Για έναν εχθρό της ελιάς

Με αφορμή μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του στον ελαιώνα, για την οποία μας ενημέρωσε ο Γιάννης Παππάς παραθέτουμε δυο χρηστικές πληροφορίες:

Σχετικά με τις κύριες ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν στο Βόρειο Αιγαίο (αδραμυτιανή, κολοβή, θρουμπολιά) τα πρώτα αποτελέσματα από μολύνσεις – εμβολιασμούς που έγιναν σε περιοχή της Ιταλίας είναι ενθαρρυντικά σχετικά με την ανθεκτικότητα των δένδρων στο βακτήριο με την αδραμυτιανή να έχει καλύτερες ενδείξεις αλλά όπως τονίστηκε χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να υπάρχουν συμπεράσματα.

Επίσης στις ομιλίες παρουσιάστηκε αναλυτικά η δράση του βακτηρίου. Το βακτήριο που προσβάλει τα αγγεία του ξύλου των φυτών όπου και πολλαπλασιάζεται. Η παρουσία του εκεί παρεμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων από τη ρίζα στους βλαστούς των φυτών. Αρχικά τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα όπως αυτά της έλλειψης νερού (μαρασμό, νεκρώσεις, καψάλισμα φύλλων και ξήρανση κλαδίσκων), ή όμοια με θρεπτικές διαταραχές (τροφοπενίες, τοξικότητες) και τελικά εξασθένηση και ταχεία κατάρρευση.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.