Προτάσεις για το μέλλον του χωριού μας

Είμαστε η ομάδα αρχιτεκτόνων Arch Points 2017*, μέλη της οποίας ήρθαμε στη Βρίσα στις 22 Ιουλίου και θα παραμείνουμε ως το δεκαπενταύγουστο.
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε εθελοντικά στην ανασυγκρότηση της Βρίσας αναλαμβάνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κατοίκους.
Η Βρίσα έχει την ευκαιρία από τις 12/ 6 να γίνει ένα πρότυπο χωριό:
α) με αντισεισμικές κατασκευές
β) αναδεικνύοντας τον αρχιτεκτονικό παραδοσιακό της χαρακτήρα
γ) απαντώντας στις ανάγκες των κατοίκων με σημειακές παρεμβάσεις για καλύτερη κυκλοφορία, αναβάθμιση της πλατείας του Πλατάνου και άλλων δημοσίων χώρων και ανάδειξη του χωριού από τον κεντρικό δρόμο για αύξηση της επισκεψιμότητάς του. δ) χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας αξιοποιώντας τα γεωθερμικά πεδία στο υπέδαφος της περιοχής.
Η Βρίσα μπορεί να γίνει ένα καινοτόμο βιώσιμο χωριό με ήπιες παρεμβάσεις που κοιτάζει κατάματα και άφοβα το μέλλον.
Οι δράσεις που προγραμματίζουμε για την ανασυγκρότηση της Βρίσας είναι οι εξής:
– Συζήτηση με τους κατοίκους για καταγραφή των αναγκών του σήμερα αλλά και για κατανόηση της ιστορίας της παράδοσης, των χρήσεων και των προοπτικών για το μέλλον του χωριού (τουρισμός, τοπική οικονομία, αγροτικά προϊόντα, αναβίωση επαγγελμάτων).
– Εκπόνηση ενός ενιαίου σχεδίου (masterplan) για όλο το χωριό που να αφορά το δημόσιο χώρο και τις χρήσεις. Προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό είναι απαραίτητη η κτηματογράφηση του οικισμού στον οποίο θα αποτυπωθούν όλες οι ιδιοκτησίες, οι δρόμοι, οι κοινόχρηστοι χώροι κλπ. Το κτηματολόγιο είναι απαραίτητο σε αυτή τη φάση καθώς όταν κατεδαφιστούν στη σειρά γειτονικά σπίτια δεν θα υπάρχει τρόπος να βρεθούν με ακρίβεια τα όρια των ιδιοκτησιών μεταξύ τους.Το τοπογραφικό του Κτηματολογίου θα αποτελέσει το σχέδιο – βάση με αριθμημένα οικοδομικά τετράγωνα και ιδιοκτησίες πάνω στο οποίο θα στηθούν τόσο οι πληροφορίες όσο και οι προτάσεις για το χωριό και είναι πρώτη προτεραιότητα. Ο νέος σχεδιασμός θα έχει σαν στόχο να προσδιορίσει τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στον κατεστραμμένο οικισμό. Θα αντιμετωπίσει το χωριό ως πολύτιμο αρχιτεκτονικό σύνολο με σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας εντάσσοντας στοιχεία καινοτομίας και εναλλακτικών πηγών ενεργείας, προσφέροντας επιστημονική τεχνογνωσία για αντισεισμικές κατασκευές.

– Δημιουργία καρτέλας για κάθε κτήριο του οικισμού η οποία θα περιλαμβάνει τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά στοιχεία (εμβαδόν, χαρακτηρισμός κόκκινο-κίτρινο-πράσινο, τύπος μόνιμη ή εξοχική κ.α). Οι καρτέλες θα είναι δυναμικό εργαλείο όπου θα μπορούν διαρκώς να προστίθενται πληροφορίες και να εξάγονται συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στον στρατηγικό σχεδιασμό της ανασυγκρότησης του οικισμού και να δώσουν προτεραιότητα σε ομάδες (οικογένειες με παιδιά, μόνιμοι κάτοικοι, εύκολα επισκευάσιμα κτήρια, κτήρια-κλειδιά για τη ζωή του χωριού κλπ).
– Πρόταση για δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας (blog, site) στο οποίο όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την ανασυγκρότηση της Βρίσας να μπορούν να ενημερώσουν την κοινότητα για τις δράσεις τους αλλά και να ενημερωθούν για την πορεία των υπολοίπων δράσεων ώστε να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους.
– Δημιουργία ενός Ηχητικού περίπατου στη Βρίσα ο οποίος παρουσιαστεί το Δεκαπενταύγουστο μέσα στο χωριό και θα συνεχίσει να υπάρχει διαθέσιμος για όποιον το επισκέπτεται.
Πρόκειται για ένα ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο κάτοικοι, τουρίστες και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ακούσουν με ακουστικά είτε στο κινητό τους είτε σε mp3 players ακολουθώντας μιά συγκεκριμένη διαδρομή στο χωριό. Αυτό θα περιλαμβάνει μνήμες, μαρτυρίες, ιστορικά στοιχεία αλλά και προτάσεις για το μέλλον του χωριού. Θα αγγίζει τόσο τα υλικά συστατικά του (τρόποι κατασκευής, κτίρια, χρήσεις), όσο και τα ανθρώπινα. Η λειτουργία του είναι πολλαπλή: Αφενός είναι ένα μέσο συλλογής πληροφοριών για τη Βρίσα και για τις ανάγκες των κατοίκων της, υλικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για εκπόνηση προτάσεων. Αφετέρου, είναι ένας τρόπος να διασωθούν οι ιστορίες του χωριού, η ψυχή και η ουσία του και να δοθεί πίσω στους κατοίκους, τόσο σαν ανάμνηση του παρελθόντος, όσο και σαν προσμονή για το μέλλον. Όσο το χωριό θα είναι ερειπωμένο η υπό κατασκευή, ο ηχητικός περίπατος θα αποτελεί τη φωνή του που θα υποδέχεται τους ανθρώπους που θα έρχονται στη Βρίσα είτε για να δουλέψουν στην ανοικοδόμηση της είτε για να προσφέρουν βοήθεια και θα αποτελεί έναν κοινό τόπο πληροφόρησης και γνωριμίας με το χωριό.
Η δράση αυτή θα αφήσει ως παρακαταθήκη μια πρώτη βάση δεδομένων προφορικής ιστορίας (oral history, crowd sourcing) που θα μπορεί να χρησιμοποιείται και να εμπλουτίζεται στο μέλλον από την κοινότητα .Το υλικό της μπορεί να ενταχθεί στη βιβλιοθήκη τους, στη λέσχη τους ή σε κάποιο σχετικό μουσείο και να χρησιμοποιείται από ερευνητές πανεπιστήμια κλπ.

Ήδη διάφοροι φορείς με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία και δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας έχουν ενεργοποιηθεί σε σχέση με την Βρίσα:
– Το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με πρωτοποριακά τεχνικά μέσα και εξαιρετική ακρίβεια μετρήσεων έχει αποτυπώσει τρισδιάστατα όλο τον οικισμό μετά το σεισμό, εργαλείο πολύτιμο για την εξαγωγή πληροφοριών για τις επόμενες φάσεις μελέτης και κατασκευής.
– Το τμήμα Αναστηλώσεων του ΕΜΠ έχει αναλάβει να φτιάξει ένα κατάλογο τυπολογιών αποκατάστασης ανάλογα με τη μορφολογία των κτηρίων και τις ζημιές που έχουν υποστεί που θα δίνει κατευθυντήριες γραμμές για την επιδιόρθωση κίτρινων και ανακατασκευή κόκκινων κτηρίων.
– H υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 25/7 αφορά την εξέλιξη του ζητήματος της Βρίσας και ορίζει τις αποζημιώσεις για τους κατοίκους που υπέστησαν ζημιές.
– Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ασχολείται με το στρατηγικό σχεδιασμό όσο και με άλλες δράσεις όπως την καταμέτρηση εμβαδών τις κατεδαφίσεις και την απομάκρυνση μπαζών
– Ο τοπικός σύλλογος αρχιτεκτόνων ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρουσες απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει και έχει αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με το ΤΕΕ .ΒΑ και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων προκειμένου να επιμορφωθούν οι συνάδελφοι σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης.
– Η ομάδα Βρισαγωτών Rebuilt Vrisa η οποία οργάνωσε την ημερίδα «Ενα όραμα για την Βρίσα» στις 19/7 στην οποία συμμετείχαμε και είχε σαν στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό και να προτείνει μια συλλογική αντιμετώπιση για την ανασυγκρότηση της Βρίσας.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της Βρίσας, οι πηγές είναι πολλές και διάφορες και αυτή τη στιγμή κατακερματισμένες και αφανείς. Θέση μας είναι ότι τα υλικά μέσα (χρήματα, ανθρώπινο και υλικό δυναμικό) που είναι διαθέσιμα σήμερα και που θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον επαρκούν για την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα (2-4 χρόνια). Αναφερόμαστε σε:
– Χορηγίες Βρισαγωτών ομογενών του εξωτερικού και φορείς (Κολλέγιο Αθηνών) που αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης έσπευσαν σε αποστολή βοήθειας.
– Χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προορίζονται για αντίστοιχες περιπτώσεις και που εύκολα ο Δήμος μπορεί να διεκδικήσει και να αποκτήσει.
– Τις αποζημιώσεις που η Πολιτεία θα δώσει στους κατοίκους για την αποκατάσταση των ζημιών, τα ποσά των οποίων είναι ικανοποιητικά εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά και βάσει συνολικού σχεδίου.
Ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχή ανασυγκρότηση της Βρίσας σύντομα, αποτελεσματικά και ποιοτικά κατά την εκτίμησή μας είναι η συνεργασία όλων των κατοίκων – μόνιμων και μη- και η δράση τους συλλογικά. Εαν κοινός στόχος είναι η Βρίσα όχι μόνο να επιστρέψει στην πρότερη μορφή της αλλά να γίνει ένας πρότυπος οικισμός που θα καλέσει ακόμα και τους ξενιτεμένους της νέους να επιστρέψουν με κατάλληλες υποδομές και ευκαιρίες τότε με τη συνδρομή αφενός και πρωτεύοντος της κοινότητας και αφετέρου όλων των παραπάνω φορέων αλλά και άλλων ομάδων που θα θελήσουν να εμπλακούν στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα πιστεύουμε ειλικρινά ότι μπορεί να επιτευχθεί.

*Το Arch Points είναι ένα δίκτυο αρχιτεκτονικών γραφείων που χρησιμοποιώντας συλλογικά την εμπειρία, την ενέργεια και τη δημιουργικότητα των μελών του επιδιώκει τη διάδοση της αρχιτεκτονικής ως επιστήμης και ως πρακτικής στο ευρύ κοινό. Μέλη του έχουν εμπειρία σε εργασία σε σεισμόπληκτους οικισμούς καθώς είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπλασης των Άνω Λιοσίων μετά το σεισμό του 99’.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

21 απαντήσεις στο Προτάσεις για το μέλλον του χωριού μας

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ας μαζευτούν τα μπάζα απο το χωριό πρώτα
    Και μετά να δούμε αυτά που προτείνετε
    Αλήθεια ποσό θα μας κοστίσει όλο αυτά που προτείνετε άνα σπίτι που θα φτιαχτεί
    Και επειδή απο την δεύτερη μέρα μετά το σεισμό κάνατε παρέμβαση δίνετε υην εντύπωση <>

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το χωριό ΔΕΝ ξαναγίνεται. Όταν το καταλάβουν όλοι τότε θα ωριμάσουν και σκέψεις για μετεγκατάσταση σε καλύτερο μέρος με πολύ καλύτερες προοπτικές.

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο Βορείου Ελλάδας (sic)…προφανώς εννοείτε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

  4. Ο/Η Βιτζηλαιου Μαρινα λέει:

    Χωρις αφορισμους και βιαστικα συμπερασματα για το μελλον του χωριου, ας σκεφτουμε συλλογικα, οι κατοικοι του χωριου, μονιμοι η περιοδικοι, οπως εγω, κι ας καλεσουμε την ομαδα να μας εξηγησει και να αναλυσει τις θεσεις της. Ειναι απλη η διαδικασια αλλα πολυ σημαντικη για να μπορεσει ο καθενας να σκεφτει καλυτερα και σφαιρικοτερα. Αυτη τη στιγμη προεχει, νομιζω, να κοιταμε το δασος κι οχι το δεντρο…

    • Ο/Η Ντόπιος Βατεριανός λέει:

      Σκέψεις – ερωτήσεις

      Arch Points 2017*, καλέστηκαν από κανέναν ?
      ….αναλαμβάνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κατοίκους…. Ενημέρωσαν τους τοπικούς φορείς για τις πρωτοβουλίες τους έστω και αν αυτές είναι εθελοντικά ?

      Δημιουργία καρτέλας για κάθε κτήριο του οικισμού …με ποιο δικαίωμα θα χαρτογραφήσουν το δικό μου σπίτι και τα στοιχεία αυτά ποιός θα τα χρησιμοποιήσει , που και πότε ? εγώ θα έχω πρόσβαση στα στοιχεία αυτά ?

      …ηλεκτρονικής πλατφόρμας (blog, site) ….. ώστε να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Υποκαθιστούν την πολιτεία ?

      Δημιουργία ενός Ηχητικού περίπατου στη Βρίσα με ποιανού έγκριση ? …Το υλικό της μπορεί να ενταχθεί στη βιβλιοθήκη τους, στη λέσχη τους ή σε κάποιο σχετικό μουσείο και να χρησιμοποιείται από…

      Rebuilt Vrisa ? ποιοι είναι ?

      ….(χρήματα, ανθρώπινο και υλικό δυναμικό) που είναι διαθέσιμα σήμερα και που θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον επαρκούν για την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα … έχουν κάνει μελέτες , έχουν κοστολόγιο , έχουν πρόσβαση στις δωρεές κλπ ?

      Τις αποζημιώσεις που η Πολιτεία θα δώσει στους κατοίκους για την αποκατάσταση των ζημιών, τα ποσά των οποίων είναι ικανοποιητικά εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά και βάσει συνολικού σχεδίου …..

      Το Arch Points είναι ένα δίκτυο αρχιτεκτονικών γραφείων … το ρεζουμέ τις υπόθεσης

      ….καθώς είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπλασης των Άνω Λιοσίων μετά το σεισμό του 99’. …Οι κάτοικοι των Λιοσίων τι λένε γιαυτους ?

  5. Ο/Η ανωνυμος λέει:

    Πολυ ωραια ολα αυτα τα σχεδια για το μελλοντικο χωριο αλλα ειναι μονο σχεδια στη θεωρια γιατι η πραξη και η πραγματικοτητα λενε αλλα. Ξεχναμε φαινεται πως μιλαμε για ενα χωριο με γερασμενο πληθυσμο μηδεν νεους μηδεν νεα ζευγαρια και μηδεν γεννησεις τα τελευταια χρονια ,ενα χωριο που και πριν το σεισμο με μαθηματικη ακριβεια βαση αυτης της πραγματικοτητας οδειγουνταν στον αφανισμο.Σε ποιους λοιπον απευθυνονται αυτα τασχεδια στους ξενιτεμενους βρισαγωτες που το επισκεπτονται για ενα μηνα το καλοκαιρι? Θα ηταν ευχης εργο να βρισκοταν τροπος να δωθουν κινητρα στους νεους ειτε να μεινουν στον τοπο τους ειτε να επιστρεψουν σε αυτον και τοτε ισως θα μπορουσαμε να μιλησουμε για μελλον του χωριου γιατι οι νεοι ειναι αυτοι που θα αναστησουν το χωριο και θα το κανουν βιωσιμο με ενα μηνα το καλοκαιρι μονο να περηφανευομαστε μπορουμε οτι εχουμε εξοχικο σε προτυπο χωριο Ας κατεβουμε απο τα συννεφα και να πατησουμε γερα τη γη ποσο νεο αιμα εγγραφτηκε φετος στο νηπιαγωγειο βρισας????για κοιταξτε λιγο τα νουμερα …..καλα τα ονειρα και θα ηταν ακομα καλυτερα αν πραγματοποιοντουσαν αλλα ας μην παιρνουν τα μυαλα μας αερα κι ας προσγειωθουμεκαι ας δουμε και αλλα εξισου σοβαρα. Ειμαστε σαραντα μερες πριν την εναρξη της σχολικης χρονιας ξερει κανεις να μας ενημερωσει αν εκτος απο σχεδια και υποσχεσεις για το πως θα γινει το σχολειο εχει γινει κανενα ουσιασ τικοβημαοπως καποια εργασια που να μας σιγουρευει οτι θα γινουν??γιατι εγω δεβλεπω κατι να κινητε ποτε θα γινουν???ουτε στης βρισας ουτε στου πολιχνιτου …….εχουμε καποια ενημερωσηχρειαζονται μελετες ολα αυτα εχει γινει κατι χειροπιαστο η μονο στο θααααα ειμαστε ακομη?????

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ας περιμένουμε τις γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες των επιστημόνων πριν μιλήσουμε για ανοικοδόμηση σε στέρεες βάσεις. Επίσης, οι αρμόδιοι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης θα πρέπει να επισπεύσουν τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες μετασεισμικής ανασυγκρότησης με αποτελεσματικότητα και ανθρώπους αμέμπτου ηθικής και αποδεδειγμένης αξίας, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς να στηρίζονται κύρια στην Αυτοδιοίκηση. Τέλος, οι όποιες χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να δοθούν έγκαιρα με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο.

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (Υ.Α.Σ.ΛΕ):

    μήπως θα έπρεπε ήδη να έχει συσταθεί; το έχετε σκεφτεί; Η Πολιτεία άμεσα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της

  8. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

    Πολύ θα ήθελα να απαντήσω σε όλους τους… ανώνυμους ενα πρός ένα αρκεί να βάλουν όνομα. Απαντώ συλλογικά όμως. Υπάρχει κάποιος που ασχολήθηκε με κάτι; Υπάρχει κάποιος που προτείνει κάτι; Επίσης αυτός που λέει όλα αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στο χωριό μας για έλλειψη νέων, υπογεννητικότητα και λοιπά πιστεύει ότι αν δεν γίνει κάτι καλύτερο θα βελτιωθεί η κατάσταση; Για τον ηχητικό περίπατο που πήρα και εγώ μέρος δεν καταλαβαίνω το λόγο που θα πρέπει να έχω έγκριση και από ποιον; Και τελευταίο αν εμείς οι ξένοι σε εισαγωγικά δεν φτιάχναμε τα σπίτια μας και τα αφήναμε να ερημώσουν ξοδεύοντας μάλιστα πολλά λεφτά τι είδους χωριό θα είχατε εσείς που μένετε μόνιμα; Και δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει το δικαίωμα μου να περιφρουρησω την περιουσία μου που πήρα από τους προγόνους μου και θα αφήσω στα παιδιά μου. Και το χωριό και τα Βατερά ζουν από αυτούς που έρχονται τα καλοκαίρια και πρέπει να τους αυξήσετε και όχι να τους κατηγορήτε γι’αυτό. Αυτα τα γράφω λίγο βιαστικά και υπό το κράτος θυμού και επί προσωπικού γιατί εκτός του ότι δεν γίνεται κάποια κίνηση από πουθενά κριτικάρετε και πολεμάτε κάθε προσπάθεια που κάνει κάποιος κάθε ιδέα που στο κάτω κάτω της γραφής δεν είσαστε υποχρεωμένοι να δεχτείτε. Και γράφω όπως βλέπετε επώνυμα.

  9. Ο/Η ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ λέει:

    ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΗΘΗΣΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ;

  10. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ. ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ Η ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ REBUILT VRISA. ΑΣ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΙΚΡΑ ή ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΕΞΑΛΛΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ. ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΜΑΣ – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ – ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ. ΑΣ ΑΠΑΛΛΑΧΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΓΚΡΙΝΙΑΣ ΠΟΥ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΛΛΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Ο/Η αντωνης γιαννακος λέει:

      Πρωτα πρωτα πριν απο καθε αποκομιδη μπαζων οταν θα εχουν κατευει τα κτιρια της σεισμοπλιτης γειτονιας στο ενα μετρο, πρεπει να γινει τοπογραφικο ολης της περιοχης στο δορυφορικο συστημα κτηματολογιου.Αυτη η εργασια προεχει τωρα ,κατωπιν με τις αιτησεις ανοικοδομησης θα γινουν οι χαραξεις των νεων κτηριων.Πρεπει να γινει ενας συντονισμος τωρα και οχι να ασχολουμαστε πως θα ειναι αρχιτεκτωνικα τα νεα σπιτια γιατι πιστευω οτι απο τα 240 γκρεμισματα ουτε 50 δεν θα γινουν

  11. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Όλοι πλέον έχουν γίνει σεισμολογοι, γεωλόγος, αρχιτέκτονες και ότι άλλο θέλει ο καθένας! Αφήστε επιτέλους τους ειδικούς επιστήμονες να μιλήσουν, χωρίς να λέει ο καθένας ότι του κατέβει!

  12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Επειδή βλέπω είμαστε καχύποπτοι,θα ήθελα να καταθέσω μία σκέψη που μου γεννήθηκε παρακολουθώντας την συζήτηση αυτές τις μέρες.

    Συμφωνώ,είναι πολύ πιθανό ,μηχανικοί, γραφεία,κατασκευαστικές εταιρείες,θεοί και διάβολοι να έρχονται να κονομήσουν στο κεφάλι μας λόγω σεισμού. Άλλοι γιατί δεν έχουν δουλειές εκεί που ήταν,άλλοι για να φάνε τις επιδοτήσεις ή δεν ξέρω και γω τι άλλο.

    Βλέπω επίσης πολύ πιθανό οτι πολλοί σκέφτονται ¨γιατί να ακούσω τον οποιοδήποτε που πάει να τα κονομήσει;Ας πάρω εγώ την επιδότηση και θα κάνω υπερτιμολογήσεις,θα σηκώσω το σπίτι με κατω απο το μισό κόστος και θα μου μείνουν τα λεφτά”.

    Βλέπω όμως και κάτι ακόμα που δεν το έχω δει να αναφέρεται στην κουβέντα. Κάποιοι παλεύουν να πείσουν ότι είναι καλύτερα να πάμε το χωριό στα Βατερά ή να πάμε να μείνουμε στον Πολιχνίτο. Αρκεί να φύγουμε από την Βρίσα και ας πάμε σε οποιδήποτε παραδοσιακό οικισμό εντός ΕΕ , οπου να’ναι ακόμα και στη Δανία, γιατί όχι; Προσπαθούν να βρουν και λύσεις για το ζήτημα της μειωμένης επιδότησης.

    Γιατί τέτοια επιμονή να φύγουμε κι ας πάμε οπου να’ναι;
    Μήπως κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι τα οικόπεδα που θα μείνουν άχτιστα ,εντός οικισμού και σχεδίου;
    Μήπως κάποιοι θέλουν να πάρουν 500 οικόπεδα κοψοχρονιά;
    Μήπως απλά πρέπει να φύγουμε γιατί κάποιοι έχουν ήδη ένα άλλο σχέδιο για το χωριό;

    Η καχυποψία και η δίκη προθέσεων αφορά ΟΛΟΥΣ.

  13. Ο/Η Σκουπίδια & Ανακύκλωση λέει:

    Το θέμα βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση που γίνεται εδώ, αλλά επειδή τελευταία εμφανίζονται και διάφορα χαλάσματα (π.χ. καδρόνια και μπάζα) από το χωριό στους κάδους ανακύκλωσης στα Βατερά να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά (και αν είναι δυνατόν να γραφεί και κάτι σχετικό στην παρούσα ιστοσελίδα) προς τους ευσυνείδητους και ευαισθητοποιημένους αγαπητούς συγχωριανούς ότι:
    – οι κάδοι ανακύκλωσης αδειάζουν 2 φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη) και επειδή τώρα το καλοκαίρι με τον κόσμο γεμίζουν γρήγορα, θα παρακαλούσαμε εάν είναι ήδη γεμάτοι είτε να μην πηγαίνετε τα προς ανακύκλωση απορρίμματα σας και τους ξεχειλίζετε ή να μην τα αφήνετε έξω και γύρω από τους κάδους (διότι όλα αυτά με τον αέρα γεμίζουν και ρυπαίνουν την παραλία και τη θάλασσα), και άρα θα ήταν προτιμότερο εφόσον σέβεστε το περιβάλλον και κάνετε συνειδητά την ανακύκλωση να τα κρατάτε στο σπίτι σας μέχρι να αδειάσει ο κάδος
    -είτε αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτό γιατί φεύγετε κλπ., να τα αδειάζετε σε κάδους σκουπιδιών που ούτως ή άλλως αδειάζουν τώρα καθημερινά νομίζω, ή να βρίσκετε κάδους μπλε ή πράσινους που δεν είναι ήδη γεμάτοι
    – σε καμία περίπτωση επίσης να μην αφήνετε σκουπίδια και ανακυκλώσιμα καθώς και ογκώδη υλικά εκτός των σχετικών κάδων ποτέ
    – επίσης, καδρόνια, ξύλα, κλαδιά, φυτά, δένδρα, καρέκλες, τραπέζια και άλλα μπάζα δεν ανακυκλώνονται κι ούτε μπορούνε να χωρέσουν στους κάδους σκουπιδιών, και άρα να μην αφήνονται ποτέ εκεί
    – τέλος, οι κάτοικοι που ζούνε περιμετρικά του κυρίως οικισμού των Βατερών (π.χ. Αγ. Φωκάς, άκρες κλπ.) ή αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση κοντά στα σπίτια τους σε κάδους πράσινους ή μπλε παρακαλούνται να επιλέγουν κοντινά σημεία συγκέντρωσης των απορριμμάτων τους τα οποία δεν είναι γεμάτα ή πολυπληθή για να μεταφέρουν τα δικά τους σκουπίδια ή ανακυκλώσιμα (διότι διαφορετικά τα σημεία των πολυχρησιμοποιούμενων κάδων γίνονται ανεξέλεγκτες «χωματερές»).
    Σας ευχαριστούμε που είστε ευσυνείδητοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αυτής της πανέμορφης ακτής μας.

  14. Ο/Η Αναστασιου Μπαμπης λέει:

    Εκεινο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι υπαινισονται καθαρα οτι τα χρηματα δεν ειναι αρκετα αν κτιστουν τα σπιτια ξεχωριστα απο τον καθενα ενω αν κτιστουν με συγκεντρωτικο τροπο θα φτασουν. Ρε που ζουμε ειδαν φαι και ορμανε. 1200 με 1300 ευρω το τετραγωνικο παραφτανουν για την ανοικοδομηση . Οι κατασκευες κυριοι με αριστη ποιοτητα υλικων εφταναν πριν μερικα χρονια τα 1000 ευρω ανα μετρο στην θεσσαλονικη. Εδω δεν μιλαμε για δρυινα πατωμα τα και ιταλικα πλακακια ουτε μαρμαρα πεντελης και jakuzi . Για συνελθετε .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.