Για την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας σεισμόπληκτων

Από τον κ. Τεντόμα πήραμε το παρακάτω μήνυμα  καθώς και τρία συνημμένα έγγραφα σχετικά με την απόδειξη της κύριας κατοικίας (στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει) για τους σεισμοπαθείς.

Εμείς σημειώνουμε τα εξής: Το ποια είναι η κύρια κατοικία ενός σεισμοπαθούς επηρεάζει τη λήψη αφενός του βοηθήματος των 586€ και την αποζημίωση της οικοσκευής (που δίνονται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου) αλλά και το επίδομα ενοικίου/συγκατοίκησης που χορηγείται από το υπουργείο υποδομών (ή αν κάνουμε λάθος από κάποια άλλη κρατική υπηρεσία).

Από τα έγγραφα που παρατίθενται παρακάτω γίνεται φανερό ότι υπάρχει-για το συγκεκριμένο θέμα -διάσταση απόψεων ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου και του κ. Τεντόμα ή γενικότερα της κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι στην πράξη πέρα από τις προσωπικές ή υπηρεσιακές ερμηνείες των κείμενων διατάξεων το θέμα πρακτικά θα λυθεί με τις απόφάσεις για την επιδότηση ενοικίου. Αν η κυβέρνηση το χορηγήσει και σε όσους αποδείξουν με άλλους τρόπου (πλην του Ε1) την κύρια κατοικία τους θα πρέπει να ακολουθήσει και ο Δήμος. Αν δεν το χορηγήσει τότε δικαιώνονται οι υπηρεσίες του.

Το μήνυμα του κ. Τεντόμα

ΔΙΚΑΙΟΎΧΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎ ΕΠΙΔΌΜΑΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΘΈΜΑ ΜΌΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Μετά την επιστολή του Γ.Γ. Πρόνοιας προς τον Δήμο Λέσβου, με την προτροπή να ερευνά τη πραγματική κατάσταση των πληγέντων πριν απορρίψει αιτήσεις που δεν καλύπτονται από το Ε1 και το Ε9 ως προς τη διαπίστωση της ΜΌΝΙΜΗΣ κατοικίας, η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας κα Αντωνέλλη συγκάλεσε σύσκεψη στο δημαρχείο χτες το πρωί (Δευτέρα 23.10) με τη συμμετοχή των υπευθύνων υπαλλήλων της Δ/σης Πρόνοιας και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Στη σύσκεψη αυτή απέστειλα εγώ τις απόψεις μου (επισυνάπτεται) καθόσον αδυνατούσα να παραστώ (Αυτή την εβδομάδα κρατώ τα γραφεία της ΔΑΕΦΚ στο Κιόσκι καθόσον δεν υπήρξε δυνατότητα ερχομού εδώ των υπαλλήλων της ΔΑΕΦΚ, όπως γινόταν τον υπόλοιπο καιρό).
Από τη σύσκεψη αυτή προκλήθηκε η συνημμένη απάντηση προς τον Γ.Γ. Πρόνοιας κ. Δ. Καρέλλα.
Από την απάντηση αυτή προκύπτει ότι η Δ/νση Πρόνοιας και η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου επιμένουν να θεωρούν “θεσμικό πλαίσιο”, που όπως ισχυρίζονται δεν μπορούν να παρακάμψουν, ένα έγγραφο του κ. Καρέλλα της 30.6.2017, μη λαβαίνοντας υπόψη το ΦΕΚ του 2001, που αναφέρει σαν δικαιολογητικά μόνιμης κατοικίας και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και μη λαβαίνοντας υπόψη το πρόσφατο έγγραφο του ίδιου του Γ.Γ. Πρόνοιας, που ξεκαθαρίζει τα πράγματα, ώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες.
Συνημμένα σας αποστέλλω και σχετικό πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη που αποδεικνύει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος σφάλλει.
Η Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου θα πρέπει να κωδικοποιήσει τα αιτήματα που απέρριψε και να δημοσιοποιήσει κατά κατηγορίες τους λόγους απόρριψης.
Από εκεί θα προκύψει αν έγινε σωστή δουλειά ή αν υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις που η προσήλωση στον “ιερό κανόνα” του Ε1 προ σεισμού γενικώς και αδιακρίτως βγάζει μάτι.

Μυτιλήνη 24.10.2017
Βασίλης Τεντόμας
Συντονιστής των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12/6/2017 στη Λέσβο.

Η εισήγηση τουκ. Τεντόμα στη σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΕΠΊΔΟΜΑ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ – ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΠΛΕΥΡΆΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΔΉΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Ως γνωστόν, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους σεισμόπληκτους από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται από τις διατάξεις του Π.Δ/τος 57/73 και της αριθμ. Πρωτ. Π2/οικ.2673 (ΦΕΚ 1185Β/11-9-2001) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Με βάση τη παραπάνω ΚΥΑ μεταξύ των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη χορήγηση του κοινωνικού βοηθήματος των 586,94€ είναι και αυτά με τα οποία “θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) όπως π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, ένορκη βεβαίωση, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.α.”.
Με το Δ23/28796/1512 της 30-6-2017 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας κ. Καρέλλα προς τον δήμο Λέςβου υποδείχτηκε σαν απαραίτητο δικαιολογητικό απόδειξης της πληγείσας κατοικίας ως πρώτης κατοικίας του πληγέντος τα Ε1 και Ε9 (προγενέστερα του σεισμού).
Μετά από επαφές και συνεννοήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλη και εμού (ως συντονιστή των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12/6/2017 στη Λέσβο) με τον Γ.Γ. Πρόνοιας αναγνωρίστηκε το αντικειμενικό γεγονός και το εξ αυτού πρόβλημα για αρκετούς σεισμόπληκτους ότι τα Ε1 του 2016 ή του 2015 (όταν το Ε1 του 2016 ήταν κατατεθειμένο μετά τον σεισμό) δεν κατέγραφαν πάντα τα ακριβή δεδομένα όσον αφορά τη πρώτη κατοικία του πληγέντος κατά τη χρονική στιγμή που συνέβη ο σειςμός. Και αυτό κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ενώ ο σεισμός συνέβη στα μέσα του 2017, τα Ε1 αποτυπώνουν τη κατάςταςη του πληγέντος κατά το προηγούμενο έτος 2016 ή ακόμα πιό πίσω του 2017.
Έτσι με δικές μας ενέργειες προκλήθηκε το με Α.Π. οικ. 128 της 18-10-2017 έγγραφο πάλι του Γ.Γ. Πρόνοιας προς το δήμο Λέσβου επισημαίνεται η ανάγκη όπως “η άσκηση της αρμοδιότητάς σας για την έκδοση εγκριτικών ή απορριπτικών αποφάσεων επί αιτημάτων από σεισμοπαθείς του νησιού, οφείλει να βασίζεται στη ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ που ικανοποιούν τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου”.
Ον μεθερμηνευόμενον σημαίνει τη διερεύνηση εκ μέρους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης του πληγέντος και την αναζήτησή πρόσθετων δικαιολογητικών όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΔΕΥΑΛ) για ένα σοβαρό χρονικό διάστημα προ του σεισμού και μέχρι την ημέρα που αυτός συνέβη, πχ για ένα χρόνο πριν.
Και αυτό γιατί από τη διερεύνηση βάση των λογαριασμών ΔΕΚΟ και από τις σε αυτούς καταγραφόμενες καταναλώσεις θα μπορεί κάλλιστα να γίνει η διαπίστωση από τη Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου ποιά είναι η πρώτη και ποιά η δευτερεύσα (συνήθως εξοχική) κατοικία του πληγέντος.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και στηριζόμενη στο αρχικό ΦΕΚ 1185Β/2001 (που μνημονεύει σαν δικαιολογητικό απόδειξης της πρώτης κατοικίας και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ) η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου θεωρώ ότι θα πρέπει να επανεξετάσει τις αιτήσεις που έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί, δικαιώνοντας με ασφαλή και νόμιμο τρόπο όσους πληγέντες συγκεντρώνουν τις πραγματικές προϋποθέσεις που τεκμηριώνουν το δικαίωμα χορήγησης του κοινωνικού βοηθήματος.
Μυτιλήνη 22/10/2017
Βασίλης Τεντόμας
Συντονιστής των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12/6/2017 στη Λέσβο.
ΥΓ. Λυπούμαι που αντικειμενικοί λόγοι εξυπηρέτησης των σεισμοπαθών στο τοπικό γραφείο της ΔΑΕΦΚ, όπως εξήγησα στην Αντιδήμαρχο κα Αντωνέλλη, δεν μου επιτρέπουν τη συμμετοχή στην αυριανή σύσκεψη στο Δήμο σχετικά με το παραπάνω θέμα.
Θεωρώ πάντως ότι το θέμα μπορεί να λυθεί με την απαιτούμενη για τις παρούσες περιστάσεις καλή θέληση όλων και χωρίς τη διακινδύνευση παράτυπων ενεργειών από καμμία υπηρεσία και κανέναν εντεταλμένο υπάλληλο.

Το πόρισμα του συνηγόρου του πολίτη για τη μόνιμη κατοικία

ok2008-porisma-h-xorhghsh-ths-vevaiwshs-monimhs-katoikias-stis-proslhyeis-proswpikoy-me-symvash-idox-merikhs-apasxolhshs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

10 απαντήσεις στο Για την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας σεισμόπληκτων

  1. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Ως προς το επίδομα ενοικίου η ΔΑΕΦΚ εξετάζει το θέμα εξονυχιστικά αλλά και επί της ουσίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί παράπονο σεισμόπληκτους ως προς αυτό.
    Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα με τους πληγέντες της Βρίσας που έχουν σπίτι στα Βατερά, ακατάλληλο για τους χειμερινούς μήνες, έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Υποδομών αίτημα 64 πληγέντων και περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου.

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    κυριε Τεντόμα τα άτομα που έχουν ολα τα νόμιμα έγγραφα γιατί δεν τα έχουν πάρει ακόμη τα 586? το όνομα συγγενικού μου προσώπου φαίνεται στην διαύγεια αλλά μέχρι τώρα δεν τα πήρε ακόμη! πόσο θα πάει η κοροιδια??

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Κυριε Τεντομα μενω 6 μηνες χωριο 6 μηνες βατερα η αθηνα .το σπιτι μου στο χωριο ειναι γραμμενο στο παιδι μου .δικαιουμαι αποζημιωση οικοσυσκευης η οχι,.γιατι εδω.θελετε 3 μετρα 3 σταθμα.καλο λοιπον ειναι να παρουν ολα τα κοκκινα και οχι να γινεται αυτη η προσπαθεια για να παρουν ορισμενοι .Δηλαδη αυτοι που δεν εχουν σπιτι πουθενα αλλου δεν δικαιουνται γιατι δεν εχουν μπαρμπα στην κορωνη?ας μην μας περνατε.τοσο χαζους γιατι δεν ειμαστε ολα για ολους και οχι για ορισμενους κουμπαρους παρακουμπαρους και τα συναφη.οχι 3 μετρα 3 σταθμα

  4. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Για τα κοινωνικά επιδόματα (586€ και οικοσκευή) απευθυνθείτε στο δήμο. Αν δηλώνετε μόνιμη κατοικία στη Βρίσα, στο σπίτι που έπαθε ζημιά, άσχετα αν το έχετε γράψει στο παιδί σας, δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Εφόσον βέβαια είχατε κάνει αίτηση μέχρι 10/8/2017.
    Αυτό γίνεται σε όλες τις φυσικές καταστροφές σε όλη την Ελλάδα, αυτό εφαρμόζεται κι εδώ.

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Με τέτοιες καθυστερήσεις πως θα προχωρήσουμε σε κατεδάφιση, ανοικοδόμιση?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.