Η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και παραδόσεων του χωριού μας

Στο τεύχος 134 του ένθετου του “ΕΜΠΡΟΣ” της 16 Φεβρουαρίου υπάρχει ένα αφιέρωμα για τον πύργο της Θερμής, ο οποίος αναπαλαιώθηκε και είναι επισκέψιμος. Στο σχετικό κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται: …Λέει η κυρία Λούπου (προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας στη Μυτιλήνη) “Επιπλέον αν αποκατασταθεί και ο Παλιόπυργος της Βρίσας, για τον οποίο έχουμε ήδη μελέτη ώριμη, μπορεί να έχουμε τη  δυνατότητα να δείξουμε στους επισκέπτες της Λέσβου τη διαχρονική εξέλιξη της πυργοειδούς κατοικίας του νησιού, ξεκινώντας από τον Παλιόπυργο της Βρίσας, προχωρώντας στον Πύργο Τσουκαλαδέλλη (Θερμής) και καταλήγοντας στο Αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας στην Πέτρα…”

Ποιος θα τρέξει ώστε να ενταχθεί η αναπαλαίωση του Παλιόπυργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα; Όπως σχολίασε χωριανός (ιδιώτης) που τρέχει για τέτοια ζητήματα σε λίγα χρόνια θα μείνουν μόνο τα θεμέλια! Ο Σύλλογος της Αθήνας ενδιαφέρεται και πασχίζει αλλά δεν φτάνει. Χρειάζεται συστράτευση με πρωτοπόρους τους αιρετούς.

Επίσης χτες δημοσιεύσαμε το κείμενο του γιατρού Κώστα με το οποίο υπερασπίζεται -με ντοκουμέντα- την άποψη ότι το αρχαϊκό “Κοινόν των Λεσβίων” ήταν στον Άγιο Φωκά. Την προσπάθεια την κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Μήπως χρειάζεται τη συνδρομή χωριανών μας αρχαιολόγων που θα θωρακίσουν την άποψη αυτή και με την ειδικευμένη υπογραφή τους;

Κάποιοι θα πουν “σαχλαμάρες” Μακάρι να ήταν! Αλλά δεν είναι. Η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και των παραδόσεων του χωριού μας μπορεί να αλλάξει ριζικά την τουριστική κίνηση στην περιοχή μας. Εξάλλου έχουμε και συμπαραστάτες στην περιοχή μας: Τα προϊστορικά ευρήματα στο Λισβόρι με τα οποία αν συνδυαστούν μπορεί να αποτελέσουν ένα ισχυρό πολό έλξης.

Μήπως θα πρέπει οι απανταχού βρισαγώτες αρχαιολόγοι ή φίλοι του χωριού μας να ξεκινήσουν μια προσπάθεια. Ίσως ο Σύλλογος της Αθήνας -αν θέλουν -μπορεί να παίξει συντονιστικό ρόλο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

3 απαντήσεις στο Η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και παραδόσεων του χωριού μας

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    O Δήμος Λέσβου είναι ένας από τους δεκαέξι πανελλαδικά που μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχαν προϋπολογισμό,που αποτελεί απαραίτητο εργαλείο διοίκησης.
    Είναι γεγονός ότι το παραπάνω δεν αποτελεί αδυναμία μόνο της διοίκησης αλλά σε αυτό καταλυτικό ρόλο έχει παίξει μέχρι τώρα και η αντιπολίτευση αφού η στάση της κατά την εκλογή οργάνων έχει συντέλεσή στην σημερινή παράλυση.
    Άραγε την Τετάρτη – στο Δημοτικό Συμβούλιο- θα δώσουν έστω και καθυστερημένα την συγκατάθεση τους να λειτουργήσει ο Δήμος ή θα επιλέξουν την πλήρη παράλυση ακολουθώντας τις προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες των ανάλγητων και μωροφιλόδοξων επικεφαλής των παρατάξεων τους??????

  2. Ο/Η Ο άλλος Βρισαγώτης λέει:

    Κρήτη και Κύπρος ενώνουν τις δυνάμεις του για να προωθήσουν το λάδι-Η Λέσβος στην απέξω..!!

    Δίκτυο επιχειρήσεων προϊόντων ελαιόλαδου, το οποίο θα έχει ως κύριο σκοπό, τη διάθεση φαγητών και εδεσμάτων που θα παρασκευάζονται αποκλειστικά με τη χρήση ελαιόλαδου, πρόκειται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Κρήτη και την Κύπρο.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), το δίκτυο θα ιδρυθεί στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση της Ποιότητας και Βελτίωση τηςΕμπορίας του Ελαιόλαδου», το οποίο έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου και θα υλοποιηθεί από τον ΣΕΔΗΚ και το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.
    Βασικοί στόχοι του δικτύου αυτού θα είναι η ανάδειξη, προβολή και προώθηση του ελαιόλαδου, των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση του, η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων της Κρήτης και της Κύπρου και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών γεωργικών και τουριστικών προϊόντων των δύο περιοχών.
    Μέλη του Δικτύου θα είναι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία ταχυφαγεία που θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου στην παρασκευή όλων των φαγητών που προσφέρουν.
    Επιχειρήσεις εμπορίας ελαιόλαδου, όπως συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών ή ιδιώτες εμπόρων που διαθέτουν ελαιόλαδο χύμα ή τυποποιημένο, καθώς και επιχειρήσεις διάθεσης ελαιοεδεσμάτων όπως εργαστήρια και καταστήματα παραγωγής και διάθεσης ελαιοεδεσμάτων όπως αρτοσκευασμάτων, γλυκών και άλλων εδεσμάτων που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
    Βασικές υποχρεώσεις όσων συμμετέχουν στο δίκτυο θα είναι η αποκλειστική χρήση παρθένου η έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην παρασκευή όλων ανεξαιρέτως των φαγητών, τηγανητών, εδεσμάτων και άλλων παρασκευασμάτων που παράγουν ή διαθέτουν και η αποδοχή εσωτερικών ελέγχων που θα γίνονται για την τήρηση της αποκλειστικής χρήσης

  3. ασχολουνται με ΜΑΚΑΚΙΕΣ και οχι με το να ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ
    ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

    Η ΚΡΗΤΙΚΗ Κ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ
    ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
    ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

    ΚΥΠΡΟΣ ΚΡΗΤΗ ΛΕΣΒΟΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΕΛΑΙΑ Κ
    ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.