Των Τριών Ιεραρχών τα Βατερά

Τελέστηκε σήμερα η Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών στον Άγιο Ευστάθιο. Παραβρέθηκαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου του χωριού μας και ελάχιστα ακόμα άτομα. Ευτυχώς που η λιακάδα ημέρευε κάπως το σκηνικό του δυνατού βοριά και του ψύχους.

Μετά τη θεία Λειτουργία τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών και μνημόσυνο για τους ευεργέτες και τους δωρητές του σχολείου μας.

Είναι τεράστια η συμβολή των προσφορών των χωριανών μας αυτών στην υπόθεση της ποιοτικής εκπαίδευσης στο χωριό μας από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα και το μνημόσυνο αυτό αποτελεί ελάχιστη απόδοση τιμής από την …απούσα τοπική κοινωνία.

Στη σελίδα μας έχουν καταχωρηθεί πριν από χρόνια τα ονόματα όλων όσων πρόσφεραν (δωρητών και ευεργετών) στην υπόθεση της παιδείας στο χωριό μας. Συμβάλλοντας στην διατήρηση της μνήμης τους (αιωνία η μνήμη, ψάλλεται) επαναλαμβάνουμε τα ονόματα των ευεργετών, όπως αυτοί είχαν χαρακτηριστεί, πριν από πολλά χρόνια, από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Ευεργέτες του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας

  1. Ι. Λαμπρινού
  2. Γ. Μανκουρής: Δώρισε στο σχολείο το λιόκτημα  «Κουκβάς» και το          λιόκτημα «Μιτζίδια» της περιφέρειας Σταυρού, το οποίο πωλήθηκε στον Μ. Καρετέλλην
  1. Γ.Δ. Αρχικτήτωρ
  2. Μ. Πόδμα
  3. Μ.Ε. Μάκαρ
  4. Δ. Βούβρος : Δώρισε στο σχολείο τον τότε αγρό και σήμερα λιόκτημα «Τζίβα»
  5. Ευμορφία Βαβάλα: Πρόσφερε ομόλογο του Δήμου Πολιχνίτου, το οποίο κατείχε, αξίας 1200 μετζιτίων (από απλήρωτους μισθούς της, ως δασκάλας) με το οποίο ξεκίνησε η ανέγερση του σχολείου.
  6. Ε. Χ#Δημητρακέλλης
  7. Κ. Χ#Αντωνίου: Τα παιδιά του Γιώργος και Σπύρος «έχτισαν» το παρθεναγωγείο. Συγκεκριμένα ο Γιώργος δώρισε στο σχολείο το 5% των μετοχών του νέου ελαιοτριβείου που είχαν στήσει (1902) για να έχει το σχολείο έσοδα και μετά το θάνατό του ο αδελφός του Σπύρος τις εξαγόρασε αντί 330 λιρών και με το ποσό αυτό χτίστηκε το Παρθεναγωγείο (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας). Επίσης ο Γιώργος, έμπορος λαδιού και σαπουνιού στο Γαλάτσι, έστειλε ένα καΐκι ξυλεία στα Βατερά για το Αρρεναγωγείο (σημερινό σχολείο)
  8. Αδέλφια Κ. Χ#Αντωνίου: όπως παραπανω
  9. Ν. Μπουλούτσος :Δώρισε στο σχολείο τον αγρό «Λιμνιά»
  10. Αριστ. Κωστομοίρης: Δώρισε στο σχολείο τον αγρό «Αγ. Θεόδωρος» ο οποίος πωλήθηκε το 1939 στον Γ. Ι. Νικέλλη
  11. Σύλλογος Βρίσας «Ομόνοια» :Πρόσφερε 7.000 δρχ με τις οποίες κατασκευάστηκαν οι δυο σιδερένιες εξωτερικές καγκελόπορτες του μαντρότοιχου.
  12. Δημ. Καραμάνος: Ο γιος του Πάνος, σε εφαρμογή της με αριθ. 3458/30-3-1939 διαθήκης του πατέρα του πρόσφερε στις 10-5-1939 4.920 δρχ
  13. Ειρήνη Ι. Γεωργή: Στις 3-9-1942 ο σύζυγός της Ι. Γ. Γεωργής πρόσφερε στη μνήμη της 20.000 (κατοχικές) δρχ.
  14. Μαρία Δ. Καραμάνου: Στις 21-7-1943 ο γιος της Χ. Δ. Καραμάνος πρόσφερε στη μνήμη της 200.000 (κατοχικές) δρχ.
  15. Θεραπεία Γ. Κανδύλη: Η μητέρα της Σαπφώ δώρισε στο σχολείο το λιόκτημα στη θέση «Κλουξ» στη μνήμη της και του πατέρα της Γεωργίου
  16. Γεώργιος Κανδύλης: Η σύζυγός του δώρισε το λιόκτημα στη θέση «Κλουξ»  στη μνήμη του και στη μνήμη της κόρης των Θεραπείας
  17. Σαπφώ Γ. Κανδύλη: Για την πιο πάνω δωρεά της η οποία έγινε με το 8014/21-9/1946 συμβολαίου του συμβολαιογράφου Πολιχνίτου Κ. Φ. Σκληρού
  18. Ευδοξία Αθ. Κωλέττη: Τα παιδιά της Ιωάννης, Ευστράτιος, Γεώργιος, Μυρσίνη (σύζυγος Κακάμπουρα) και Μαρία (σύζυγος Γ. Νικέλλη) κατασκεύασαν τα κιγκλιδώματα της ανακατασκευασθείσας μεγάλης διπλής σκάλας της πρόσοψης του διδακτιρίου αξίας 3000 δρχ.
  19. Δημήτριος Γ. Δημητρακέλλης πρόσφερε στο σχολείο α. 3.000 δρχ. με τις οποίες έγινε η ύδρευση του σχολείου β. 3.000 δρχ.  με τις οποίες αγοράστηκαν 10 τόμοι του έργου «Ύλη και Διδακτική»  γ. 3.000 δρχ. με τις οποίες αγοράστηκε η γραφομηχανή και υλικά αλληλογραφίας και δ. ένα βιβλίο «παγκόσμιος Άτλας» αξίας 200 δρχ.
  20. Οικογένεια Ευστρ. Π. Σάββα δώρισαν ένα μεγάλο έπιλο βιβλιοθήκης αξίας 4.000 δρχ μέσω του Στέλιου Γραγουδά
  21. Εμμ. Δ. Κοτσαμπάσης: Η ανηψιά του Ειρήνη Π. Καραμάνου δώρισε στο σχολείο στη μνήμη του πρόπλασμα ανθρωπίνου σώματος (κατασκευής Γερμανίας) μέσα σε προθήκη αξίας 3.200 δρχ.
  22. Δημ. Χατζη Καλπακτσής: Δώρισε κτήμα 1,5 στρέμμα στη Τζίβα (και ενσωματώθηκε με το μεγάλο)
  23. Ευστρ. Α. Αθανασίου: Δώρισε με τη διαθήκη του το 1974 το ελαιόκτημα «Μανταλωμένη», ένα μικρό ακίνητο με κτίσμα στο χωριό και το οικόπεδο με οίκημα στο «Καλαμίτσι» Βατερών, όπου σήμερα το κέντρο «ΑΡΕΝΑ»
  24. Αικατ. Ι. Κούσκου, ιατρός: Δώρισε to 1972 ένα επιδιασκόπιο, έναν προβολέα overhead και την οθόνη προβολής
  25. Εμμ. Κ. Κ.οντος, ιατρός: πρόσφερε το 1983 100.000δρχ για το βάψιμο του σχολείου στη μνήμη του πατέρα του Κωνσταντίνου
  26. Ιωαν. Δ. Καραμάνος: πρόσφερε το 1991 100.000 δρχ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.