Σχετικά με τα άτοκα δάνεια για τους σεισμοπαθείς

Από τη Ρούλα Ζυγούρη (Σταυρινού)

Δυνάμει της  ΚΥΑ ΔΑΕΦΚ/2641/Α325 (φεκ 2584/Β/25-7-2017 καθορίστηκε ότι η στεγαστική συνδρομή στους σεισμοπαθείς  θα καλυπτόταν κατά το 80% από κρατική αρωγή και κατά 20% από άτοκο δάνειο.

Η  κάλυψη του επιτοκίου του δανείου αυτού θα γινόταν από τον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του Ν.128/1975, “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων τινών αναφερομένων στην λειτουργία του χρηματοδοτικού συστήματος”που διατηρεί το Ελληνικό Κράτος στην Τράπεζα Ελλάδος. Ενας λογαριασμός που έχει δημιουργηθεί από την εισφορά του 0,12%, που αποδίδεται από τον δανειολήπτη για χρηματοδότηση κατοικίας στην Τράπεζα, η οποία με την σειρά της την αποδίδει στο Δημόσιο, σκοπός δε του λογαριασμού αυτού, όπως τροποποιήθηκε ο σχετικός νόμος,  (αρχικά αφορούσε επιχειρήσεις)  παραμένει η έμμεση ενίσχυση, μέσω της εισφοράς αυτής, της επιδοτήσεως των επιτοκίων συγκεκριμένων δανείων επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας, όπως π.χ επιδότηση επιτοκίου από το κράτος των δανείων σεισμοπαθών, πλημμυροπαθών, πυρόπληκτων.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ΚΥΑ  96457/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/2023 που δημοσιεύθηκε στις 13-4-2023 και αφορούσε την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου 2023, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όριζε τα εξής: «από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλούνται οι ακόλουθες δαπάνες: Α) ……………….. και  Β) Σε βάρος του λογαριασμού του ν. 128/1975 (Α’ 178), δαπάνη ύψους € 164.910 περίπου για την κάλυψη των τόκων των χορηγούμενων δανείων.» Δηλαδή για τις παραπάνω καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός 7ης Ιανουαρίου 2023 όχι μόνο έγινε πρόβλεψη για την χορήγηση άτοκων δανείων, αλλά ορίστηκε και το ποσό της επιδότησης του επιτοκίου, που θα καταβληθεί από τον παραπάνω αναφερόμενο λογαριασμό, κάτι που δεν έγινε για την περίπτωση της Βρίσας και δυσκόλεψε ακόμα παραπάνω τους κατοίκους της στην ανακατασκευή/επισκευή των σπιτιών τους.

Βεβαίως δεν γνωρίζω αν οι πληγέντες από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου 2023 έλαβαν άτοκο δάνειο, σύμφωνα με την ΚΥΑ, που τους αφορούσε. Ομως το γεγονός της ξεκάθαρης κοροϊδίας της Πολιτείας προς τους πληγέντες από διάφορες φυσικές καταστροφές πολίτες της παραμένει. Διότι και το κονδύλι προς επιδότηση του επιτοκίου του άτοκου δανείου υπάρχει, αλλά και ρητή πρόβλεψη στις ΚΥΑ για δυνατότητα λήψης από τους πληγέντες τέτοιας μορφής δανείου. Το μόνο που χρειαζόταν για να μην γινόταν η πρόβλεψη αυτή “γράμμα κενό”, όπως και έγινε τελικά, ήταν εντολή του Κράτους προς τις Τράπεζες για χορήγηση άτοκων δανείων και η υπογραφή μεταξύ τους συμβάσεων για την επιδότηση του επιτοκίου. Τις Τράπεζες, που διασώθηκαν με τις γνωστές ανακεφαλαιοποιήσεις τα έτη 2009, 2013, 2014 και 2015 μέσω δανεισμού του Ελληνικού Κράτους, που εξοφλείται  με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Σχετικά με τα άτοκα δάνεια για τους σεισμοπαθείς

  1. Ο/Η Ρούλα Ζυγούρη - Σταυρινού λέει:

    Η καλή μου φίλη Ζωή Δημητρακέλλη , με αφορμή την ανάρτησή μου για τα άτοκα δάνεια, μου υπενθύμισε ότι και για τον σεισμό της 12ης Ιουνίου που έπληξε το χωριό μας, υπήρξε παροχή Εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες για τις πιστωτικές διευκολύνσεις προς τους σεισμοπαθείς προκειμένου να επιδοτηθεί το επιτόκιο των δανείων, δυνάμει της υπ’ αριθμό 2/17519/0025 απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1802/β/22-5-2019). Βέβαια το ερώτημα γιατί τα πιστωτικά ιδρύματα δεν χορηγούν τα δάνεια αυτά, αφού έχει δεσμευθεί το Ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την επιδότηση του επιτοκίου παραμένει. Εκτός και αν κάποιος συγχωριανός έχει λάβει άτοκο δάνειο, οπότε καλό θα ήταν να ενημερώσει από ποιά Τράπεζα το έλαβε και συνοπτικά τις προϋποθέσεις, για να λάβουν γνώση και όσοι σεισμοπαθείς ενδιαφέρονται για την λήψη του άτοκου δανείου, αφού προηγουμένως έχουν εξετάσει όλες τις παραμέτρους για να δουν αν τους συμφέρει. Οπως και να έχει ευχαριστώ θερμά την Ζωή για την επισήμανση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.