Γιατί δεν πρέπει να μαζεύεις βότσαλα από την παραλία

Αναγνώστης της σελίδας μας γνωστοποίησε το παρακάτω δημοσίευμα στην ιστοσελίδα pride.gr. Δεν γνωρίζουμε την επιστημονική βασιμότητα του δημοσιεύματος. Οι φανατικοί θιασώτες της χρήσης των βαρέων μηχανημάτων για τον καθαρισμό των παραλιών, που κατακεραυνώνουν κάθε αντίθετη από τη δική τους άποψη, ας βάλουν στο νου τους και μια στάλα αμφιβολίας για την ορθότητα των απόψεων τους. Οι δε αρμόδιοι (τοπικό συμβούλιο, δήμος, και επαγγελματίες των Βατερών-που μάθαμε ότι μετά από χρόνια είχαν μια ενθαρρυντική συνάντηση) ας ζητήσουν εγγράφως από τους επιστήμονες των τμημάτων Περιβάλλοντος και Θάλασας του Πανεπιτημίου Αιγαίου μια έγκυρη τεκμηρίωση σχετικά με το θέμα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την διάβρωση των ακτών εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας

Σκοπεύετε να φέρετε από τις διακοπές σας βότσαλα ή ξύλα για να διακοσμήσετε το σπίτι ή τον κήπο σας; Αναμφισβήτητα, πολλοί άνθρωποι θα έχουν πάρει μαζί τους μία μικρή πέτρα-σουβενίρ ή ίσως ακόμα και ολόκληρες σακούλες με κοχύλια, φεύγοντας από κάποια παραλία.

Οι πιο ενθουσιώδεις γοητεύονται από την πλούσια ποικιλία των χρωμάτων και σχημάτων τους, παραβλέποντας ότι η άμμος και τα βότσαλα αποτελούν σημαντικό βιότοπο για πολλά πλάσματα της φύσης, ενώ συμβάλλουν στην προστασία του ευαίσθητου παράκτιου οικοσυστήματος.

Παρέχουν επίσης φυσική προστασία για τα σπίτια και τις υποδομές από τη δύναμη της θάλασσας, καθώς μεταφέρθηκαν εκεί από τους παγετώνες του παρελθόντος ή από τους διαβρωμένους βράχους, πολλά χρόνια πριν ατυχήσουν να διασταυρωθούν με το βλέμμα σου.

Διάβρωση των ακτών

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάβρωση των ακτών, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τις μεγάλες απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ιζήματος από τις παραλίες. Για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στις ακτές, τα βότσαλα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση της παράκτιας διάβρωσης και των πλημμυρών.

Ο όγκος της παραλίας αποτελεί, εν γένει, καθοριστικό παράγοντα για τη μείωση και των δύο κινδύνων. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερα βότσαλα και ιζήματα υπάρχουν στην παραλία, τόσο πιο ικανή είναι η παραλία να απορροφήσει την ένταση των κυμάτων. Η αφαίρεση πολλών βότσαλων, άμμου ή άλλων ιζημάτων καθιστά την παραλία λιγότερο ικανή να ενεργεί ως φυσικό εμπόδιο στις πλημμύρες και τη διάβρωση.

Αυτός ο όγκος μεταβάλλεται φυσικά κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς η παραλία προσαρμόζεται στις αλλαγές των κυμάτων κατά τη διάρκεια των εποχών. Τα βότσαλα μεταφέρονται πάνω και κάτω από την παραλία από τα κύματα, ταξινομώντας διαφορετικά μεγέθη ιζήματος σε ξεχωριστές περιοχές της παραλίας. Τα πιο ενεργητικά κύματα κατά τη διάρκεια των χειμερινών καταιγίδων μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερα ιζήματα στην ανώτερη παραλία και να σχηματίσουν μια απότομη κορυφογραμμή από βότσαλα γνωστή ως ανάχωμα.

Το ανάχωμα στην κορυφή της παραλίας αποτελεί συχνά την πρώτη μορφή φυσικής άμυνας από τις καταιγίδες, απορροφώντας και διαχέοντας την ενέργεια των κυμάτων και μειώνοντας τον κίνδυνο τα κύματα να μεταφερθούν πέρα από την παραλία ή να υποσκάψουν και να διαβρώσουν τα θαλάσσια τείχη ή τους βράχους.

Προστατέψτε τις ακτές

Αν το να παίρνουμε βότσαλα από την παραλία είναι λάθος και σωρευτικά συντελεί την διάβρωση των ακτών, τότε η αφαίρεση αυτού του όγκου από το μηχάνημα καθαρισμού της παραλίας αποτελεί έγκλημα.

Αν ένα άτομο πάρει μερικά βότσαλα από την παραλία, μπορεί να μην επηρεάσει σημαντικά το ανάχωμα ή τον συνολικό όγκο της παραλίας, όμως το σωρευτικό αποτέλεσμα πολλών ατόμων που αφαιρούν πολλά βότσαλα μπορεί να είναι καταστροφικό. Η αφαίρεσή τους μπορεί να διαταράξει τη συνολική ισορροπία της παραλίας.

Σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, όπου οι κίνδυνοι προβλέπεται να είναι πιο έντονοι και πιο συχνοί, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να συγκρατηθούν τα ιζήματα στις παραλίες και να μπορέσουν να αναπτυχθούν τα φυσικά οφέλη της παράκτιας προστασίας και των οικοτόπων.

Η έκκληση των επιστημόνων να μην παίρνουμε βότσαλα από την παραλία μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει τις παραλίες να διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο στην προστασία των ακτών μας.

Με πληροφορίες από The Conversation

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Γιατί δεν πρέπει να μαζεύεις βότσαλα από την παραλία

  1. Ο/Η ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΙΟΣ ΝΙΚΟΣ λέει:

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑΥΤΟΝ ΤΟΝ [ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ]

  2. Ο/Η Αιμιλία Γιαννικοπούλου λέει:

    Σχετικά με την επιστημονική αξιοπιστία του άρθρου « γιατί δεν πρέπει να μαζεύεις βότσαλα από την παραλία»
    Ελέγχοντας την πηγή των πληροφοριών από το «the conversation » online ανεξάρτητο δίκτυο με νέα, σχόλια και αναλύσεις από ακαδημαϊκούς,
    Διαπίστωσα ότι οι συντάκτες του άρθρου είναι οι ακαδημαϊκοί
    Joseph Earl και Suzanna Illic από το Κέντρο Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Lancaster , στην Αγγλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.