Για να τιμήσουμε τους προγόνους μας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι sima_vivl_small.png

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας ζητήσαμε από όποιους χωριανούς μας έχουν υλικό σχετικά με τους πρόσφυγες που ήρθαν στο χωριό μας να μας το εμπιστευτούν για να περιληφθεί στην έκδοση που προετοιμάζει η Βιβλιοθήκη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την πρότασή μας εδώ.

Η έκδοση αυτή εκτός που τους πρόσφυγες θα είναι αφιερωμένη και σε όσους πολέμησαν εκεί και σε όσους έπεσαν.

Τα ονόματα όσων πολέμησαν εκεί και επέστρεψαν υγιείς ή ελαφρά τραυματισμένοι (που μέχρι τώρα έχουμε) είναι:Ευάγγελος Συγιώργης, Παπαθεόδωρος, Δημήτριος Καραμάνος, Ιωάννης Αποστολίδης, Θεοχάρης Ιατρέλλης, Σβ. Νικέλλης, Σπύρος Γιαννάκας, Δημήτριος  Σιγιώργης, Στρατής Κώσσης, Γιώργος Γιατρέλλης,  δυο Κουνήδες, Γιάννης Χιωτέλλης, Παν. Γιατρέλλης, Μανώλης Π. Γδούντος, Θ. Κωλέττης  Παν. Παναγιάννης, Γ. Ρεκλός, Δημ. Νικέλλης, Κομνηνός Κουνής. Γ. Κούσκος, Στυλ. Πορτογλής, Ι. Καλατζής (Αρμενάκι), Τρύφ. Περρής, Ι. Γεωργέλλης, Βαγγέλης Καραβοκύρης (χωρίς δόντια), Αποστολής Ευστρ (με τραύμα στο πόδι), Βασίλης Τσουμάς, Κωλέττης Δημ, Διαμαντής Δημ, Δημητρακέλλης  Μανώλης(πιπίνη),Μπάσος, Δημ Κώσσης (Μήτρακας), Αθαν. Παράκοιλας.

Αυτοί που τραυματίστηκαν βαριά και έπαιρναν σύνταξη είναι:

Νικόλαος Αναγνώστου (Παλ’καράς),  Νικόλαος Αναγνώστου (γνωστός ως Νιξ) και ο Ιωάννης (Γιάγκος) Ιατρέλλης.

Τέλος αυτοί που έπεσαν είναι:

  1.   Τσουρουλής Γεώργιος
  2. Γεωργακής Δημήτριος
  3. Καφαλούκος Δημήτριος
  4. Διαμαντής Ευστράτιος
  5. Καριώτης Ευστράτιος
  6. Κουτσουραδής Βασίλειος
  7. Κορδώνης Βασίλειος
  8. Καπτανής Εμμανουήλ
  9. Γεωργακής Ευστράτιος
  10. Καπτανής Ιωάννης
  11. Κώσσης Ιωάννης
  12. Ματσέλλης Ιωάννης
  13. Πορτοκάλης Ιωάννης
  14. Παπαποστόλου Ιωάννης
  15. Νικολαΐδης Κωνσταντίνος
  16. Πελέκος Κωνσταντίνος
  17. Αναγνώστου Παναγιώτης
  18. Πελέκος Παναγιώτης
  19. Πετράς Παναγιώτης
  20. Αϊβαλιώτης Παναγιώτης
  21. Πάσσος Παναγιώτης
  22. Παράκοιλας Παναγιώτης
  23. Παπαποστόλου Παναγιώτης
  24. Πάσσος Σωτήρης
  25. Ζηπιτής Γεώργιος

Ζητάμε πληροφορίες για αυτούς που επέστρεψαν υγιείς ή τραυματισμένοι αν υπάρχουν για το που πολέμησαν, πώς επέστρεψαν και αν υπάρχει κάποιο γεγονός που συνέβη εκεί. Επίσης αν υπάρχει κάποια φωτογραφία από το μέτωπο.

Για αυτούς που έπεσαν εκτός απ τις παραπάνω πληροφορίες και τις φωτογραφίες ζητάμε και τη συγγένεια τους με οποιοδήποτε εν ζωή σήμερα χωριανό μας.

Στα κείμενα της έκδοσης θα αναφέρεται το όνομα αυτού ή αυτών που έδωσαν τις πληροφορίες.

Σας ευχαριστούμε

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

7 απαντήσεις στο Για να τιμήσουμε τους προγόνους μας

  1. Ο/Η Νίκος Ι. Αναγνώστου λέει:

    Μετά απο πληροφορίες,

    Ο Νικόλαος Αναγνώστου (γνωστός ως Νιξ), αν και τραυματίας, δεν έπαιρνε σύνταξη.

    Ο Αναγνώστου Παναγιώτης έπεσε στον 1ο παγκόσμιο ως μισθοφορόρος των Γάλλων, ο τάφος του βρίσκεται μαζί με άλλων πεσόντων στη Γαλλία.

    Ενας ακόμη αφανής ήρωας, ο Αναγνώστου Ιωάννης, ο οποίος στρατολογήθηκε είτε κατά τον 1ο παγκόσμιο είτε κατά τους βαλκανικούς, δεν γνωρίζω με σιγουριά. Χάθηκε χωρίς κανείς να γνωρίζει την τυχη του.

  2. Ο/Η Τσάτσος Π λέει:

    Θέλω να προσθέσω ότι πέραν των παραπάνω έλαβαν μέρος και οι Ιωάννης Βάσσος (Γιανέλλα) , ο αδελφός του Παναγιώτης Βάσσος ο οποίος σκοτώθηκε στο Σαγγάριο ποταμό και ο γείτονάς μου Παναγιώτης Τσομάς

  3. Ο/Η Τσάτσος Π λέει:

    έτερον σχόλιο . Η εγγραφή Πάσσος θεωρώ ότι είναι λανθασμένη γιατί ψάχνοντας ,υπηρεσιακά, τα Μητρώα Αρρένων της Κοιν. Βρίσας από δημιουργίας της βρήκα μία μόνο εγγραφή με επίθετο Πάσσος γεννημένος το 1867 περίπου .
    2. Υπήρχε χωριανός μας ,του οποίου το όνομα με διαφεύγει ,που ανήκε στο τάγμα το οποίο πιάστηκε αιχμάλωτο πλησίον της Περγάμου τους πεταλώσανε όλους οι Τούρκοι τους αφήσανε σε μια λαγκαδιά και φυσικά πεθάνανε όλοι

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Το επίθετο Πάσσος που αναγράφεται στο Ηρώον αντιστοιχεί στο Βάσσος που πριν γράφονταν Μπάσσος. Όλα εξαρτιόταν από την ακουστική δεινότητα του καταγραφέα! Αν κάποιος γνωρίζει το όνομα αυτού που αναφέρεται στο σχόλιο του Παναγιώτη ας μας ενημερώσει.

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ο παππούς μου Στέλιος Κοντος συμμετείχε στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας από τις αρχές του πολέμου έως την καταστροφή στην φρουρά του ταξιάρχου Στυλιανού Γωνατα του μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδος Αυτός είναι ο λογος που επέστρεψε από τον Σαγγάριο ποταμό αλλοβιτος στο χωριό μετά από τέσσερα χρόνια εκστρατείας.

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Στους βαριά τραυματισμένους ήταν και ο ΗΛΙΑΣ Ν ΚΩΣΣΗΣ ο οποίος επαιρνε
    και σύνταξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.