Καλά τα νέα!

Με βάση την  απόφαση του 2001 η απόδειξη της μόνιμης κατοικίας των σεισμόπληκτων για τη λήψη των βοηθημάτων (εφάπαξ ποσό και οικοσκευή) μπορεί να γίνει και χωρίς το Ε1. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύεται από τον κ. Τεντόμα. Παραθέτουμε την ενημέρωση του κ. Τεντόμα και σημειώνουμε ότι κατά συνέπεια πρέπει οι δικαιούχοι της παραπανω κατηγορίας  να λάβουν και το επίδομα ενοικίου.

Η ενημέρωση του κ. Τεντόμα:

Σήμερα στάλθηκε στη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Λέσβου το συνημμένο έγγραφο εκ μέρους του Γ.Γ. Πρόνοιας Δημ. Καρέλλα.
Το έγγραφο αυτό είναι καρπός αλλεπάλληλων επαφών και τηλεφωνικών συνεννοήσεων μεταξύ του βουλευτή Γ. Πάλλη και του Συντονιστή για τους σεισμούς Βασ. Τεντόμα με το υπουργείο Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόρριψη αιτήσεων σεισμόπληκτων για το λόγο ότι τα Ε1 τους δεν έδειχναν τη πραγματική κατοικία του σεισμόπληκτου. (Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι αυτή που σεισμόπληκτοι που ενώ η κύρια κατοικία τους είναι στη Βρίσα, στο Ε1 αναφέρονται να έχουν κατοικία στα Βατερά ή κάπου αλλού.
Με βάση το παραπάνω έγγραφο η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Λέσβου «για την έκδοση εγκριτικών ή απορριπτικών αποφάσεων επί αιτημάτων από σεισμοπαθείς του νησιού, οφείλει να βασίζεται στη διαπίστωση των πραγματικών συνθηκών που ικανοποιούν τις; Προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου».
Με άλλα λόγια η κοινωνική υπηρεσία του δήμου μπορεί μεταξύ των άλλων να λαμβάνει υπόψη της κατά της εξέταση των σχετικών αιτήσεων και δικαιολογητικά άλλα εκτός του Ε1 για τη διαπίστωση της μόνιμης κατοικίας, όπως λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΔΕΥΑΛ).
Άλλωστε αυτό αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ 1185Β/11-9-2001 που σας επισυνάπτω.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω η εξέταση των αιτήσεων για τα κοινωνικά επιδόματα των σεισμοπλήκτων ( οικονομική ενίσχυση ανά οικογένεια μόνιμων κατοίκων 586,94 € και οικοσκευής) μπαίνουν σε άλλη βάση και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να θεωρηθούν ως δικαιούχοι και όσοι σεισμόπληκτοι έχουν απορριφθεί με το αιτιολογικό ότι στο Ε1 τους αναφέρονται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Βατερών ή κάπου αλλού, ενώ από τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ αποδεικνύεται ότι η πραγματική μόνιμη κατοικία τους ήταν η σεισμόπληκτη στη Βρίσα.
Τέλος η αναφορά του Γ.Γ. Πρόνοιας στο έγγραφό του ότι «Εναπόκειται στις Υπηρεσίες των Δήμων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με τη γνώση των πραγματικών συνθηκών της περιοχής τους, να εξαντλούν κάθε νόμιμη δυνατότητα για την εφαρμογή μέτρων υποστήριξης και κοινωνικής φροντίδας με χρήση κριτηρίων συναφών με εκείνα του θεσμικού πλαισίου» δίνει θετική απάντηση στο ερώτημα της κας Βουγιούκα προς τον Γ.Γ. Πρόνοιας για το «αν πολίτες με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως με αναπηρία ή μέλος της οικογένειας με αναπηρία , ή πολύτεκνοι και τρίτεκνοι που δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα εντός δύο μηνών αιτήσεις ως δικαιούχοι, μπορούν να τύχουν επιδότησης».

Μυτιλήνη 18/10/2017
Βασίλης Τεντόμας
Συντονιστής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12/6/2017 στη Λέσβο.

Το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται:

ΚΑΡΕΛΛΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝΔΛ;

Υπουργική απόφαση του 2001:

ΦΕΚ 1185Β.2001-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

9 απαντήσεις στο Καλά τα νέα!

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Εσείς μπορεί να αγωνίζεστε για κάτι καλό, αλλά οι Υπηρεσίες της Μυτιλήνης αγρόν ηγόρασαν. Δεν ιδρώνει το αυτί τους, αλλοιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι αρκετοί δικαιούχοι δεν έχουν πάρει ακόμη τη πρώτη βοήθεια των 587€, ούτε την αποζημίωση της οικοσκευής τους, ούτε την επιδότηση ενοικίου. Κατά τα άλλα πάμε καλά…. Που να αρχίσουν και οι επιδοτήσεις για τις κατεδαφίσεις, θα κλάψουνε μανούλες….

 2. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

  Ας μη μπερδεύουμε τα πράγματα (Και τα επιδόματα).
  Για τα 586€ και την οικοσκευή είναι αρμόδιος ο Δήμος Λέσβου.
  Για το επίδομα ενοικίου και για όλα τα υπόλοιπα (κατεδαφίσεις-επισκευές-ανακατασκευές) υπεύθυνη είναι η ΔΑΕΦΚ.
  Η μέτρηση του χρόνου και οι όποιες καθυστερήσεις μετρούν από τότε που υποβάλλονται στην ΔΑΕΦΚ πλήρεις φάκελοι με όλα τα δικαιολογητικά.
  Για τις κατεδαφίσεις μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί ένας (1) μόνο φάκελος.

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Αν δεν κάνω λάθος από τον ταχυδρόμο του χωριού έχουν επιδοθεί εννέα πρωτόκολλα. Στην Αθήνα δεν ξέρουμε αν και πόσα. Επίσης ακούστηκε πώς δεν ξέρουν οι υπηρεσίες αν οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην ΔΑΕΦΚ ή στην Υ.ΔΟΜ. Σε τηλεφωνική επίσης επικοινωνία με την ΔΑΕΦΚ Αθήνας δεν ήξεραν να μου απαντήσουν αν οι αιτήσεις με το γνήσιο της υπογραφής υπάρχουν προσυμπληρωμένες με συγκεκριμένο κείμενο ή τις συμπληρώνουμε όπως νομίζουμε εμείς.

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ο συντονιστής δεν πρέπει να τα συντονίζει αυτά μεταξύ Δήμου – Περιφέρειας – Κεντρικής Διοίκησης;

 4. Ο/Η ανωνυμος λέει:

  Εμ αφου δν ηρθε ακομα το χαρτι π περιμενουμε πς να καταθεσουμε φακελο

 5. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

  1. Θέμα με την Πολεοδομία (ΥΔΟΜ) τακτοποιήθηκε. Θα υποβάλλεται αίτηση στην ΥΔΟΜ με δηλώσεις ανάθεσης (ιδιοκτήτη) – ανάληψης επίβλεψης (μηχανικού) και η ΥΔΟΜ θα δίνει τη σχετική βεβαίωση.
  2. Όλα τα έντυπα για τις κατεδαφίσεις είναι διαθέσιμα. Τα στέλνω τώρα στο vatera.gr
  3. Ο συντονιστής ελέγχει απόλυτα τη κατάσταση, αλλά δεν αντέχει τη γκρίνια…

 6. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

  Άλλο κριτική και διεκδίκηση με επιχειρήματα και άλλο γκρίνια, μαυρίλα και «δε γίνεται τίποτα»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.