Από το παρελθόν στο παρόν

Κατά τη διαδικασία μεταφοράς της οικοσυσκευής από το γκρεμισμένο σπίτι μας, καθώς έχωνα, άρον-άρον, τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη σε τσουβάλια το μάτι μου έπεσε στο βιβλίο  “Συμβολή στη μελέτη της σεισμικότητας της νήσου Λέσβου”, του Γιώργου Χουτζαίου, έκδοση του 1998 το οποίο έβαλα στην άκρη για άμεση χρήση.

Μόλις ηρέμησαν λίγο τα πράγματα, φυλλομετρώντας το, σημείωσα δυο σημαντικές πληροφορίες για το χωριό μας:

  1. Κατά το σεισμό του 1845, ο οποίος κατά τον καθηγητή Νίκο Ζούρο προήλθε από το ίδιο ρήγμα με τον “δικό μας”, στο χωριό μας κύλησαν βράχια από το γειτονικό βουνό και γκρέμισαν -τα βράχια- εξήντα σπίτια σκοτώνοντας και τότε μια γυναίκα. Από την τωρινή εικόνα της περιοχής μας είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσουμε που βρέθηκαν τόσα βράχια κοντά στο χωριό. Μήπως αυτό βρίσκονταν σε διαφορετική θέση;
  2. Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες ήταν οι πιο γαλαντόμοι στην μακραίωνη ιστορία των σεισμικών καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή του νησιού μας (και των απέναντι παραλίων):
  • Σεισμός το 27 π.Χ. Ο Αύγουστος ξαναέχτισε την πόλη Τράλλεις (Αϊδίνιο) και άλλες μικρότερες.
  • Σεισμός το 17 μ.Χ. Καταστράφηκαν 12 πόλεις στη Μ. Ασία με σημαντικότερη τις Σάρδεις και ο Τιβέριος έδωσε 10 εκατομμύρια σηστέρια για την ανοικοδόμησή τους καθώς και πενταετή απαλλαγή από φόρους.
  • Σεισμός το 47 μ.Χ. κατέστρεψε την Έφεσο, τη Μίλητο, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις και ο Κλαύδιος ανοικοδόμησε την Έφεσο και τη Σμύρνη
  • Σεισμός το 178 μ.Χ. κατέστρεψε τη Σμύρνη και άλλες πόλεις και ο Μάρκος Αυρήλιος έδωσε πολλά χρήματα για την ανοικοδόμησή τους.
  • Τέλος σε ένα μεγάλο σεισμό που προξένησε μεγάλες καταστροφές στη Χίο το 1396 μ.Χ. δόθηκε μεγάλη μείωση στον καπνικό φόρο που ήταν πολύ βαρύς.

Να λοιπόν, ας γίνει το παρελθόν μπούσουλας για το παρόν και ας βρεθεί ένας “αυτοκράτορας” να αναστήσει την κατεστραμμένη Βρίσα. Και εμείς οι Βρισαγώτες δεν είμαστε αχάριστοι. Μια αψίδα θριάμβου στην είσοδο της Νέας Βρίσας θα τη δικαιούται!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Από το παρελθόν στο παρόν

  1. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Δυστυχως,δεν υπάρχουν πλέον τέτοιοι αυτοκράτορες. Εάν κάποτε γίνει κάτι καλό στο χωριό μας,αυτό θα γίνει μόνο από εμάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.