ατομικά οι “έμπειροι μηχανικοί” ή οι ειδικοί επιστήμονες είναι θέμα (και προσωπικό δικαίωμα) προτίμησης. Προσωπικά δεν υποτιμώ τις γνώσεις και τις ικανότητες κανενός μηχανικού ούτε έμπειρου ούτε άπειρου (όλοι είναι επιστήμονες καταρτισμένοι) αλλά να μην μηδενίζουμε τις αρμοδιότητες των ειδικών επιστημόνων. Αν για παράδειγμα χρειαστεί να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός στην περιοχή μας (λέω αν) αυτό θα το αποφασίσουν οι μηχανικοί ή ειδικοί επιστήμονες; Και αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά (με βάση το σκεπτικό ότι καμιά κατασκευή με οπλισμένο σκυρόδεμα δεν έπαθε τίποτα από τον συγκεκριμένο σεισμό, από κάποιον μεγαλύτερο όμως;) γιατί τοποθετήθηκαν οι επιταχυνσιογράφοι;
ως εμπειρος μηχανικος κι επιστημονας θελετε να μας πειτε το ονομα σας? δε ζηταω βιβλιογραφια, μονο το ονομα του επιστημονα που μιλαει. αποκτουν εγκυροτητα τα λεγομενα
Αν η Βρίσα μεταστεγαζόταν αυτό θα γινόταν χωρίς τα πολεοδομικά, εδαφολογικά και κλιματολογικά προβλήματα της υπάρχουσας. Ένας διεθνής διαγωνισμός θα κατέληγε σε ένα καινούργιο χωριό, ρυμοτομημένο με άνετους δρόμους, πλήρως αντισεισμικό, έτοιμο να προσελκύσει πίσω τους κατεσπαρμένους κατοίκους. Αλλά έτσι δεν θα “έτρωγαν” οι μηχανικοί και γιαυτό φρόντισαν να το αποκλείσουν με το πέναλτυ του 40%.
Ξέρετε εσείς κάποιον σεισμοπαθή κάτοικο που να ρωτήθηκε για μετεγκατάσταση και να είπε όχι; Οι ΚΥΑ αλλάζουν και βρισκόμαστε στην αρχή των γκρεμισμάτων. Μήπως λοιπόν δεν είναι αργά για να ανοίξει μια ρεαλιστική συζήτηση και να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία;
Οι σεισμολόγοι μελετούν τα αίτια δημοιυργίας , τα προμυνήματα και την διάδοση των σεισμικών κυμάτων.Επίσης καταβάλουν προσπάθειες για την έγκαιρη πρόγνωση του φαινομένου στο μέλλον.Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να διαβάσουμε τα συμπερασματά τους για τον σεισμο της Βρίσας καθώς και το πως προκλήθηκε το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο της συμβολής σε σεισμεικά κύματα στην περιοχή.Υποθέτω ότι οι μετρήσεις τους έχουν να κάνουν με τα παραπάνω.Υπομονή μερικούς μήνες.Την συμπεριφορά ,την αντοχή και την προστασία των κτισμάτων άρα και των κατοίκων από σεισμό την μελετούν οι πολιτικοί μηχανικοί, ΑΥΤΟΙ είναι οι κατεξοχήν ειδικοί επιστήμονες επί αυτού του θέματος.Δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα κάποιον μηχανικό να λέει ότι η Βρίσα (που κατοικείται εδώ και αιώνες) είναι ακατάλληλη για να μένουμε.
Παντως, οποιος φορεας ή ατομο εχει την αποψη οτι υπαρχει θεμα καταλληλοτητας εδαφους να απευθυνθει σε Δημο και Περιφερεια να κρινουν και να αποφασισουν την αναθεση ή μη γεωλογικης μελετης. Αυτοι ειναι οι αρμοδιοι.
Στη βρίσα δεν έγινε ποτέ κάποια “φυσική καταστροφή”. Εν ολίγοις εννοώ ότι η χρήση του όρου «φυσική καταστροφή» έχει στόχο να αποκρύψει τις ευθύνες του ανθρώπου και το γεγονός ότι κάθε καταστροφή αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός.
Το πολιτικό ζήτημα προκύπτει, όταν δεν παίρνονται τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου.
Ο ρόλος του κράτους δεν είναι αυτός του περιοδεύοντα θιάσου παροχής συλλυπητηρίων και εξαγγελιών παροχής αρωγής και οι όποιες συσκέψεις και αποφάσεις σε πολιτικά γραφεία δεν είναι το μέτρο αξιολόγησης με το οποίο κρίνονται η ευθύνη και οι υποχρεώσεις των κυβερνώντων. Κρίνονται από το πως αντιμετωπίζουν το εκάστοτε πολιτικό πρόβλημα.
Ο σεισμός δεν είναι πολιτικό πρόβλημα, η ανυπαρξία της αντισεισμικής πολιτικής είναι.
Οι μικροζωνικές μελέτες για παράδειγμα θεωρούνται διεθνώς από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία στην αντισεισμική προστασία. Και όμως, δεν εκπονούνται συστηματικά στη χώρα μας κυρίως γιατί είναι ακριβές και χρονοβόρες.
“Υπάρχει ένα αδιάσειστοδ δεδομένο:
ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΑΠΌ ΟΠΛΙΣΜΈΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΑΛΙΆ Ή ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ, ΔΕΝ ΈΠΑΘΕ ΚΑΜΜΊΑ ΖΗΜΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΣΕΙΣΜΌ.¨”
Αν αυτό είναι το πόρισμα για το σεισμό στη βρίσα, τότε κατεβάστε του διακόπτες και καληνύχτα σας.
αρμοδιοι ειναι για τις γεωλογικες μελετες ο δημος και η Περιφερεια!