Ο Στρατής Παττακός στο lesvosnews.net

Ο γνωστός καρδιοχειρουργός, που πραγματοποίησε την πρώτη ρομποτική επέμβαση καρδιάς στην Ελλάδα, κ.Στρατής Παττακός, με καταγωγή από τον Πολιχνίτο Λέσβου, μίλησε στο Lesvosnews.net για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το σύστημα υγείας στη χώρα μας, τις νεότερες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική, όπως και για τις προϋποθέσεις που μας εξασφαλίζουν μια καλή υγεία της καρδιάς. Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πώς κρίνει τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο υγείας της Λέσβου, τονίζοντας ότι “το νησί μας βρίσκεται σε άριστα χέρια από πλευράς ιατρών και υποδομής, αλλά το νοσοκομείο θα έπρεπε να είναι ένα και με την παροχή όλων των ειδικοτήτων που αφορούν τον ασθενή”.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Κύριε Παττακέ, πώς αξιολογείτε το σύστημα υγείας στην Ελλάδα δεδομένης της σημερινής οικονομικής μας κατάστασης;

Η οικονομική κατάσταση οποιασδήποτε χώρας επηρεάζει σημαντικά την ποσότητα και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Στη χώρα μας η σημερινή οικονομική κατάσταση επιδρά έντονα αρνητικά σε όλο το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και εκεί βρίσκεται ένα πρόβλημα, στην επίλυση του οποίου πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.

Νομίζω ότι μέχρι σήμερα, η κατανομή νοσοκομείων και η ποσότητα των παρακλινικών εξετάσεων ήταν και είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Έχουμε για παράδειγμα νοσοκομεία, τα οποία είναι κατανεμημένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο ενώ θα μπορούσαμε με λιγότερα χρήματα να έχουμε λιγότερα νοσοκομεία με καλύτερο όμως εξοπλισμό. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν νοσοκομεία πολλαπλά, σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο, τα οποία παραμένουν αδύναμα, μικρά και πολλές φορές όχι άρτια εξοπλισμένα. Αν πάρουμε π.χ. την κατανομή της χώρας μας, θα μπορούσε η Ήπειρος και η Θεσσαλία να αποτελούν ένα σύστημα υγείας και όχι να είναι κατατετμημένα σε τόσους πολλούς νομούς. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου σχεδιασμού θα είχε ως εξής: οι μεγάλες αυτές περιοχές θα είχαν ένα νοσοκομείο το οποίο θα ήταν πολλαπλά ενισχυμένο από πλευράς ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και αυτό θα λειτουργούσε ως πόλος έλξης για όλη αυτή την περιοχή. Σαφέστατα αυτά τα νοσοκομεία στις περιοχές αυτές υπάρχουν σήμερα, αλλά πολλές φορές το κράτος είναι υποχρεωμένο να συντηρεί  δορυφορικά πολλά και μικρά νοσοκομεία, τα οποία δεν προσφέρουν την απαιτούμενη ποιότητα των υπηρεσιών. Όπως τονίσαμε και νωρίτερα, η καλύτερη οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με καλύτερη προσέγγιση στον ασθενή θα μπορέσει στο μέλλον να ελαττώσει τον αριθμό πολλών “άχρηστων” παρακλινικών εξετάσεων. Έτσι λοιπόν, μαζί με την πολιτεία είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς οι ιατροί να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε η σημερινή κακή οικονομική κατάσταση να γίνει αφετηρία ενός σωστού προγραμματισμού με σωστές συνεργασίες και σωστές προοπτικές.

Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική και ποιες αναμένεται να ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα;

Ζούμε γενικά σε μια εποχή που όλες οι επιστήμες έχουν να δείξουν τεράστια βήματα και σημαντική πρόοδο. Η καρδιοχειρουργική δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω μια και πάντα βρισκόταν σε εξέλιξη και βελτίωση. Τα σημαντικότερα βήματα όμως έχουν γίνει τελευταία σε συνδυασμό με την επεμβατική καρδιολογία. Ειδικότερα:

Α) Αορτική βαλβίδα: Μέχρι τώρα η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας γινόταν αποκλειστικά με εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Τελευταία όμως ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου αυτό μπορεί να γίνει από τον επεμβατικό καρδιολόγο από την μηριαία αρτηρία ή από τον καρδιοχειρουργό με μία ελάχιστη θωρακική τομή χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι άτομα υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι, αναπνευστικοί, ή με απαγορευτικά για την εγχείρηση νοσήματα ασθενείς εύκολα μπορούν να απολαύσουν μια βελτίωση της υγείας τους χωρίς τους κινδύνους μεγάλου χειρουργείου.

Β) Μιτροειδής βαλβίδα:  Εδώ επίσης τα βήματα είναι σημαντικά και εστιάζονται σε τρεις κατευθύνσεις.

Πρώτον, είναι η εμπέδωση της υπεροχής της επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας έναντι της αντικατάστασης αυτής. Η επιδιόρθωση αυτή, η οποία ξεκίνησε από την Γαλλία με τον καθηγητή Alain Carpentier, προσφέρει στον ασθενή φυσιολογική ζωή χωρίς την ανάγκη λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων ή κινδύνου θρομβοεμβολικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δεύτερον, η εγχείρηση αυτή αρχίζει να πραγματοποιείται μέσω μικρής θωρακοτομής ενδοσκοπικά αποφεύγοντας έτσι την στερνοτομή. Θα πρέπει να τονισθεί όμως εδώ ότι απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία γιατί σε άπειρα χέρια οι επιπλοκές είναι σημαντικές.

Τρίτη βελτίωση, αποτελεί και εδώ η διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδικής ανεπάρκειας με το “μιτροειδικό clip”, το οποίο τοποθετεί ο επεμβατικός και πάλι καρδιολόγος, διαδερμικά.

Η μέθοδος αυτή αφορά και πάλι μόνο ακόμα με απαγορευτικό κίνδυνο για κανονική εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Γ) Αορτικά ανευρύσματα: Και εδώ το πεδίο έχει να δείξει σημαντική βελτίωση ιδιαίτερα σε δύο τομείς. Πρώτον, η προστασία του εγκεφάλου έχει βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται εκτεταμένες εγχειρήσεις ανευρυσμάτων χωρίς να απειλείται η ακεραιότης της εγκεφαλικής λειτουργίας. Δεύτερον, η τοποθέτηση αγγειακών “stent” απ’ τους αγγειοχειρουργούς έχει σαν αποτέλεσμα την αποφυγή εκτεταμένων εγχειρήσεων.

Δ)  Ρομποτική χειρουργική: Στην καρδιοχειρουργική  παρ’ ότι πραγματοποιήσαμε την πρώτη “εγχείρηση By pass” με το “Robot Davinci” σε συνεργασία με τον Αυστριακό Bonatti, τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. Προσκρούουν προς το παρόν στο υψηλό κόστος και στην ειδική εκπαίδευση της αρμόδιας ιατρικής ομάδας.  Ήδη στην Ευρώπη έχει σχεδόν εγκαταληφθεί, με δύο-τρείς πρωτοπόρους στον κόσμο να συνεχίζουν, δίνοντας ελπίδες για το μέλλον.

Ε) Ομάδα καρδιάς (Heart team):

Όπως προαναφέρθηκε, τα ως άνω πραγματοποιούνται με αγαστή συνεργασία καρδιοχειρουργών-καρδιολόγων σε ένα υψηλής τεχνολογίας χειρουργικό υβριδικό δωμάτιο, το οποίο μπορεί να προσφέρει το μάξιμουμ της τεχνολογίας (εγχείρηση, καθετηριασμός, αγγειογραφία, υπερηχογραφήματα). Το θεραπευτήριό μας διαθέτει το μόνο υβριδικό χειρουργείο στη χώρα και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν πολλά.

Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στα νοσοκομεία της χώρας μας για να διεξαχθούν επιτυχώς οι επεμβάσεις στον τομέα της καρδιοχειρουργικής;

Και εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας διαθέτει αρκετό αριθμό καλά εξοπλισμένων καρδιοχειρουργικών κέντρων. Και σ’ αυτό τον τομέα όμως πρέπει να προσέξουμε να μην κατακερματίσουμε περαιτέρω την καρδιοχειρουργική πράξη, διότι δυστυχώς εκείνο που θα επιτύχουμε θα είναι να δημιουργήσουμε πολλά και μικρά κέντρα με μικρή εμπειρία, ενώ η καρδιοχειρουργική αποτελεί ένα απόλυτο παράδειγμα ιατρικής, η οποία απαιτεί μικρότερο αριθμό κέντρων άρτια εξοπλισμένων με μεγάλο αριθμό ασθενών ώστε διαχρονικά να παρέχεται ποιοτική προσφορά υπηρεσιών.

Με καταγωγή από τη Λέσβο, πώς κρίνετε τα όσα διαδραματίζονται σε τοπικό επίπεδο στον κλάδο υγείας του νησιού;

Νομίζω ότι το νησί μας έχει αρκετά καλή υποδομή παροχών υγείας. Ήταν πάντα πεποίθησή μου ότι προτού το Βοστάνειο Νοσοκομείο εκμοντερνιστεί και επεκταθεί, θα προσέφερε πολύ περισσότερο αν είχε μετατεθεί στην περιοχή του δρόμου Καλλονής-Μυτιλήνης, στην περιοχή της Γέρας. Μια τέτοια τοποθεσία θα εξασφάλιζε  την ίδια πρόσβαση στην Μυτιλήνη αλλά συγχρόνως θα βελτίωνε πολλαπλώς την πρόσβαση από όλο το υπόλοιπο νησί. Τα μοντέρνα νοσοκομεία σήμερα χτίζονται σε χώρο άπλετο με εύκολη πρόσβαση, εύκολη στάθμευση και σε μέρος όπου δεν χρειάζεται κανείς να διασχίσει μια ολόκληρη πόλη προκειμένου να προσέλθει σε αυτά. Τα αγροτικά ιατρεία και οι υγειονομικοί σταθμοί  του νησιού νομίζω ότι προσφέρουν τα βασικά, ιδίως τώρα που επιχειρείται μία σαφής βελτίωση του οδικού δικτύου.

Η Μητρόπολη  Μυτιλήνης έρχεται και εκεί αρωγός  με οργάνωση ασθενοφόρου και ιατρών από την Αθήνα, που περιδιαβαίνει τα χωριά του νησιού μας για πιο εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας. Πάντα έχω τονίσει ότι οι γιατροί της Μυτιλήνης αποτελούν κάτι ξεχωριστό, είναι γιατροί με ιδιαίτερη εμπειρία και ήθος και η επικοινωνία μου με τους συναδέλφους καθημερινά επιβεβαιώνει ότι το νησί μας βρίσκεται σε άριστα χέρια από πλευράς ιατρών και υποδομής.

Βέβαια αν το δει κανείς γεωγραφικά, θα μπορούσε να προβλέψει ότι μια ενίσχυση του ιατρικού ρόλου της Καλλονής θα απάλυνε λίγο την Μυτιλήνη από τον φόρτο των πολλαπλών εξετάσεων και επισκέψεων. Είμαι όμως της γνώμης ότι σαφώς το νοσοκομείο στο νησί μας πρέπει να είναι ένα και με την παροχή όλων των ειδικοτήτων που αφορούν τον ασθενή.

Λαμβάνοντας υπόψη μας το σύγχρονο τρόπο ζωής, ποια βήματα χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς προκειμένου να εξασφαλίσει συστηματικά μια καλή υγεία της καρδιάς;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σαφώς δεν είναι και ο πιο υγιεινός.  Έτσι λοιπόν νομίζουμε ότι η διατροφή αποτελεί σημαντικό χώρο, στον οποίο πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας. Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με την άσκηση, η οποία είναι σαφώς απαραίτητη, γιατί χωρίς αυτήν και το σωματικό μας βάρος θα αυξηθεί και η μυϊκή και οστική κατάσταση του οργανισμού μας θα βαίνει επιδεινούμενη. Η άσκηση με κέντρο ένα καλό ημερήσιο περπάτημα αποτελεί ένα καλό δρόμο προς την υγεία του οργανισμού μας. Δεν θα έπρεπε να παραλείψει κανείς ότι οι συστηματικές εξετάσεις, ιδίως άνω των 40 ετών, στον Παθολόγο ή Καρδιολόγο μας είναι εκείνες οι οποίες, όχι μόνο θεραπεύουν, αλλά πολλές φορές προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες.  Και εδώ όμως χρειάζεται σύνεση, γιατί και η υπέρ το δέον προσέλευσή μας σε ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από το “Πάν μέτρον άριστον”.

info

Ο κος Στρατής Παττακός γεννήθηκε το 1951, στον Πολιχνίτο της Μυτιλήνης. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και ανεκηρύχθη Διδάκτωρ αυτής με άριστα. Ειδικεύτηκε στην Γενική Χειρουργική, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με διευθυντή τον Καθηγητή, κο Γρηγ. Σκαλκέα. Το 1982 ανεχώρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρέμεινε επί 9 έτη ειδικευόμενος στην Γενική Χειρουργική και Καρδιοχειρουργική. Διετέλεσε Chief Resident του Georgetown Univ. Hospital.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1991, με εμπειρία 2500 εγχειρήσεων γενικής χειρουργικής και 1000 εγχειρήσεις  ανοιχτής καρδιάς για να εργαστεί στο θεραπευτήριο “Υγεία”, όπου διευθύνει την Β΄ Καρδιοχειρουργική Κλινική.

Σήμερα επιτελείται ένα έργο, το οποίο σε μέγεθος και ποιότητα μπορεί να συγκριθεί με επιτυχημένα κέντρα του εξωτερικού και το οποίο συνίσταται σε 750 περίπου εγχειρήσεις καρδιάς το χρόνο με ποσοστό επιτυχίας περί το 99 %. Μέχρι σήμερα  έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 10.000 εγχειρήσεις καρδιάς που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα καρδιοχειρουργικής του ενήλικα.

Η εκτίμηση των συναδέλφων του και η αγάπη και εμπιστοσύνη των ασθενών του είναι η υψηλότερη ανταμοιβή για την έντονη προσπάθεια για την επίτευξη του ως άνω έργου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

28 απαντήσεις στο Ο Στρατής Παττακός στο lesvosnews.net

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΟΥ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

    ΕΥΤΥΧΗΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ Κ ΑΠΟ ΤΟΝ Π Ο Λ Υ Χ Ν Ι Τ Ο .

    ΚΗΠΟΑΡΔΕΥΤΙΚΗ

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    σε πιο δημοσιο νοσοκομειο εργαζεται ο κυριος????

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
    Ο κ. Παττακός είναι ένας καλός επιστήμονας στον τομέα του απο τους πολλούς που έχει η Ελλάδα.
    Είναι και ένας άριστος χειριστής των δημοσίων σχέσεων και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά με την παρουσία του σε εκδηλώσεις ,σε τηλεοπτικές εκπομπές με μη ιατρικά θέματα.
    Οσο για την άποψη του για τον ιατρικό κόσμο του νησιού μας -όσο παράτολμη και να είναι η ομαδοποίηση-ας αφήσει να έχουμε εμείς την δική μας άποψη.
    Οσο για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει η Μητρόπολη Μυτιλήνης τι να πω.
    Καλά θα ήταν να εντασόταν κάτω απο την εποπτεία αυτών που ασκούν θεσμικά αυτό τον ρόλο και όχι να δρούν ανταγωνιστικά και για τι φαίνεστε……….
    Τώρα σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση που νοσοκομείου αυτή είναι μια άποψη που ακούγεται εδώ και μιά εικοσαετία ,χωρίς όμως να προωθηθεί ποτέ σοβαρά.

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Τελικά σ’ αυτόν τον τόπο κανένας δεν πρέπει να ξεχωρίσει, να διαπρέψει, να τον βοηθήσει και ακόμα να τον διαφημίσει. Αμέσως θα βγάλουμε τη μιζέρια μας.
      Δεν χρειάζεται να τον εξυμνήσω απλά όμως θέλω να σημειώσω ότι:
      Ο Παττακός δεν είναι γιος μεγαλογιατρού ή εργοστασιάρχη. Ότι πέτυχε το πέτυχε με τον κόπο του και τον ιδρώτα του. Οι στερήσεις που πέρασε για να γίνει ένας άξιος καρδιοχειρούργος ήταν πολλές.
      Στο εξωτερικό ανέπτυξε τις ικανότητες που είχε και γύρισε πίσω να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Έλληνα και να βγάλει χρήματα και να πλουτίσει. Είναι κακό; Δουλεύει σε ιδιωτική κλινική. Είναι κακό; Μπορεί κάποιοι να θέλουν όλους τους γιατρούς της Ελλάδας στα νοσοκομεία. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτό δεν γίνεται.
      Είναι κακό για την περιοχή μας που κατάγεται από δω και προπαντός την επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία. Μπορεί να κάνει διακοπές σε όποιο μέρος του κόσμου θέλει αλλά αυτός προτιμά τα Βατερά και τη Νυφίδα. Αγαπά τον τόπο του. Είναι κακό; Δεν αναφέρομαι επίσης στα όσα έχει προσφέρει σε φορείς και άτομα.
      Παίρνει μέρος σε διάφορες εκπομπές και εκδηλώσεις. Είναι εγκληματικό; Εμείς θα καθορίσουμε τις δραστηριότητές του; Και αν το κάνει για δημόσιες σχέσεις, είναι κακό;
      Δεν του δίνουμε το δικαίωμα να εκφράσει γνώμη ούτε για ιατρικά θέματα! Εμείς -ανωνύμως- τα ξέρουμε όλα. Εμείς είμαστε οι καθαροί.Για όλους τους άλλους βρίσκουμε κουσούρια, σκοπιμότητες και χίλια δυο. Να θυμίσω “Έκαστος άνθρωπος δύο πήρας φέρει…”
      Ακόμα και την πρωτοβουλία των φίλων της Μητρόπολης να διοργανώνουν ιατρικές επισκέψεις χωρίς αμοιβή στα χωριά του νησιού προσφέροντας στην ιατρική πρόληψη στραβή τη βλέπουμε! “να ενταχθεί κάτω από την εποπτεία αυτών που ασκούν θεσμικά αυτόν το ρόλο” Κούφιες κουβέντες! Δηλαδή οι γιατροί χωρίς σύνορα κάνουν κακό; Το κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο του Δήμου κάνουν κακό; Ή πρέπει τα πάντα να τα κουμαντάρουν οι πολιτικοί; Αυτοί είναι και δεν είναι για το “φαίνεσται”
      Αγαπητοί μου ανώνυμοι ας μην είμαστε τόσο μίζεροι, τόσο ζηλιάρηδες, τόσο ζηλόφθονοι. Ας μη προσπαθούμε να βλέπουμε παντού κάτι για να κατηγορήσουμε ή να υποτιμήσουμε. Ας μάθουμε να χαιρόμαστε με τις επιτυχίες των άλλων!!!

      • Ο/Η Δημητρα Μπαλκιζα λέει:

        Πες τα Χρυσοστομε ! Στρατη αργησες αλλα ευτυχως ειπες αυτα που επρεπε να ειχαν ειπωθει προ πολλου ! Με καλυψες πληρως !

      • Ο/Η ΤΣΕΛΕΠΙΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ λέει:

        ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΗ!!!!!

      • Ο/Η ΑΛΗΘΕΙΑ λέει:

        Είναι γεγονός ότι ο κύριος πατακός έφτασε εκεί που έφτασε και είναι τιμή χαρά και περηφάνια για όλους μας.
        Είναι γεγονός ότι έρχεται στο μέρος του για διακοπές ενώ θα μπορούσε να πάει αλλού, οπουδήποτε.
        Είναι γεγονός ότι λατρεύει την δημοσιότητα,(δεν είναι κακό).

        Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ ότι υπάρχει λογοκρισία.

        ΔΗΛΑΔΗ ? τι πρέπει να κάνει κάποιος να’ σπατουλάρει ‘ φανερά και επώνυμα όποιον συντοπίτη μας κατάφερε να μεγαλουργίσει σε κάποιον τομέα ?
        Μήπως χρειαστεί κάτι, για κάποιον?….λογική πριν τρόικας.
        Απαγορεύεται να σχολιάσει και κάποια πράγματα που κατά γνώμη του είναι αλήθεια?

        Ε Λ Ε Ο Σ

        Γινόμαστε μικροί και ποταποί, και δεν το έχουμε ανάγκη.

        Αλωστε όποιος μεγαλουργισει κάπου, επιστρέφει στον τόπο του για να προσφέρει …και όχι για διακοπές .
        Μην κατρακυλάμε άλλο…….και ας αφήνουμε τον καθένα να λέει την ΑΛΗΘΕΙΑ του.

  4. Ο/Η Μ.Μαργετα λέει:

    Ευγε Στρατη. Καιρος ηταν να τους τα χωσεις. Ολα οσα ειπες ειναι παρα πολυ σωστα και ανθρωπινα.

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Kύριε Στρατή η επιστημονική επάρκεια του κ. Παττακού είναι πέρα και απο κάθε σκέψη απόλυτα δεδομένη.
    Εσύ γιατί παίρνεις φόρα και κατακεραυνώνεις την άλλη άποψη για τα υπόλοιπα ειλικρινά απορώ;
    Ετσι κ’αλλιώς η άλλη άποψη δέχεται τον κ. Παττακό όπως είναι .Απλώς επισημαίνει την κοινωνική του δραστηριότητα και την προσπάθεια ”στρογγυλέματος” ώς πρός τον ιατρικό κόσμο του νησιού μας.
    Αν αυτό σε πείραξε το παίρνουμε πίσω και σου ζητάμε συγγνώμη για το ατόπημα.
    Ευχαριστούμε και δεν θα το ξανακάνουμε………………………..

    • Ο/Η ΤΣΕΛΕΠΙΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ λέει:

      ΜΗΠΩΣ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΗΜΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ “ΑΝΩΝΥΜΟΣ”;;;; ΛΕΩ ΤΩΡΑ…… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ, ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΑ!!!!

  6. Ο/Η METAXIA COSSIS λέει:

    T HA EITHELA NA PW ENA MEGALO EYGE STON FILO MOU TON STRATH GIA AYTA POU EGRAPSE GIA TON PALAIO MOU SUMATHITH STO GYMNASIO KAI LYKEIO STRATH PATAKO. O ANTROPOS AYTOS HTAN DIANOIA KAI OTI EINAI TWRA EINAI ME THN AXIA TO KAI PREPEI EMEIS OI MYTILINOI NA EIMASTE PEREIFANOI GIA EKEINON. AYTA EINAI ARKETA GIA NA KATALAVOUN MERIKOI ANWNOIMOI NA KANOUN TOMBIKH.

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΤΤΑΚΟ

    ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

    ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ ΜΑΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ .

    ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΛΟΥΣ ΜΑΣ .

    ΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ

    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ.

    ΛΕΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

    ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ??????????

    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ
    ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ .

    ΚΑΡΔΩΝΑΣ

  8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    γερμανικη ασφαλιστικη εταιρεια δεν καλυπτε πελατη της
    με ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ υπηκοοτητα να χιρουργηθει σε ιδιωτικο
    νοσοκομειο στην ΕΛΛΑΔΑ με το σκεπτικο οτι
    εδω γινονται μπιζνεσ κ οχι ιατρικη.
    η επεμβαση στην καρδια εγινε στην γερμανια με σχεδον τα μισα εξοδα.
    αυτο πριν 3 χρονια το 2010.

    ο κυριος ειναι περδικι για τα 85 χρονια του .

    θα ηθελα μια απαντηση
    ευχαριστω

  9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    exaloy i jaguar kostizi.alithia ??poses egxirisis ine 1 jaguar?????

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      ΦΙΛΕ Ο
      ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ
      μπορει να εχει κ αεροπλανο κ μεγαλο γιωτ
      μακαρι να εχει .

      ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΛΟΙ ΛΑΝΤΑ -ΖΑΣΤΑΒΑ ????

      ΠΟΥ ΞΕΡΕΙς ???
      μπορει να φερει κ τον βγενοπουλο στο χωριο

  10. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Επίσης, στη Γερμανία οι γιατροί δε παίρνουν φακελάκια, οι πολίτες πληρώνουν τους φόρους τους και οι δρόμοι δεν έχουν σκουπίδια. Αυτά θα λέμε τώρα; Αλλά ποιος κοιτάει την καμπούρα του… Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι στη Γερμανία εκτιμούν τους κορυφαίους γιατρούς τους κι ας έχουν και τζάγκουαρ.

  11. Ο/Η Ο άλλος Βρισαγώτης λέει:

    Κύριοι
    Εφέτος βρέθηκα στο κέντρο υγείας και μια απλή και πολύ έξυπνη κυρία μου εξέφρασε το παράπονο της ότι αν για λίγο ασχολούνταν με τον τόπο μας όλοι οι διάφοροι που διέπρεψαν στη ζωή τους και κατάγονται από την περιοχή μας, τότε αυτός ο τόπος θα ήταν αλλιώς και φυσικά πολύ καλύτερος.
    Επί αυτής της βάσης θεωρώ ότι θα πρέπει να σχολιάζονται οι διάφοροι αναφερόμενοι στη σελίδα vatera.
    Εμπρός λοιπόν κύριε Στράτο. Δώσε λίγο ελπίδα σε αυτή τη κυρία. Μπορεί να τα καταφέρεις !!!

  12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΚΑΛΗ Η ΟΛΣΑ
    ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    ΚΑΛΛΟΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ

    ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ Κ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΑΝΤΡΙΑ
    ΚΑΨΑΛΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΑΚΑΒ.

    ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ??
    ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ???

    ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΤΙ ΠΕΖΕΤΑΙ
    ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ………….ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ
    ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ Κ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
    ΧΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
    ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ………..ΛΕΣ ???

  13. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΜΕ ΕΛΑΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Κ ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

    ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΣΟΥ Ο.Κ

    ΤΡΩΤΕ ΚΡΕΑΤΑ Κ ΓΛΥΚΑ ΓΙΑ ΦΡΑΞΙΜΟ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ.

    ΤΟ ΜΑΡΚΑΛΙΣΜΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ…….

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗ

  14. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΠΡΑΣΣΟ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ—ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ–ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ-ΣΚΟΡΔΟ
    ΑΓΓΙΝΑΡΑ -ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ -ΛΕΜΟΝΙΑ -ΠΙΚΡΑ ΧΟΡΤΑ
    ΜΕΝΤΑ -ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΦΩΣΚΟΜΗΛΟ
    ΨΑΡΙΑ ΛΑΙΚΑ
    ΛΑΧΑΝΟ–ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ -ΣΕΛΙΝΟ

    ΦΡΟΥΤΑ -ΚΛΟΣΤΑΠΙΔΙΑ
    ΕΞΩΣΥΖΥΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑ-ΣΟΚ

    Κ Η ΚΑΡΔΙΑ ΡΟΛΟΙ ………………..

    ΓΙΑΤΡΕ ΤΙ ΛΕΣ ????????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.