Από τον Βασίλη Ψαριανό

«Στου κωφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα»

ή « κομίσαμε γλαύκα εις Αθήνας»;

Έγινε μια κοινή προσπάθεια από τον Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας, από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας και τον Βασίλη ψαριανό, συγγραφέα του Βιβλίου «ΒΡΙΣΑ- ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ- ΒΑΤΕΡΑ. Τοπωνύμια- Τόπος και Ιστορία» να προβάλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας και να βοηθήσουμε στην τουριστική ανάπτυξή του παρέχοντας στους ξένους επισκέπτες ένα  χρήσιμο βιβλίο- στα ελληνικά και αγγλικά- όπου ο συγγραφέας, μετά από πολύμηνη εργασία,  συγκέντρωσε, άγνωστο, εν πολλοίς, αρχαιολογικό, ιστορικό και φιλολογικό υλικό, με το οποίο ιχνηλατείται η τρισχιλιετής διαδρομή του οικισμού της Βρίσας και των ελληνόφωνων κατοίκων της από την Προϊστορική περίοδο ως τις μέρες μας.

Και παράλληλα ο  Ελληνοάγγλος Μπάρρυ Στήλ και η σύζυγός  του Κατερίνα Σκιά, διέθεσαν επί μήνες τον ελεύθερο χρόνο τους για την επιμέλεια και

την, γλωσσικά και επιστημονικά, άψογη μετάφραση στα Αγγλικά του εν λόγω βιβλίου.

Και αφού, εκτός από την αμισθί εργασία των παραπάνω, πληρώθηκαν και τα εκτυπωτικά από τους τρεις που είχαν την πρωτοβουλία της έκδοσης του εν λόγω βιβλίου, απευθυνθήκαμε, μέσω του VATERA. GR και, επίσης, με την αποστολή e mail σε όλους τους ξενοδόχους των Βατερών, καλώντας τους να αποκτήσουν ένα χρήσιμο βιβλίο για την ενημέρωση των ξένων επισκεπτών που φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν μελλοντικά, με το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί «πρόσθετη υπεραξία» στα Βατερά, διότι εκτός από τα φυσικά πλεονεκτήματα  που απολαμβάνουν  οι ξένοι επισκέπτες,  θα γνώριζαν και τα πολιτισμικά πλεονεκτήματα, την ιστορία της περιοχής και τον πολιτισμό των ελληνόγλωσσων κατοίκων της, από  την Προϊστορική περίοδο ως τα σήμερα.

 Και αυτοί που, έπρεπε να είναι-πρωτίστως- οι ενδιαφερόμενοι, ως οι άμεσα ωφελούμενοι από την προμήθεια του βιβλίου, έμειναν απολύτως αδιάφοροι, εκτός από έναν ξενοδόχο, ο οποίος- με κάθε τρόπο- υποστήριξε την προσπάθειά μας διαθέτοντας, αυτοβούλως και αφιλοκερδώς, και  την αίθουσά του για την συνάντηση τού συγγραφέα με τους ενδιαφερόμενους για το εν λόγω βιβλίο.

Και,  ως συνήθως, ήταν…  «συγκινητική, μέχρι δακρύων» η… « υποστήριξη της προσπάθειάς μας» από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Δυτικής Λέσβου, οι οποίοι  επιβεβαίωσαν, για πολλοστή φορά, διά της πλήρους αδιαφορίας τους, το…«ενδιαφέρον» τους για την πρόοδο της περιοχής μας!

Μετά ταύτα, προκύπτει το ερώτημα: ισχύει και στην περίπτωσή μας η παροιμία « Στου κωφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα» ή οι άνθρωποι είναι…αυτάρκεις και δεν χρειάζονται τα  δικά μας «φώτα», οπότε « κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας»; Όπως και να έχουν τα πράγματα, ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και συνεργάστηκαν από κοινού για την έκδοση του βιβλίου, τον θερμό υποστηρικτή της προσπάθειάς μας, φίλο ξενοδόχο, καθώς και  τους- έστω και λίγους- βιβλιόφιλους, ντόπιους και ξένους επισκέπτες της περιοχής μας, που ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του εν λόγω βιβλίου.

Και ευχόμαστε, σε όλους καλή πρόοδο.

Βασίλης Ψαριανός.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.