Φορολογικά, πριν …ένα αιώνα!

Από το αρχείο του Πάνου Γιαννάκα σταχυολογούμε μερικές πληροφορίες σχετικές με τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών τη δεκαετία του 1910-20

Scan_Pic0179

Στα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα επιβάλλονταν φόρος 10%. Το φόρο αυτόν και μετά την απελευθέρωση νοίκιαζε από το κράτος ένας εισπράκτορας, ο οποίος κρατούσε 12,5% (2,5% η προμήθεια). Η μέτρηση των δημητριακών γινόταν με ειδικά δοχεία μέτρησης γνωστά ως “συνοίκια”

Scan_Pic0173

Οι φοροφυγάδες υπήρχαν πάντα. Όταν κάποιος παραγωγός απέκρυπτε τον καρπόν που παρήγαγε χωρίς να πληρώση το φόρο της “δεκάτης” και εντοπιζόταν αργότερα υποχρεώνονταν να πληρώσει τον φόρο σε διπλάσια ποσότητα (εδώ η ποσότητα μετρημένη σε οκάδες)

Scan_Pic0189

Ο φοροφυγάς δεν συμμορφώθηκε και γι αυτό την υπόθεση ανέλαβε ο έφορος Πλωμαρίου ο οποίος του ζητεί μέσα σε 8 μέρες να προσκομίσει τις τυχόν αντιρρήσεις του.

 

 

Scan_Pic0156

Και ληξιπρόθεσμες οφειλές υπήρχαν πάντα. Μόνο που δεν ρυθμίζονταν με δόσεις αλλά στέλνονταν το “μπιλιετάκι” να πληρωθούν μέσα σε 8 μέρες ειδάλλως θα εφαρμόζονταν τα “συγχωρούμενα” υπό του νόμου

Scan_Pic0175

Ένα ακόμα είδος φόρου ήταν ο δημόσιος φόρος ήταν αυτός της κτηματικής περιουσίας τον οποίο εισέπραττε από τους φορολογούμενους ο δημόσιος εισπράκτορας.

Scan_Pic0177

Ένας άλλος φόρος ήταν ο “διδακτικός” που πληρώνονταν στην Κοινότητα. Το ποσό ήταν μικρό (15 μόλις γρόσσια) αλλά ο εισπράκτορας είχε συγκεντρώσει ήδη 33974 γρόσσια για την Κοινότητα Πολιχνίτου.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις, Οικονομική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.