Το περιοδικό του Συλλόγου των Βρισαγωτών της Αθήνας “Αντίλαλος της Βρίσας” έχει εκδοθεί ήδη σε 57 τεύχη και έχει κατακτήσει τις καρδιές των συγχωριανών μας. Μια τεράστια προσπάθεια την οποία ξεκίνησαν κάποιοι ονειροπόλοι και στήριξαν πολλοί έτσι ώστε τελικά φτάσαμε σε ένα έντυπο παλλεσβιακού ενδιαφέροντος και που γι αυτήν την επιτυχία οφείλει πολλά στη γραφίδα και την οργάνωση του Βασίλη Ψαριανού. (Το ότι κατά τη γνώμη μου χρειάζεται σήμερα μια ανανέωση και βελτίωση σε κάποιους τομείς είναι άλλο θέμα)
Στο 31 τεύχος (2002) η Κατερίνα Σκιά προέβει σε μια παρουσίαση των 30 προηγούμενων τευχών δίνοντας για το καθένα μια περίληψη των περιεχομένων του και μια αναφορά στους κύριους συντελεστές του. Στον τίτλο του άρθρου η έκφραση “30 (συν 10) τεύχη” επεξηγείται στη συνέχεια με την πληροφορία ότι πριν την έκδοση του περιοδικού είχαν εκδοθεί 10 τεύχη μιας ομώνυμης με το περιοδικό εφημερίδας χωρίς όμως καμιά άλλη ενημέρωση γι αυτά τα τεύχη.
Πριν λίγες μέρες έφερε στη Βιβλιοθήκη του χωριού μας (για να φωτοτυπήσουμε και να κρατήσουμε αντίγραφα) ο Γιάννης Εμ.Καλατζής (τον οποίο και ευχαριστούμε) 4 από τα τεύχη της εφημερίδας αυτής και συγκεκριμένα τα 1, 3,4 και 8.
Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στα τεύχη αυτά μιας και έχουν περάσει 30 και βάλε χρόνια από την έκδοσή τους και κάποιες πληροφορίες τους για το χωριό μας και τους ανθρώπους του είναι ενδιαφέρουσες.
Το 1ο τεύχος εκδόθηκε τ0 1983 (Μάιος-Ιούνιος) με πρόεδρο του Συλλόγου τον αείμνηστο δάσκαλο Κώστα Βάσσο. Στο πρώτο άρθρο με τίτλο “το ξεκίνημα μας” αφού αναφέρονται οι στόχοι της έκδοσης σημειώνεται ότι: “Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος… Η επιτροπή έκδοσης τον επέλεξε ανάμεσα σε άλλους που προτάθηκαν σαν τον πιο κατάλληλο και πετυχημένο αφού αποτελούμε ένα παρακλάδι του χωριού μας και η φωνή μας είναι ο αντίλαλος της φωνής του”.
Στο τεύχος αυτό υπάρχουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι το 1983, κοινωνικά, προσφορές, επιστολές, ένα ενδιαφέρον άρθρο του Απόστολου Σγούτσου για το ρόλο του εκπολιτιστικού συλλόγου στη σύγχρονη κοινωνία και μια αναδημοσίευση απ’ το βιβλίο του Κ. Τσέλεκα για το πανηγύρι “τ’αγιού Λια” στα Βατερά. (Ενδιαφέρουσα πληροφορία: η παιδική χαρά του χωριού κατασκευάστηκε από το Σύλλογο και κόστισε 256.536 δραχμέςενώ τα κάγκελα για την περίφραξή της ήταν δωρεά του αείμνηστου Γιάννη Αναγνώστου)
Στο μάτι μας χτύπησε μια παρουσίαση των προβλημάτων του χωριού μας όπως τα έβλεπε τότε (και προσπαθούσε να επιλύσει) το κοινοτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Π΄ροεδρο της Κοινότητας Παναγιώτη Διαμαντή:
- Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης στο χωριό.
- Αγορά αυτοκινήτου για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
- Διάνοιξη αγροτικών δρόμων και τσιμεντοστρώσεις στους δρόμους του χωριού
- Βελτίωσητης συγκοινωνίας ανάμεσα σε Μυτιλήνη-Βρίσα και Βατερά.
- Ίδρυση πνευματικού κέντρου-Μουσείου
- Διαμόρφωση οικοπέδου σε γήπεδο
- Επέκταση της δενδροφύτευσης στην παραλία των Βατερών και δημιουργία Κάμπινγκ.
‘Ολοι (οι έχοντες …κάποια ηλικία) γνωρίζουμε τί απ’ αυτά (σχεδόν όλα) υλοποιήθηκαν στα επόμενα 13 χρόνια που υπήρχε η αυτοτελής Κοινότητα Βρίσας και τί γίνεται στο χωριό μας τα επόμενα 17-18 που ακολούθησαν και κατά τα οποία η Κοινότητα είναι …”φόρου υποτελής” σε άλλα κέντρα εξουσίας.
Πληροφορίες απ’ τα επόμενα τεύχη σε άλλη ευκαιρία και μια παράκληση σε όσους έχουν κάποια απ’ τα τεύχη που μας λείπουν να μας στείλουν ένα αντίτυπο.