Οι “μπακαλόγατοι” της Βρίσας

Παραθέτουμε τρία αποσπάσματα από τα “Βρισαγώτικα ανέκδοτα” του Πάνου Ιατρέλλη, τα οποία σίγουρα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο σενάριο του “Μπακαλόγατου”!

Ο κολιομύτης

Σε ένα μπακάλικο πήγε κάποιος να αγοράσει ένα κολιό. Ο μπακάλης όταν τον ζύγισε είδε, όταν έκανε το λογαριασμό,  ότι δεν έβγαινε στρογγυλό το ποσό. Για να μη ζημιωθεί ο ίδιος ή να μην ζημιώσει τον πελάτη του έκοψε ένα κομμάτι από τη μύτη του κολιού και ο λογαριασμός στρογγύλεψε. Από τότε του κόλλησαν το παρατσούκλι ο κολιομύτης

Ο κριτσέλας

Άλλος μπακάλης που αγόραζε και πουλούσε αυγά βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να κάνει διαλογή των αυγών.

Είχε ένα χαλκά (κριτσέλι) από τον οποίο όσα αυγά περνούσαν τα χαρακτήριζε μικρά ενώ τα μεγάλα δεν χωρούσαν να περάσουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διάλεγε τα μικρά από τα μεγάλα αυγά και τα αγόραζε ή πουλούσε αναλόγως. Του βγάλανε το παρατσούκλι ο κριτσέλας.

Τα ματζούνια

Σε ένα μαγαζί πουλούσαν για φάρμακα διάφορα ματζούνια τα οποία παρασκεύαζαν παρουσία του πελάτη που ήταν συνήθως γυναίκες. Σε ένα ιδιαίτερο είχαν έναν τενεκέ με μέλι και αναρίθμητα βαζάκια με διάφορα μυρωδικά και άλλα, όπως γύψο, στόκο, τσίγκο κ.λπ.

Έπαιρναν την πελάτισσα στο ιδιαίτερο και τη ρωτούσαν πόσα χρήματα διέθετε. Ανάλογα με την απάντησή της έβαζαν λίγο μέλι και το ανακάτευαν με ποσότητες από τα υλικά που είχαν τα βάζα. Όσο περισσότερο υλικό χρησιμοποιούσαν τόσο ακριβότερο ήταν το ματζούνι. Ματζούνια «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» Μέχρι και για τη στειρότητα έδιναν!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις, Κοινωνική ζωή, Οικονομική ζωή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.