Αυτός είναι ο τίτλος ενός βρισαγώτικου βιβλίου. Το υπογράφει ο Ανέστης Μυράκτιος και εκδόθηκε στην Αθήνα το 1938. Το “Ανέστης Μυράκτιος” είναι το φιλολογικό ψευδώνυμο του Ανέστη Λιβιέρη.
Ο Ανέστης Λιβιέρης γεννήθηκε στο χωριό μας το 1914. Ο πατέρας του, Θεοδόσιος, είχε επίσης γεννηθεί στο χωριό μας το 1877 (και οι δύο φέρονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα αρρένων της κοινότητας). Κάποια στιγμή (μάλλον όταν ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη) έφυγαν για τη Σμύρνη, απ’ όπου επέστρεψαν το 1922 ή 23 στο χωριό μας και ο Ανέστης γράφτηκε στην Γ΄τάξη του δημοτικού σχολείου μας. Το Μάιο όμως πάλι φεύγουν για τον Πειραιά απ’ όπου επιστρέφουν το Δεκέμβριο του 1923 και ο Ανέστης ξαναγράφτηκε στην Γ΄ τάξη. Αποφοιτά απ’ το δημοτικό σχολείο το 1928 με βαθμό 5,5 άριστα (τον μεγαλύτερο ανάμεσα στους συμμαθητές του) και την επόμενη χρονιά φοιτά στην πρώτη τάξη τοπυ Γυμνασίου Πολιχνίτου απ’ την οποία προάγεται με το βαθμό 10 άριστα. Στη συνέχεια η οικογένειά του φεύγει και τελικά τον βρίσκουμε να αποφοιτά απ’ το Γυμνάσιο της Πάτρας.
Το 1938 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία 24 ετών. Πρόκειται για το βιβλίο “Υγροί τάφοι” Μια σειρά αλληλένδετων ιστοριών οι οποίες ξεκινάνε απ’ το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά και ξετυλίγονται στο πέλαγος ανάμεσα σε Λέσβο και Μικρασία με αναφορά στα Βατερά, στη Βρυσσά, στο Λογαρά, στον Κόλπο Καλλονής, στη Σκάλα Πολιχνίτου και τη Δρώτα. Ξεκινά με τη φράση ” Στο μικρόν όρμο του ακρωτηριού, Άγιος Φωκάς, σπάνια θα συναντήσεις τιο καλοκαίρι φουνταρισμένο πλεούμενο”
Περιέχει εξαιρετικές περιγραφές του τοπίου και των Βατερών, αναφέρεται στο καμίνι με τα πήλινα δοχεία των Βατερών (του Χαχαδάκη) και όλες τις ιστορίες του τις πλέκει στο γεωγραφικό χώρο που μεγάλωσε. Είναι τόσο παραστατικές οι εικόνες της ζωής του στη τράτα του καπετάν Κούκα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίσως να δούλεψε για κάποιο διάστημα σε τράτα. Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο “πασσάρει” την αξία των βιβλίων.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα απ’ τα βιβλία που μας κληροδότησε ο δάσκαλος Κώστας Τσέλεκας στην τεράστιας αξίας λεσβιακής βιβλιοθήκης του.
Η αιτία που ξετρυπώσαμε το βιβλίο αυτό και μάθαμε για τον βρισαγώτη συγγραφέα του είναι η έρευνα του Κώστα Μίσσιου για τη λεσβιακή λογοτεχνία που μας παρεκίνησε να συμμετάσχουμε σ’ αυτήν όσον αφορά τον βρισαγώτη Ανέστη Λιβιέρη.
ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ .ΜΠΡΑΒΟ .ΙΣΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ …ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ…ΜΠΡΑΒΟ…….