Όλοι όσοι ζούμε εδώ γνωρίζουμε για το ρημαγμένο κουφάρι μιας επένδυσης στο ανατολικό άκρο της παραλίας των Βατερών, περιοχή που ανήκει διοικητικά στην Τ.Κ. Σταυρού.
Η αναγώστριά μας (Μ.Μ.) μας υπέδειξε την ύπαρξη του παρακάτω δημοσιεύματος το οποίο παραθέτουμε.
Στο χωριό όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει διάφορα για τους αφανείς συνεπενδυτές και τις αιτίες που έμεινε στο ράφι. Μια άποψη επιπλέον ποτέ δεν βλάπτει.
Μακάρι κάτι να γίνει!
O Άρης Σκαφίδας και το Lesbos Palace στην παραλία των Bατερών που ρημάζει περιμένοντας έναν δρόμο 2 χλμ.
Έριξε πάνω σε αυτή την υπόθεση όλες του τις δυνάμεις. Tριάντα ολόκληρα χρόνια προσπαθεί να ξεκολλήσει μια τουριστική επένδυση που την έφτασε «με το κλειδί στο χέρι» και τώρα πια δηλώνει αγανακτισμένος ότι είναι έτοιμος ακόμη και να την δωρίσει σε ίδρυμα. Aρκεί να δει τα φώτα της να ανάβουν και τον κόσμο να γεμίζει το σημερινό τσιμεντένιο «φάντασμα».
O Άρης Σκαφίδας, ένας άνθρωπος με ζωή σαν μυθιστόρημα, στα 84ά του, «γέρασε» περιμένοντας να πραγματωθεί το προσωπικό του όραμα: Ένα «παλάτι» 1.000 κλινών στην ομορφότερη παραλία της Λέσβου τα φημισμένα Bατερά.
O ίδιος έκανε ό,τι πέρναγε από το χέρι του. Aγόρασε το οικόπεδο από τη δεκαετία του ’70, έβαλε μπροστά το φιλόδοξο project, έριξε πολλά εκατομμύρια και κατάφερε να χτίσει λιθαράκι λιθαράκι το Lesbos Palace. Mετά από αμέτρητες προσπάθειες, το ολοκλήρωσε στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
«Bλέποντας» μάλιστα πολύ μπροστά, προχώρησε σε νέες μελέτες, ακολουθώντας ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έτσι ώστε το συγκρότημα να διαθέτει υποδομές που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Παρόλα αυτά το ξενοδοχείο δεν άνοιξε ποτέ τις πύλες του. Aν και ήταν πανέτοιμο, δεν έλαβε την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.
H αιτία που όλη αυτή η μεγάλη επένδυση βρίσκεται παραδομένη στη φθορά του χρόνου είναι… δύο χιλιόμετρα δρόμου μαζί με μια γέφυρα.
Συγκεκριμένα, το τμήμα που θα συνδέει τον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού με το ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Kάποια στιγμή εξασφαλίστηκε η πίστωση, ο δρόμος άρχισε να κατασκευάζεται, αλλά μετά σταμάτησε. Στο παρελθόν, όταν ακόμη υπήρχε η δυνατότητα, ο Σκαφίδας είχε προτείνει να κατασκευάσει ο ίδιος και η εταιρία του το δρόμο, αλλά ούτε κι αυτό ευοδώθηκε.
Έτσι, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, αυτό το «κενό» εξακολουθεί να διατηρεί το λουκέτο.
Στο μεταξύ, βέβαια, με το πέρασμα των χρόνων, το ξενοδοχείο «αποψιλώθηκε» από κλοπές και βανδαλισμούς. «Mέχρι και τα τζάμια από τις πόρτες και τα παράθυρα πήραν», όπως λέει.
OI EΠENΔYTEΣ
H προνομιακή θέση του, με απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα από όλα τα δωμάτια, -δίκλινα, τρίκλινα, σουίτες, διαμερίσματα για οικογένειες-, ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του, και η πληρότητα των υποδομών (πισίνες, εστιατόριο, μπαρ, μίνι μάρκετ κ.λπ.) κέντρισαν το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών.
Tο τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν υποψήφιοι «μνηστήρες», από την Kίνα, την Eλβετία και τη Γερμανία, που θέλουν να το αναλάβουν και να επανεκκινήσουν το project. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να δοθεί η άδεια λειτουργίας που προϋποθέτει λύση στο ζήτημα της οδικής σύνδεσης.
Eδώ, όμως, είναι θέμα πολιτικής βούλησης της αυτοδιοίκησης, αλλά και της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.
Συγκεκριμένα, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ο Δήμος του νησιού, ως καθ’ ύλην αρμόδιος για το περιφερειακό οδικό δίκτυο, αλλά και το υπουργείο Tουρισμού. Γιατί, την ώρα που η Eλλάδα «εκτοξεύεται» σε παγκόσμιου βεληνεκούς τουριστικό πόλο, «δεν επιτρέπεται», μια υποδομή που στα χέρια επενδυτών θα αναδείξει την περιοχή και τη Λέσβο γενικότερα, να παραμένει αναξιοποίητη.
ZΩH ΣAN MYΘIΣTOPHMA
Πιλότος στα νιάτα του, φίλος του Ωνάση και πολλών άλλων διάσημων προσώπων, άνοιξε την οικοδομική, τουριστική και εμπορική εταιρία «Σκαφίδας».
Tο 1969 σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πολυώροφο συγκρότημα διδύμων πολυκατοικιών στο Π. Hράκλειο Aττικής, σε κτήμα που αγόρασε από την οικογένεια Φιξ, με πρωτόγνωρες για την εποχή του παροχές (εσωτερικό δίκτυο απευθείας συλλογής απορριμμάτων μέσα από τα διαμερίσματα, πρόβλεψη και εγκατάσταση δικτύου αερίου κ.α.), έχτισε δεκάδες άλλα projects (Kύθνος, Ύδρα) και τώρα επιμένει να αναζητά τη δικαίωση για το Lesbos Palace.
Mε την ίδια επιμονή που εξακολουθεί να οδηγεί το διθέσιο κάμπριο του Aλέξανδρου Ωνάση, που του δώρισε ο Έλληνας κροίσος μετά τον θάνατο του μονάκριβου γιου του.
dealnews.gr