Δεδομένου ότι τα αθηναϊκά κανάλια προβάλλουν τις δηλώσεις των σεισμολόγων του κέντρου που επισκέπτονται -ίσως- το νησί μας, οι οποίοι -τουλάχιστον στην αρχή- έλεγαν ότι οι σεισμοί αφείλονται στο μεγάλο ρήγμα της Αγ. Παρασκευής, παραθέτουμε τις δηλώσεις του γεωλόγου Νίκου Ζούρου και της ερευνητικής του ομάδας, που έχουν περπατήσει βήμα προς βήμα ολόκληρο το νησί μας, στο ΕΜΠΡΟΣ .
ο κ. Ζούρος είπε στην δήλωσή του, στο «Ε»: «Η Λέσβος είναι μια περιοχή η οποία έχει μία μακρά σεισμική ιστορία και το γνωρίζουμε αυτό και από τους ιστορικούς σεισμούς οι οποίοι στη διάρκεια των αιώνων έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στο νησί. Επομένως εφόσον βρισκόμαστε σε μία περιοχή υψηλής σεισμικότητας, σε μία σεισμογενή περιοχή, επόμενο είναι να έχουμε και σεισμικά γεγονότα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε στις 03:50 το πρωί του Σαββάτου [07-01-2023] με ένα ισχυρό σεισμό 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σήμερα μετά την εξέλιξη που είχαμε όλες αυτές τις ημέρες, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός και ακολούθησε ένα πλήθος μετασεισμών, το Σάββατο, τη Κυριακή, τη Δευτέρα και σήμερα [07-10/01/2023]. Οι μετασεισμοί αυτοί και ο σημερινός ισχυρός μετασεισμός και ο ισχυρός μετασεισμός του Σαββάτου που έγινε στις 08:40 το πρωί είναι αναμενόμενοι γιατί αυτοί οι σεισμοί βοηθούν στην εκτόνωση της ενέργειας η οποία έχει συσσωρευτεί.
Η ενέργεια αυτή προέρχεται από μία σεισμική ζώνη η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Άργενο – Λεπέτυμνο και το ρήγμα αυτό είναι γνωστό και είχε χαρτογραφηθεί πριν από μερικά χρόνια. Διαπιστώσαμε από την έρευνα πεδίου, η οποία πραγματοποιείται από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και σήμερα – και συνεχίζεται βέβαια η συλλογή των δεδομένων- ότι πράγματι επιβεβαιώνεται ότι αυτό το ρήγμα [Άργενος – Λεπέτυμνος], που είναι ένα από τα ενεργά ρήγματα του νησιού και είναι εκείνο που ενεργοποιήθηκε και μας έδωσε την συγκεκριμένη ακολουθία.
Η εκτίμησή μας είναι ότι η σεισμική ακολουθία βαίνει φθίνουσα, όπως ακριβώς περιμέναμε και θα χρειαστούμε λίγες ημέρες να εκτονωθεί πλήρως το φαινόμενο.
Είναι μία φυσική διεργασία αν όπως είπα και προηγουμένως αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε σε μία σεισμικά ενεργή περιοχή.
Θα πρέπει να έχουμε καλή ενημέρωση του πληθυσμού, καλή ενημέρωση- προφανώς- των τοπικών αρχών αλλά και των σχολείων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο τοπικός πληθυσμός γύρω από το ζήτημα του σεισμικού κινδύνου».
Σε ερώτηση του «Ε» αν η σεισμική αυτή ακολουθία ενδεχομένως έχει αντίκτυπο στο έργο του Φράγματος Τσικνιά, όπως φημολογείται, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκδηλώσουμε οποιαδήποτε εκτίμηση ως προς αυτό το σκέλος, αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί και καταγραφή η σεισμική ακολουθία με αποτύπωση όλων των απαιτούμενων δεδομένων. Ωστόσο έκανε ξεκάθαρο ότι το ρήγμα Άργενου – Λεπέτυμνου δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1867.