Από το Σύλλογο της Αθήνας

Για το «μνημείο ιδιοκτησίας Ιωάννη Διαμαντή»: Ενημέρωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας

  • Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενη ανάρτησή μας, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έχει κάνει τη μελέτη αναστήλωσης για το ακίνητο ιδιοκτησίας Ιωάννη Διαμαντή, που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, λόγω αδυναμίας αναστήλωσής του από τον ιδιοκτήτη, και ζητούσε  από το Υπουργείο Πολιτισμού  το 2022 την επιχορήγηση των χρημάτων και την άδεια αυτεπιστασίας. Η αυτεπιστασία δεν εγκρίθηκε από το γραφείο της Υπουργού μέχρι το τέλος του 2022.
  • Στις αρχές του 2023 η Υπηρεσία Νεωτέρων  Μνημείων υπέβαλε  ξανά  νέο αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πριν ένα μήνα  περίπου υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα κο Διδασκάλου και προωθείται προς  τελική υπογραφή στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη η έγκριση της νέας αυτεπιστασίας. Αφού εξετάζεται από το γραφείο της Υπουργού, επιστρέφεται για συμπληρωματικά στοιχεία (Ε9 , βεβαίωση αδυναμίας του ιδιοκτήτη χρηματοδότησης της μελέτης κ.α) στη Δ/νση Αναστήλωσης του ΥΠΠΟΑ. Σε επικοινωνία της με τη Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων  Βορείου Αιγαίου  συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία και στέλνεται για δεύτερη  φορά στην Υπουργό για υπογραφή.
  • Την Παρασκευή  19 Μαΐου ενημερωθήκαμε ότι ο φάκελος επιστράφηκε πίσω με το αιτιολογικό ότι, για μνημεία ιδιωτών, οι μελέτες και οι εργασίες αναστήλωσής τους  γίνονται από τους ιδιώτες και όχι από το Δημόσιο.Το αίτημα της επιχορήγησης της αναστήλωσης και της αυτεπιστασίας θα υποβληθεί ξανά από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων το συντομότερο δυνατόν.

Αδυνατούμε όμως να καταλάβουμε την αδιαφορία του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε ένα σεισμόπληκτο χωριό. Αν υπάρχει νομικό κώλυμα, θα έπρεπε ήδη να έχει βρεθεί λύση. Το οίκημα δεν χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από τον ιδιοκτήτη του αλλά από δημόσιες υπηρεσίες. Ίσως ο ιδιοκτήτης του να μην ενδιαφερθεί ποτέ για την αναστήλωσή του, εφόσον η επιδότηση για τα μνημεία είναι κοινό τοις πάσι ότι ουδόλως επαρκεί για την αποπεράτωση της αναστηλώσής τους  Όμως από το οίκημα αυτό εξαρτάται εν πολλοίς η άρση της επικινδυνότητας του χωριού και η σχετική ομαλοποίηση της ζωής. Επιδοτείται η επισκευή ή ανακατασκευή των κτισμάτων επειδή η Βρίσα είναι παραδοσιακός οικισμός και πρέπει να μην χαθεί, αλλά δεν μπορεί να επιδοτηθεί ένα ιστορικό μνημείο, που μάλιστα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων; Και αν καταρρεύσει το κτίριο τελικά και καταπλακώσει κάποιον, ποιός  θα αναλάβει την ευθύνη; Και να τονίσουμε ότι η απαιτούμενη δαπάνη για όλη την εργασία ανέρχεται στο… ιλιγγιώδες ποσό των 50.000 περίπου ευρώ!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.