για την επικινδυνότητα της Βρίσας
Σχετικά με τη κοινή επιστολή του Τοπικού Συμβουλίου και των μαζικών φορέων της Βρίσας προς τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος με αίτημα τον αποχαρακτηρισμο του οικισμού ως επικίνδυνου έχω να παρατηρήσω τα εξης:
1. Στην ίδια την επιστολή αναφέρεται ότι η ΔΑΕΦΚ συμφωνεί με τον αποχαρακτηρισμο. Άρα το υπ. Υποδομών συμφωνεί.
2 Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εχει καμία σχέση με το πρόβλημα. Άλλωστε η κηρυξη της επικινδυνότητας δεν οφείλεται στο ότι ο οικισμός είναι χαρακτηρισμενος ως παραδοσιακος.
3. Η επικινδυνοτητα και ο αποκλεισμός της Βρισας δεν αποφασίζεται από κανενα υπουργειο αλλά από το ΣΟΠΠ ΠΕΡΙΦ. ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ (Πολιτική Προστασια).
4. Αν δε κάνω λάθος, σημερα η επικινδυνοτητα στον οικισμό Βρισας αναφερεται σε κάποια συγκεκριμένα σημεία λόγω της ύπαρξης κάποιων πληγέντων κτιρίων που έχουν κηρυχτει παραδοσιακά από την Υπηρεσία Νεωτερων Μνημείων του ΥΠΠΟ. Άρα αν ήταν να σταλεί κάποιο αίτημα αυτό θα έπρεπε να σταλεί στην Υπηρεσία Νεωτερων Μνημείων (στο βαθμο βεβαια που η ευθύνη για την επικινδυνοτητα των κτιρίων οφείλεται σε γραφειοκρατικες καθυστερήσεις και όχι στην αδιαφορία του ιδιοκτητη).
5. Αλλά και έτσι να είναι, θα μπορούσε να αρθεί η επικινδυνοτητα του οικισμού αν με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δυτ. Λέσβου καθορίζονταν οι χώροι γύρω από κάθε ένα παραδοσιακό και με κόκκινη κορδέλα και σχετική σήμανση απαγορευόταν η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων σε αυτές τις περιοχές.
6. Με βάση τα παραπάνω εκτιμώ ότι η επιστολή των τοπικών φορέων της Βρισας δεν θα παράξει κανενα πρακτικό αποτέλεσμα.
Βασίλης Τεντόμας
6946-795-696
Βαλαωρίτου 35
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81132