Για τις γειτονιές του χωριού μας

Μερική άποψη του χωριού από τα Αλώνια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο διάστημα από το 1909 που στήθηκε το νεκροταφείο του χωριού στο ύψωμα του Αη Γιάννη (χωρίς να φαίνονται ακόμα τα κυπαρίσσια) και το 1926 που στήθηκε το καμπαναριό, το οποίο δεν υπάρχει στη φωτογραφία.

Οι χρονολογικές πληροφορίες είναι παρμένες από το βιβλίο του Κ. Τσέλεκα “Το χωριό μου η Βρίσα Λέσβου”. Το χρονικό διάστημα αυτό συμπίπτει κατά ένα μέρος με το διάστημα (1919-1930) για το οποίο αναφέρονται οι θάνατοι στο χωριό στο παλιό βιβλίο (ας πούμε) “Ληξιαρχείο θανάτων” που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με τις αιτίες θανάτων. Σ’ αυτό αναφέρονται και οι συνοικίες στις οποίες διέμεναν αυτοί που απεβίωναν.

Οι συνοικίες του χωριού μας αυτού της φωτογραφίας συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό-όπως είναι φυσικό- με τις σημερινές γειτονιές του χωριού μας. Υπάρχουν όμως και άγνωστες σε μας. Η προέλευση των ονομάτων έχει κατά κύριο λόγο τις εκκλησίες ( Εκκλησία, Ακλησίδιον, Αγ. Κωνσταντίνος, Αγία Μαρίνα, Αγία Παρασκευή)και τα πηγάδια (Τζαμί πηγάδι, Κοπριάς πηγάδι, Θοδωρή πηγάδι, Παπαδιάς πηγάδι, Γόμου πηγάδι, Πούγαδος, Μπάρμα Αντώνη πηγάδι, Εκκλησιάς πηγάδι) . Το πλήθος αυτών των ονομάτων των πηγαδιών δείχνει το πόσο σημαντική ήταν η ύπαρξη των πηγαδιών στην καθημερινότητα των κατοίκων. Από τα ονόματα Παπαδιάς πηγάδι, Μπάρμπα Αντώνη πηγάδι αλλά και Αλώνι, Αμαξιτό καθώς και Μαύρη Λαγκάδα προκύπτει ότι κάποιοι χωριανοί έμειναν έξω από τα όρια του οικισμού.

Αν και αναφέρεται συνοικία με όνομα δέντρου, Κυπαρίσσια, (σήμερα Ντάμια) δεν αναφέρεται πουθενά ο Πλάτανος, ούτε κάποιο καφενείο ή άλλο μαγαζί εκτός από το καφενείο του Σαμαρά (όπου σήμερα η Βιβλιοθήκη). Αναφέρεται συνοικία “Αγορά”. Δεν αναφέρεται ούτε το πηγάδι του Πλάτανου.

Γειτονιές που και σήμερα έχουν το ίδιο όνομα είναι επίσης τα δυο Λαγκάδια, το Παγώνι, τα Αλώνια, ο Σανταλιώτης, της Χήρας το σοκάκι. Υπάρχουν όμως και τα εξής που δεν μπορέσαμε, από μαρτυρίες παλιότερων, να εντοπίσουμε, όπως Εκκλησίας πηγάδι (ή πηγή), Πούγαδος, Πουρί, Κυπάρα, Τάμιος και ένα δυσανάγνωστο.

Σημείωση1: Τα ονόματα Εκκλησίας πηγάδι και Σαμαρά αναφέρονται πολλές φορές το καθένα έτσι ώστε να μην είναι πιθανό της Εκκλησίας το πηγάδι να είναι αυτό που υπήρχε απέναντι από το καφενείο του Σαμαρά.

Σημείωση2: Ελπίδα για κάποια διευκρινιστική πληροφορία αποθέτουμε -βέβαια σε οποιονδήποτε γνωρίζει και ιδιαίτερα- στον -καλή του ώρα- Δημήτρη Περρή, τον επωνομαζόμενο και Τρύφωνα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.