Να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας
Από το
Από τον συνταξιούχο δάσκαλο κ. Προκόπη Καλλονιάτη λάβαμε την παρακάτω επιστολή που αναφέρεται με …πίκρα στην εγκατάλειψη που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή των χωριών του Πολιχνίτου, παρά τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η εν λόγω περιοχής. Ο κ. Καλλονιάτης ζώντας στην περιοχή καταθέτει μερικές προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους για την ανάπτυξη της περιοχής. Η επιστολή του κ. Καλλονιάτη είναι η εξής:
Αξιότιμε κύριε
Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας μεταφέρω μερικές από τις σκέψεις μου και να σας παρακαλέσω αν έχετε την καλοσύνη να τις δημοσιεύσετε.
Νομίζω έτσι όπως ζω τα πράγματα σήμερα, η περιοχή Βασιλικά, Λισβόρι, Πολιχνίτος, Βρισά και Σταυρός, είναι η πιο παραμελημένη περιοχή του νησιού. Νέκρα. Καμία κίνηση.
Και θα ήθελα να ρωτήσω είναι πολύ δύσκολο,να δρομολογηθεί,δυο φορές την εβδομάδα,ένα μικρό λεωφορείο από την Καλλονή προς τα χωριά αυτά, ώστε να υπάρχει επικοινωνία των πολιτών με την έδρα του Δήμου;
Είναι πολύ δύσκολο να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής και να υπάρξει ζωντάνια και κίνηση και εδώ;
Στη Σκάλα Βασιλικών, στηον Άγιο Παύλο, υψώνεται στα ανατολικά ένας λόφος, η «Γαϊδουρόραχη». Αν ανεβείς στην κορυφή, απλώνεται από τα Δυτικά, ολόκληρος ο Κόλπος Καλλονής, με όλα τα χωριά του περιμετρικά. Από Αγία Παρασκευή και Καλλονή , μέχρι Παράκοιλα και Άγρα. Αν είναι ηλιοβασίλεμα, μπορείς να θαυμάσεις, μια πολύχρωμη, μαγευτική δύση του ηλίου. Αν πάλι είναι ξημέρωμα μια υπέροχη Ανατολή του ηλίου με απολαυστικά χρώματα.
Υπάρχει ο «εναέριος», που από τα λατομεία λευκολίθου της Μικρής Λίμνης μετέφερε τον λευκόλιθο στην σκάλα του Αγίου Παύλου, από όπου μεταφορτωνόταν σε μαούνες και με εκείνες μεταφερόταν στα καραβάκια που περίμεναν στα ανοιχτά του κόλπου και αυτά τον μετέφερε στον προορισμό του, για να γίνει πιάτα και άλλα σκεύη οικιακής χρήσεως.
Ο εναέριος εγκαταλημένος. Η περιοχή γεμάτη σκουριές και υπολείματα λευκολίθου ερήμωσε, καταστράφηκε ολοσχερώς.
Θα ήταν δύσκολο να τοποθετηθεί ένα τελεφερίκ κλειστό που να μπορεί να μεταφέρει 5-10 άτομα από την περιοχή του λατομείου, προς το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, στον κόλπο, με μια στάση στην κορυφή της «Γαϊδουρόραχης», για να θαυμάσουν την εξαιρετική θέα και να περπατήσουν οι επισκέπτες;
Από κει ένα μικρό λεωφορείο 20-22 θέσεων να κάνει το δρομολόγιο Σκάλα Βασιλικών, Βασιλικά, Λισβόρι, Σκαμιούδι, Σκάλα Πολιχνίτου, Νυφίδα, Πολιχνίτο, Βρισά, Βατερά, Σταυρό και να μεταφέρει τους επιβάτες.
Είναι και ένας δρόμος, δεν είναι μεγάλος, το πολύ 1,5 με 2 χιλιόμετρα, από την Αχλαδερή μέχρι το λιμανάκι της Σκάλας Βασιλικών,που στη συνέχεια ενώνει όλους τους παραπάνω οικισμούς. Έχει μετρηθεί, χαραχτεί, σχεδιαστεί, εδώ και πολλές δεκαετίες και δεν μπορέσαμε να τον δούμε να γίνεται. Ο δρόμος που υπάρχει τώρα το χειμώνα είναι αδιάβατος. Αυτά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Με εκτίμηση
Προκόπης Καλλονιάτης
συνταξιούχος δάσκαλος