Απάντηση στην Περιφέρεια

Από την ομάδα Βρίσα (της οποίας τη σύνθεση δεν γνωρίζουμε), η οποία δημιούργησε την κίνηση στο AVAAZ σχετικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας για το σεισμό και το χωριό μας, πήραμε το παρακάτω κείμενο – απάντηση στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Μετά την δημιουργία της καμπάνιας 

https://secure.avaaz.org/en/petition/Perifereiarhis_Lesvoy_ka_Kalogiroy_Stamatiste_ta_paihnidia_stin_plati_tis_Vrisas/?auUpFdb

η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δια του γραφείου τύπου της αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει πριν καν συγκεντρωθούν οι πρώτες 100 υπογραφές.

Εδώ η απάντηση της Περιφέρειας:

http://www.lesvosnews.gr/27499/kalogirou-katangelloun-i-periferia-apanta-den-echoume-kamia-armodiotita-gia-tous-sismopliktous/

Τούτο είναι σαφές δείγμα ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και καμιά κίνηση απ’ όπου και αν προέρχεται δεν είναι άσκοπη, ανεξάρτητα από την αρτιότητα των απαντήσεων που λαμβάνει ή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται.

Αυτό που καταρχήν έχει σημασία είναι ο σκοπός και στη συνέχεια η δημοσιοποίησή του.

Τα ερωτήματα που έθεσε αυτή η προσπάθεια είναι τρία. Να τα ξαναπούμε:

1.       Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σας καλούμε να μας εξηγήσετε την απόφασή σας να αιτηθείτε από την Περιφερειάρχη Αττικής στις 26/06/2017 (14 ημέρες μετά το σεισμό) την συνδρομή της για την βελτίωση τμημάτων του επαρχιακού δρόμου (χωματόδρομος) Παππάδου – Πλωμαρίου. Μάλιστα χωρίς την προηγούμενη έγκριση – συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ζητάμε να μας εξηγήσετε γιατί αποφασίσατε να προτάξετε έναν χωματόδρομο μιας τουριστικής περιοχής του νησιού αντί για τις ζωές μας!

2.       Ταυτόχρονα ζητάμε να κοινοποιήσετε στα ΜΜΕ του νησιού τα αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των χορηγιών και δωρεών που έχετε λάβει, εσείς και αν είναι δυνατόν και ο Δήμος ή άλλοι φορείς, για το χωριό μας, καθώς και πως σκοπεύετε να τις αξιοποιήσετε.

3.       Τέλος, σας καλούμε να σταματήσετε τα παιχνίδια στην πλάτη της Βρίσας και να μας κοινοποιήσετε το σχέδιο σας για την αποκατάσταση των υποδομών του χωριού μας αλλά και την ανακούφιση των κατοίκων του!

Απάντηση δεν πήραμε σε κανένα και το παιχνίδι σε βάρος του χωριού συνεχίζεται…

Εκτός αν μπερδεύουμε τη σούπα με το ψάρι! Δηλαδή το ιστορικό που μας οδήγησε να κάνουμε την ενέργεια που κάναμε, με τα ερωτήματα που προκύπτουν αβίαστα στη συνέχεια.

Εντύπωση προκαλεί η σπουδή. Αν οφείλεται στα καλά αντανακλαστικά της περιφέρειας τότε καλώς έγινε.  Αν όχι θα πρέπει να εξηγηθεί…

Επί της ουσίας τώρα.

Είχαν ζητηθεί containers από τις πρώτες μέρες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους ως αποθηκευτικοί χώροι για τα λιγοστά υπάρχοντα των κατοίκων, σωσμένα από τα ερείπια, αλλά και για το σχολείο, το μουσείο κ.λπ.

Εδώ τα παραδίδει η Περιφερειάρχης:

http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/politiki/10-konteiner-stoys-katoikoys-tis-vrisas-paredose-i-perifereiarhis

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

Δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας; Να θυμίσουμε ότι η παράδοση αυτή έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου… περισσότερους από τρεις μήνες μετά. Και να πούμε και πάλι καλά γιατί άρχισαν οι βροχές.

Το κόστος προφανώς θα πρέπει να είναι περίπου στα 25.000 – 30.000€ (2500 με 3000€ / container). Τουλάχιστον τόσα χρήματα έδωσαν για να τα αγοράσουν όσοι Βρισαγώτες χάνοντας το σπίτι και την επιχείρησή τους αποφάσισαν να «ενεργήσουν» μόνοι τους. Μπορούσαν δεν μπορούσαν…

Δεν μπορούσε να τα παραδώσει στις 26/6/2017 ανακουφίζοντας τους κατοίκους;

Θα περίσσευαν και 2,89 εκ για το δρόμο Πλωμαρίου…

Προφανώς η απάντηση εδώ θα είναι «μα έπρεπε να ζητήσουμε τα χρήματα για ένα έργο (πως το είπαμε;) ώριμο κ.λπ. 

«Γνωρίζετε τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στη Νότια Λέσβο» ξεκινά η επιστολή της κας Καλογήρου. Όμως κανείς δεν πιστεύει ότι ο δρόμος αυτός για να ξεμπαζωθεί χρειάζεται 2,9εκ €. Το έργο αφορά στην κατασκευή (!) του δρόμου, όπως άλλωστε αναφέρει παρακάτω στην επιστολή της (επισυνάπτεται). Και το ερώτημα είναι γιατί προτάχθηκε; Δεν είχαμε στην περιφέρεια Πολιχνίτου κανέναν δρόμο, χωματόδρομο, επαρχιακή οδό, ντάμι έστω, της αρμοδιότητας της Περιφερειάρχου και έπρεπε να επιλέξει την τουριστική οδό του Παππάδου – Πλωμαρίου;

Δεν υπήρξε τίποτα να βρει κανείς να κάνει για αυτό το δύσμοιρο χωριό μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας;

Αν ο δρόμος αυτός, ο χωματόδρομος, ήταν απαραίτητος για την «ασφαλή» πρόσβαση στον οικισμό του Πλωμαρίου όπως υποστηρίζει, περίμενε το σεισμό που κατέστρεψε τη Βρίσα για να τον φτιάξει;

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Αν είναι έτσι γιατί ο κύριος Τεντόμας, συντονιστής για τον σεισμό, δηλώνει τα παρακάτω:

1.       Α. Ξέχασα. Για τα 2,9 εκατομμ. Της Δούρου τα παράπονα στην Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου

2.       Δεν είναι για δρόμο του Παπαδου αλλά για δρόμο του Πλωμαρίου που είχε κατολισθήσεις λόγω του σεισμού. Η Περιφ. Αττικής προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Λέσβο και η Καλογήρου ονομάτισε το έργο, χωρίς καν να έχει την εξουσιοδότηση του Περιφ. Συμβουλιου.

3.       Η περιφερειακή σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Όταν συζητήθηκε το θέμα στο Περιφ. Συμβούλιο διαχώρισε τη θέση της και μάλλον το ίδιο έκανε όλη η αντιπολίτευση. Άλλο τίποτα δεν θα μπορούσε ούτε μπορεί να γίνει; Θα το καταλάβετε επί τέλους; Αν ψηφίζετε στη Λέσβο τιμωρίστε την στις επόμενες αυτοδιοικητικές Εκλογές!

Είναι άσχετος; Έχει κακή πληροφόρηση; Δεν γνωρίζει τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας;

Προφανώς σας στέλνουμε τα screenshots από το Facebook Group “Όλοι Μαζί για τη Βρίσα”.

Το παραπάνω βέβαια αποτελεί τιμή για τον κύριο Τεντόμα ο οποίος συνήθως συμπλέκεται με τους χωριανούς για να εξηγήσει και τέλος πάντων να κάνει ότι μπορεί με όποιο μέσο μπορεί. Πολλές φορές προφανώς χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Η περιφέρεια όμως;

Τέλος, εμείς ούτε πολιτικοί είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε. Αυτά τα αφήνουμε σ’ αυτούς που ξέρουν…

Εμείς πολίτες απλοί είμαστε, που θέλουμε να ξαναδούμε το κατεστραμμένο χωριό μας να αναπνέει πάλι. 

Δεν μηδενίζουμε το έργο της Περιφέρειας και δεν κάνουμε κριτική συνολική, κομματική ή πολιτική έστω. 

Το χωριό μας, μας νοιάζει! Ο παραδοσιακός οικισμός της Βρίσας Λέσβου!

Και τέλος πάντων εμείς σαν απλοί πολίτες, ας κάνουμε και κανένα λάθος. 

Όταν κάνει λάθος ο βοσκός όμως, ο λύκος τρώει τα πρόβατα! 

Εμείς ούτε το λύκο θέλουμε να κάνουμε, μα ούτε και τα πρόβατα.

Για την ενημέρωση των αναγνωστών σας παραθέτουμε τους παρακάτω συνδέσμους που αφορούν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας:

http://www.kallikratis.org/

https://www.hccrete.gr/Media/Default/law/62193-1.PDF

 

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.