Από το Σύλλογο της Αθήνας

Το πρακτικό της τηλεδιάσκεψης 19 Φεβρουαρίου 2021 για τη Βρίσα

AdminOne comment

Την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν:
Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας,
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας κος Στρατής Παράκοιλας
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθώς Βρίσας κος Νίκος Γκουγκούλιος
Ο κος Κώστας Καλαμποκίδης και η κα Μυρσίνη Νικέλη εκ μέρους του Συλλόγου της Βιβλιοθήκης Βρίσας.
Στην τηλεδιάσκεψη αυτή, η οποία κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορουν τους σεισμοπαθείς του χωριού μας. Υπήρξε κατατοπιστικότατη ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που έχουν γίνει από εκείνον προσωπικά, οι οποίες απαιτούσαν πολύ χρόνο, καθώς και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Τις δικές τους ενέργειες εξέθεσαν και από τον Σύλλογο Σεισμοπαθών και από τον Σύλλογο της Αθήνας, τοποθετήθηκαν σχετικά και οι εκπρόσωποι της Βιβλιοθήκης και αναζητήθηκαν οι αποτελεσματικότεροι τρόποι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Τον συντονισμό και το πρακτικό της συνάντησης ανέλαβε ο κος Γιώργος Αθανασίου.
Αναλυτικότερα:

  1. Για περίπου τρεισήμισι μήνες υπήρχε καθυστέρηση στις αυτοψίες, καθώς οι μηχανικοί της ΔΑΕΚΦ δεν είχαν επισκεφτεί την Βρίσα. Με παρέμβαση του Προέδρου του Τ.Σ Στράτο Παράκοιλα, προς τον βουλευτή κ. Αθανασίου υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Υποδομών. Στην επικοινωνία αυτή ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε για τα αιτήματα ογδόντα τεσσάρων (84) κατοίκων Βρίσας και εν συνεχεία δόθηκε έγγραφη απάντηση για το καθένα από αυτά. Τους περισσότερους ιδιοκτήτες αναζήτησε και ενημέρωσε ο ίδιος ο κ. Παράκοιλας, αναλαμβάνοντας στην ουσία τις υποχρεώσεις του συντονιστή για τον σεισμό. Ζητήθηκε ακόμη να επισκεφτούν το χωριό μας μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ, κάτι που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος καθυστέρησης πληρωμών οφείλεται σε αυτό το γεγονός. Συνεπώς, όταν ξεκινήσουν οι αυτοψίες, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να πιστωθούν τα χρήματα (σε ένα ή δύο μήνες). Οι ιδιώτες μηχανικοί θα πρέπει να ενδιαφερθούν και να οδηγήσουν τους μηχανικούς για αυτοψία, καθώς θα μπορούν οι μηχανικοί της ΔΑΕΚΦ που θα βρίσκονται στη Βρίσα να ελέγξουν και περιπτώσεις που δεν έχουν χρεωθεί σε αυτούς. Τέλος, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να υπογράφουν ιδιώτες μηχανικοί την πρόοδο των οικοδομικών εργασιών μέσω υπεύθυνων δηλώσεων, προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της ΔΑΕΦΚ.
  2. Τον τελευταίο περίπου μήνα έχει ξεκινήσει η αποκομιδή των μπάζων από το χωριό μας, η οποία είχε σταματήσει. Ευελπιστούμε ότι οι πληρωμές του Δήμου Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθούν ομαλά, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Για τα δυσπρόσιτα σημεία, όπου το πρόβλημα αφορά περίπου τριάντα – σαράντα σπίτια, έγινε τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να δεσμευτεί το ποσό των 35.100 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ). Μόλις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση γνωμοδοτήσει θετικά, θα δημοπρατήσει απευθείας το έργο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  3. Σχετικά με το γεφύρι οι μηχανικοί του Δήμου είναι σε απεργία εδώ και περίπου τέσσερις μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανοιχτούν οι προσφορές για δημοπράτηση του έργου. Ύστερα από επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Τ.Σ. Βρίσας και του προέδρου του ΤΕΕ, ζητήθηκε κατ’ εξαίρεση για την Βρίσα να γίνει επιτροπή, ώστε να ανοιχτούν οι προσφορές. Ο κύριος Μανωλακέλης καθώς και οι συνάδελφοί του μηχανικοί έκαναν δεκτό το αίτημα και περίπου 2-3 Μαρτίου θα υπάρξει επιτροπή για το γεφύρι. Δυστυχώς, όμως, το χρονικό διάστημα ισχύος των προσφορών έχει παρέλθει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί εκ νέου δημοπρασία. Με την βοήθεια των μηχανικών και αν δεν υπάρξει κάποιο άλλο εμπόδιο, υπολογίζεται ότι χρειάζεται περίπου ένας ή δύο μήνες προκειμένου να μπει κάποιος εργολάβος.
  4. Ζητήθηκε εγγράφως από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και με κοινοποίηση στην Πολιτική Προστασία παράταση της επικινδυνότητας της Βρίσας για άλλους έξι μήνες. Αναμένουμε την απάντηση αν και πιστεύουμε πως θα έχει θετική κατάληξη.
  5. Σε ότι αφορά το στεγαστικό επίδομα, το οποίο λήγει τον Μάιο, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου έχει δεσμευτεί να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δοθεί παράταση για ακόμη ένα χρόνο.
  6. Για ότι αφορά τα Δημοτικά Κτίρια, έχει ζητηθεί στεγαστική συνδρομή από τον Ιανουάριο του 2020. Για το γραφείο της κοινότητας ο Δήμος έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και ήδη έχει περάσει από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και είναι στο πρώτο στάδιο μελέτης. Για την Αγροτολέσχη, στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου ο Δήμος Δυτικής Λέσβου όρισε υπεύθυνο τον Αντιδήμαρχο Πολιχνίτου και Οικονομικών κο Αλάνη για να ασχοληθεί με το ζήτημα.
  7. Σχετικά με το κτίριο της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας της Βρίσας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «κίτρινο», το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο είχε ζητήσει από τον Δήμο να αναλάβει αυτό την αποκατάσταση του κτιρίου. Λόγω της μεγάλης ζημιάς που έχει υποστεί, οι μηχανικοί του Δήμου έχουν ζητήσει να χαρακτηριστεί «κόκκινο» το κτίριο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ που θα επισκεφτούν την Βρίσα θα μελετήσουν το αίτημα αυτό και θα αποφανθούν σχετικά. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο έχει ζητήσει από τον Δήμο την χρήση του Μουσείου για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, έχει ζητηθεί από το Τ.Σ. κανένα έκθεμα να μην φύγει από την Βρίσα. Μέσα από την συζήτηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η κατεδάφιση του κτιρίου ώστε να κατασκευαστεί καινούριο, καθώς το κόστος επισκευής είναι τεράστιο, τα κρατικά χρήματα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση και θα χρειαστεί να επιδοτηθεί η επισκευή από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα δημόσια Πανεπιστήμια δεν διαθέτουν όμως τόσο μεγάλα κονδύλια, ώστε να συνεχιστεί το έργο. Σε ότι αφορά την κατάσταση των εκθεμάτων, δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από το Πανεπιστήμιο και για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε να συνταχθεί επιστολή προκειμένου να ενδιαφερθούν οι υπεύθυνοι.
  8. Για το Δημοτικό Σχολείο έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα έγγραφα για να ξεκινήσει η μελέτη. Επίσης, για το παλιό κτίριο του σχολείου, ο μηχανικός Θύμιος Βάιος έχει συντάξει και έχει στείλει στο Δήμο τα απαραίτητα έγγραφα για την έγκριση από την αρχαιολογία και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής σχετικά με το γκρέμισμα του κτιρίου. Μόλις δοθούν οι εγκρίσεις, ο Δήμος θα πρέπει να βγάλει εργολαβία για το παλιό κτίριο του σχολείου προκειμένου να φύγουν τα μπάζα και να καθαριστεί ο χώρος.
  9. Οι καθυστερήσεις που υπήρχαν από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έχουν μειωθεί κατά πολύ, καθώς πλέον γίνονται έξι συνεδριάσεις το μήνα. Η κυρία Ευαγγελία Πελέκου έχει συνδράμει καθοριστικά, καθώς πλέον εξετάζονται σαρανταπέντε (45) αιτήματα σε κάθε συνεδρίαση, ενώ προηγουμένως μόλις δεκαπέντε (15), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα αιτήματα αφορούν την Βρίσα. Στην ίδια θετική πορεία είναι και οι άδειες από την Πολεοδομία καθώς έχουν βγει στην Διαύγεια εξήντα μία (61) άδειες και βρίσκονται προς εξέταση άλλες δεκαπέντε (15) ακόμη.
    Ήταν κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί είναι πολύ λιγότερες από ό,τι θα έπρεπε. Δεν οφείλεται αυτό στην αδιαφορία των κατοίκων αλλά αντίθετα υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση από τους ιδιώτες μηχανικούς που έχουν αναλάβει τα έργα στην Βρίσα. Αν και το ζήτημα εύρεσης και ανάθεσης μηχανικού είναι καθαρά προσωπικό, δυστυχώς δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση από το πρώτο κιόλας διάστημα προκειμένου να προστατευτούν οι σεισμόπληκτοι μέσω ανάθεσης υποχρεώσεων. Για το ζήτημα αυτό δεν μπορεί δυστυχώς να γίνει κάποια συλλογική παρέμβαση. Ενδεικτικό παράδειγμα αδιαφορίας είναι το κάλεσμα που έκανε ο πρόεδρος του Τ.Σ. προς τους μηχανικούς για ενημέρωση, στο οποίο ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν. Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πρόβλημα που αφορά τον κάθε σεισμόπληκτο ξεχωριστά και την σχέση που έχει με τον/την μηχανικό του, θα πρέπει να βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση και να ασκηθεί πίεση, καθώς έχουν υπάρξει και περιπτώσεις εξαπάτησης σεισμοπλήκτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις πιθανόν να υπάρξουν και νομικές επιπτώσεις. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα διαπιστώθηκε ακόμη μία φορά ότι στην περίπτωση των κίτρινων κτιρίων η κρατική χρηματοδότηση επαρκεί για περίπου το 70% της αποκατάστασης. Ακόμη όμως και στην περίπτωση των κόκκινων κτιρίων, το καθαρό ποσό είναι περίπου 960 ευρώ, καθώς οι τράπεζες μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει κανένα άτοκο δάνειο και το θέμα αυτό είχε συζητηθεί και στην συνάντηση που υπήρξε πριν από περίπου δύο χρόνια με τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη.
  10. Υπάρχουν περίπου τριανταπέντε – σαράντα (35-40) ετοιμόρροπα κτίρια και επτά (7) έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Θα γίνει προσπάθεια μέσω της ΔΑΕΦΚ να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατεδαφιστούν τα ετοιμόρροπα. Δυστυχώς ,σε πολλά από αυτά τα κτίρια υπάρχουν κληρονομικά ζητήματα που καθιστούν το έργο των υπηρεσιών δύσκολο. Για τα διατηρητέα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έλλειψη αρχαιολόγων. Θα γίνει προσπάθεια τον Μάρτιο να προσληφθούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συμβασιούχοι αρχαιολόγοι για να επισκεφθούν την Βρίσα, προκειμένου να προχωρήσουν τα ζητήματα των ανωτέρω κτιρίων.
  11. Για την φύλαξη των πολύτιμων υλικών από τις κατεδαφίσεις το Τ.Σ. έχει ζητήσει από τον Δήμο να υπάρξει παράταση ενός ακόμη έτους, καθώς η εργολαβία έχει τελειώσει εδώ και καιρό.
  12. Για το θέμα του «αόρατου» συντονιστή, ο οποίος αδιαφόρησε για τα καλέσματα του Τ.Σ. αλλά και για τα ζητήματα του σεισμού γενικά, αποφασίστηκε να συνταχθεί επιστολή η οποία το επόμενο διάστημα θα σταλεί στο Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να αντικατασταθεί ο κος Κυπραίος άμεσα, διαφορετικά θα εξεταστεί η νομική επίλυση του ζητήματος. Εκτός αυτού, θα δημοσιευτούν τα έγγραφα και η επιστολή προς το Υπουργείο, για λόγους ενημέρωσης του κοινού και διαφάνειας των ενεργειών μας.
  13. Αποφασίστηκε από κοινού να ζητηθεί εγγράφως η συνδρομή της Περιφέρειας στην περίπτωση του Αγίου Κωσταντίνου. Δυστυχώς, η Περιφέρεια δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα ζητήματα της Βρίσας και αυτή η αποχή καταδικάστηκε από όλους. Για τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής, έχει γίνει στατική μελέτη αποκατάστασης και έχει δοθεί έγκριση από το ΚΑΣ. Μόλις συγκεντρωθούν τα υπόλοιπα έγγραφα, θα μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την Αρχαιολογία, καθώς υπάρχει σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής. Παράλληλα, ο έφορος αρχαιοτήτων Μυτιλήνης κος Τριανταφυλλίδης έχει αναλάβει να έρθει σε επικοινωνία με την οικογένεια Μυτιληναίου που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την επισκευή της εκκλησίας.
  14. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία παιδικής χαράς, ο Δήμος θα κατασκευάσει νέα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην Βρίσα με βάση τις νέες προδιαγραφές που απαιτούνται. Στα Βατερά δεν υπάρχει δημοτικός χώρος και δεν μπορεί να κατασκευαστούν κούνιες οι οποίες θα πληρούν τα απαραίτητα βάσει του νόμου κριτήρια.
  15. Τα ελαιοτριβεία είναι κατασχεμένα από το Υπουργείο οικονομικών (υπάρχουν και πληροφορίες ότι τα έχει κατάσχέσει η Τράπεζα Πειραιως) και με το ζήτημα αυτό ασχολείται ο Σύλλογος Σεισμοπαθών. Προκειμένου να βρεθεί λύση, ο Σύλλογος Σεισμπαθών έχει αναθέσει το ζήτημα σε δικηγόρο.
  16. Στα Βατερά δεν υφίσταται Αγροτικό ιατρείο. Η μόνη θέση που μπορεί να υπάρξει είναι για την Βρίσα.

Γίνεται κατανοητό ότι τα ζητήματα της Βρίσας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Οι καθυστερήσεις βασίζονται κυρίως στην μεγάλη γραφειοκρατία, στο λιγοστό προσωπικό της ΔΑΕΦΚ αλλά και στις τεράστιες καθυστερήσεις των ιδιωτών μηχανικών. Σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να είχαν δρομολογηθεί καλύτερα από πριν, αλλά μια τέτοια μεγάλη καταστροφή όπως αυτή της Βρίσας και οι μεταγενέστερες καταστροφές όπως το Μάτι και αλλού δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Στόχος μας ήταν να επικεντρωθούμε στα ζητήματα που αφορούν το τώρα και πώς μπορούμε όλοι μαζί συντονισμένα να τα αντιμετωπίσουμε.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.