Τη δέσμευση του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη Βρίσα μετά το σεισμό υπενθυμίζει ο Σύλλογος σεισμοπαθών με επιστολή που του έστειλε.
«Κύριε Πρωθυπουργέ
Δεν ξεχάσαμε εμείς οι σεισμοπαθείς της Βρίσας την υπόσχεσή σας ότι «δεν θα μας ξεχάσετε». όταν την επομένη του σεισμού επισκεφθήκατε το πολύπαθο χωριό μας. Μετά από πέντε χρόνια επανερχόμαστε να σας υπενθυμίσουμε την υπόσχεσή σας και να ζητήσουμε τη βοήθειά σας για την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων των σεισμοπαθών και τώρα και πυρόπληκτων κατοίκων Βρίσας.
Δυστυχώς το χωριό μας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί δύο φυσικές καταστροφές. Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017, όπως γνωρίζετε έπληξε ολοκληρωτικά τον οικισμό της Βρίσας Λέσβου. Ακολούθησε η μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2022, που έκαψε 25.000 στρέμματα περίπου πεύκων, βοσκοτόπων και ελαιόδεντρων. Οι δύο μεγάλες αυτές φυσικές καταστροφές αποτέλεσαν ισχυρό πλήγμα στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα και ιστό για την περιοχή μας. Ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται μια μετανάστευση, όχι μόνο στους γύρω οικισμούς, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς και στο εξωτερικό. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η πυρκαγιά αποτέφρωσε περίπου το 1/3 της καλύτερης ελαιοκομικής παραγωγής του τόπου.
Επιζητούμε τη βοήθειά σας για την επίλυση των παρακάτω θεμάτων:
> Παράταση αδειών επισκευής
Θα θέλαμε παράταση της δυνατότητας κατάθεσης των δικαιολογητικών για άδεια επισκευής σεισμόπληκτων κτηρίων για το έτος 2023.
Επειδή η ανωτέρω προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και λόγοι ανωτέρας βίας, όπως η πανδημία, οι απαγορεύσεις μετακίνησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι ασθένειες από κορονο’ίό, που έπληξαν τους κατοίκους της Βρίσας, η μη αποκομιδή των μπάζων από τον οικισμό, η φετινή πυρκαγιά, υπήρξαν τα κωλύματα, που πολλοί ιδιοκτήτες δεν κατόρθωσαν, να καταθέσουν μελέτες και εγκρίσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. ΔΑΕΦΚ /ΘΙΚ.3165/Α321/08.08.2017/ΦΕΚ2820/Β/11.08.2017 όπως παρατείνεται τις άδειες επισκευής μέχρι τις 31/12/2023.
- Στεγαστική Συνδρομή
Θα θέλαμε άμεση εκταμίευση της στεγαστικής συνδρομής και τακτική αποκομιδή των μπάζων.
Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων της στεγαστικής συνδρομής yia την ανέγερση, επισκευή και κατεδάφιση των σεισμοπλήκτων κατοικιών, με αποτέλεσμα εκτός του να παρατείνεται η ολοκλήρωση των κατασκευών, οι ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με την καθημερινή αύξηση των οικοδομικών υλικών και υπερβαίνουν κατά πολύ τους προϋπολογισμούς τους. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβανόμενο το πρόβλημα πρότεινε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι επιχορηγήσεις του κράτους κατά 20% όσον αφορά τις ανεγέρσεις {κόκκινα κτήρια) και κατά 40% τις επισκευές (κίτρινα κτήρια) για την αφομοίωση, ως επί το πλείστον, των αυξήσεων. Το Υπουργείο χορήγησε τελικά αύξηση 30% των επιδοτήσεων επί των τιμολογίων προϋπολογισμού, αφαιρώντας την προσαύξηση του 10% λόγω παραδοσιακών οικισμών, που υφίστατο, δίνοντας ουσιαστικά τελική προσαύξηση της τάξης του 20% και μόνο στα κίτρινα κτήρια. Ακόμη η μη τακτική αποκομιδή των υλικών κατεδάφισης (μπάζων) καθίσταται τροχοπέδη στην ανέγερση του οικισμού.
- Τροποποίηση του Π.Δ. /2002 (ΦΕΚ 208Δ72002) προστασίας του οικισμού, στο άρθρο 2 παρ. 7α και 7β σε σχέση με την τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου.
Ο οικισμός της Βρίσας έχει κηρυχθεί παραδοσιακός με το Π.Δ./2002 (ΦΕΚ 208Δ’/2002) σύμφωνα με το οποίο επιτρέπονται μόνο ξύλινα κουφώματα και σιδερένια παντζούρια. Λαμβάνοντας υπόψη α) την κατακόρυφη αύξηση των υλικών β)το ότι η στεγαστική συνδρομή καλύπτει μόνο το 80% του προϋπολογισμού ανέγερσης των σπιτιών και το υπόλοιπο 20% δύναται να αιτηθεί άτοκο δάνειο από τα Τραπεζικά Ιδρύματα, τα οποία όμως δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία περίπτωση γ) το κόστος των ξύλινων κουφωμάτων, το οποίο είναι περίπου διπλάσιο των αλουμινίων δ) το ότι σε όλους τους κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς γύρω από την πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και σε όλους τους παραδοσιακούς στην Λήμνο επιτρέπεται η τοποθέτηση κουφωμάτων ξύλινων και εξ αλουμινίου της ιδίας μορφής και χρώματος με τους επικρατέστερους τύπους των παραδοσιακών οικισμών, αποδεχόμενο έτσι τη μη αλλοίωση των οικισμών δ) το ότι το Τ.Ε.Ε. Β.Α. Αιγαίου εξέφρασε σύμφωνη γνώμη στο θέμα αυτό μετά από αίτημά μας, θεωρούμε ότι η τοποθέτηση κουφωμάτων από υλικό αλουμινίου στα κτήρια της ιδίας μορφής και χρώματος, όπως προβλέπει το Π.Δ. προστασίας του οικισμού, θα μείωνε δραστικά το κόστος κατασκευής των κτηρίων, εξισορροπώντας τη μεγάλη αύξηση των οικοδομικών υλικών και μη αλλοιώνοντας τον παραδοσιακό οικισμό.
- Αποκατάσταση των Ιερών Ναών της Βρίσας.
Θα επιθυμούσαμε την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής και την συγκρότηση της Επιτροπής του άρθρου 41 του Αρχαιολογικού Νόμου για το Ιερό Ναό του Αγίου Κων/νου και Αγίας Ελένης, καθώς και την σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στον οικισμό υπάρχουν δύο Ιεροί Ναοί – Μνημεία, ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής και ο Ναός του Αγίου Κων/νου και Αγίας Ελένης , που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Για τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής έχει ολοκληρωθεί η μελέτη επισκευής κάι αποκατάστασης και αναμένουμε την έναρξη των εργασιών. Ο ναός με τις καιρικές συνθήκες υφίσταται συνεχείς φθορές με κίνδυνο την αλλοίωσή του, καθώς και την κατάρρευση τμημάτων του. Για το Ναό του Αγίου Κων/νου και Αγίας Ελένης, για τον οποίο οι κάτοικοι έδωσαν αγώνα για την διάσωσή του, μετά την έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης ΠΑΕΕΚ από τη ΔΑΕΦΚ, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Επικράτειας, όπου και δικαιώθηκαν, καθίσταται άμεση η ανάγκη συγκρότησης της Επιτροπής του άρθρου 41 του Αρχαιολογικού Νόμου, για να ξεκινήσει η μελέτη επισκευής και αποκατάστασης, της οποίας αναζητείται η χρηματοδότηση.
- Άρση επικινδυνότητας
Ζητάμε την άμεση άρση της επικινδυνότητας του οικισμού. Η επικινδυνότητα μετά από πέντε χρόνια έχει κουράσει τους κατοίκους. Είναι της πάσης γνωστό ότι ο οικισμός κατοικείται. (Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς το χωριό δύο φορές εκκενώθηκε από την αστυνομία). Τα περισσότερα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα έχουν κατεδαφιστεί. Τα λιγοστά που απομένουν θα μπορούσε ο Δήμος να τα περιφράξει και να αποσοβήσει οποιονδήποτε κίνδυνο, άροντας επίσημα την επικινδυνότητα.
Αγκάθι στην καρδιά του οικισμού ωστόσο, αποτελεί ετοιμόρροπος τοίχος κτηρίου του οποίου το κέλυφος κηρύχτηκε μνημείο και σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΥΠΠΟΑ πρέπει να υποστυλωθεί προσωρινά μέχρι να εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης του. Παρά το γεγονός ότι η μελέτη προσωρινής υποστύλωσης έχει ολοκληρωθεί, παραμένει άγνωστος προς εμάς ο λόγος, που το έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Στο κεντρικότερο σημείο λοιπόν του οικισμού, εκεί που περνάν διαρκώς βαρέα οχήματα, τα οποία εξυπηρετούν την ανακατασκευή της Βρίσας, ο τοίχος αυτός παραμένει απειλητικός, εμποδίζοντας την άρση της επικινδυνότητας του οικισμού, κρατώντας ομήρους τους κάτοικους, που αγωνίζονται να συνεχίσουν την ζωή τους στην πατρίδα των προγόνων τους. Αυτοί οι 180 περίπου σημερινοί κάτοικοι στερούνται επιπλέον ενός χώρου συνεύρεσης π.χ. καφενείου, εκκλησίας, καθώς και ενός καταστήματος τροφίμων, για να προμηθεύονται τα τελείως απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Είναι λυπηρή η εικόνα ανθρώπων-κατοίκων της Βρίσας καθημερινά να συναντιούνται στον «πλάτανο», την κεντρική πλατεία του χωριού καθήμενοι στα πεζούλια.
- Κίνητρα για δημιουργία των πρώτων επιχειρήσεων στον οικισμό
Ζητάμε να δοθούν κίνητρα, μετά την άρση της επικινδυνότητας, ώστε να υλοποιηθεί το άμεσο στοίχημα της επανακατοίκησης του οικισμού.
Για την παρότρυνση δημιουργίας των πρώτων απαραίτητων επιχειρήσεων στο χωριό π.χ. καφενείου, παντοπωλείου το κράτος θα μπορούσε να χορηγήσει κίνητρα προσέλκυσης.
- Αποζημίωση ελαιώνων λόγω της πυρκαγιάς
Ζητάμε την άμεση αποζημίωση των ιδιοκτητών, που τα κτήματά τους υπέστησαν καταστροφή.
Η φωτιά της 23ης Ιουλίου του 2022, αφού αποτέφρωσε το 1/3 περίπου της ελαιοκομικής περιφέρειας της Βρίσας και μάλιστα της πιο παραγωγικής περιοχής, δημιούργησε ερωτηματικά στους πληγέντες, αφού ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές, για το αν θα δοθεί αποζημίωση για τα ελαιόδεντρα, με πιο τρόπο, πότε, σε ποιους και πόσα.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μετά τα ανωτέρω ευελπιστούμε να υλοποιήσετε την αρχική σας δήλωση κάτω από «τον πλάτανο», την κεντρική πλατεία του χωριού, ότι «ΔΕΝ 0Α ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ»…
Αναμένουμε…
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Πιπίνη για το ενδιαφέρον που επέδειξε, επισκεπτόμενος το χωριό μας, με σκοπό την γνωστοποίηση των προβλημάτων της Βρίσας σε κεντρικό επίπεδο, αναπληρώνοντας τον άφαντο …διορισμένο συντονιστή, ο οποίος θα μπορούσε να είχε επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω προβλήματα».